ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:125/444)

Francuskie ślimaczki z łososiem 235

ciasta francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki  z łososiem

Smak mojej kuchni
Focaccia 189

ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika, wysmarowanego dobrze oliwą. Ciasto składać (S&F) 6 razy, co 30 minut, po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.   Schować do lodówki (temp. 7-10oC) na 12 godzin - zimna fermentacja. Po tym czasie wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godziny, aby się ogrzało. W międzyczasie wymieszać

Przepisy na domowy ser i chleb
ciasto drożdżowe na suchych drożdżach z jabłkami z nutą pomarańczy... 135

pojemnika wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy, suche drożdże, wlać letnie mleko i mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 7 minut na najwyższych obrotach skórka z wyparzonych, wymoczonych (24 godziny) obranych pomarańczy, kilka razy zmieniania woda zimna, na koniec usunięta biała skórka, skórka posiekana i na patelni podsmażona z 2 łyżkami cukru do odparowania wody do ciasta wlać stopione letnie

W Mojej Kuchni Lubię
Marchewkowe Love 146

oknem istna jesień - deszcz, szaro, buro, zimno i ponuro. Ja już odliczam dni do wiosny, mojej ulubionej pory roku! A tym czasem trzeba sobie jakoś osłodzić te zimne, chłodne wieczory. Dziś proponuję kawałek marchewkowego ciasto - marchewkowe love... Uwielbiam! :) Składniki: 3 jajka 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być zwykły) 200 ml oleju 2 duże marchewki (u mnie wyszły 3 szklanki

Trufelkowo
Racuszki 128

Mąkę przesiewam i dodaje pozostałe składniki i zaczyn. Dobrze trzeba wymieszać łyżką. Ciasto powinno mieć konsystencję taką jak gęsta śmietana. Miskę z ciastem przykrywam czysta ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce ( na wiosnę na słonko a w zimnie na kaloryfer) na około 30 - 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie obieram jabłka i kroję je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzaną

Tanio smacznie i prosto
Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 181

blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała. PONCZ: Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt. BITA ŚMIETANA: Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy

Serce zamknięte w formie pyszności
SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ I KRUSZONKĄ 143

Lubicie serniki? Ja je uwielbiam i to w każdej wersji. Zarówno na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i inne. Dziś mam dla Was rewelacyjny przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z  konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny, aksamitny, puszysty i lekki. A cały smak słodyczy przełamuje lekko kwaskowata konfitura porzeczkowa. Nawet mój mąż, który

Zrób to smacznie
Kapuśniaczek z kukurydzą 221

Bardzo smaczna przekąska, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie paszteciki. Do przygotowania tego pysznego dania będziemy potrzebowali: 2-3 opakowania ciasta francuskiego (w zależności od jego wielkości) 500g. dobrej kiszonej kapusty 25g. suszonych grzybów Mała puszka drobnej kukurydzy (ja używam kukurydzy z chili(...)momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki na ok 2cm. paski. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale sprawdza się z barszczem czerwonym. Smacznego

MarcinChef
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 126

kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił(...)zdjęcia krok po kroku ze zwijania tych cygar.  Pastilla posyp sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż ciasto filo stanie się złote i chrupiące. Pastilla podawaj na ciepło lub zimno z sosem do maczania, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z pastą harissa .  Uwagi: *Kmin rzymski, ras el hanout i sumak kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 177

francuskiego. Wytrawne ciasteczka z serem cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję

Zasmakuj Kuchni
Domowa shoarma z kurczaka 221

Domowa shoarma z kurczaka to jedno z moich ulubionych dań :) Więc jak tylko nadarzy się okazja staram się namówić Madzię aby przygotowała taki obiadek :) Ze względu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort owocowy na zimno 135

Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec

AleTorcik
Tort owocowy na zimno 163

Przepis na lekki i pyszny jogurtowo-serowy tort na zimno z masą świeżych lub mrożonych owoców. Bardzo szybki w przygotowaniu, dzięki temu, że nie musimy piec

AleTorcik
Tarta z brukselką - Rosenkohl Quiche 183

zatopionymi brukselkami smakuje znakomicie. Specjał bardzo prosty do przygotowania.Tarta jest zwięzła, swobodnie można ja zapakować do lunchboxu. Idealna na ciepło i zimno, na obiad i kolację. Świetnie smakuje z surówką i lampką owocowego, białego wina. Składniki na ciasto: 200 g mąki orkiszowej 80 g masła 1 jajko 3 łyżki lodowatej wody 0,5 łyżeczki soli Składniki na nałożenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem i serem feta 114

przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól  Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej

Czarnawisienka