ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:310/437)

CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 270

piana była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej

W kuchni Karmel-itki
lakierowane kiełbaski z grilla 136

składniki : 750 g kiełbasek grillowych 1 szkl dżemu brzoskwiniowego 2 łyżki musztardy ostrej 1 łyżka sosu worcester olej wykonanie: Dżem łączymy z musztardą oraz sosem, miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
PIECZONE ZIEMNIAKI 585

Pieczone ziemniaki z ulubionymi przyprawami, idealne do różnego rodzaju mięs jednak mi najbardziej smakują z kefirem. Szybkie proste danie. 2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z

RAROSSA
Bakaliowiec 117

zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą i magazynem z wystrojem wnętrz. zapraszam na Bakaliowiec!Składniki: 4 białka2 jajka150 g cukru35 g orzechów laskowych30 migdałów30 g suszonych połówek(...)mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ szklanki olejucukier puder waniliowy Sposób przygotowania:Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy

Słodkie Przyjemności
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 145

mięsem, kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól(...)odcedzamy grzyby i odkładamy do przestudzenia. Kapustę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy również około 45 minut, następnie przelewamy na durszlak, by obeschła i przestygła. Na patelni rozgrzewamy olej, obieramy cebule, kroimy je na drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki czyścimy kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do przesmażonej cebulki, chwilkę

Rozpustne gotowanie
Żytni chleb z melasą i kuminem - wyzwanie 150

podsypywania użyłam mąki pszennej. Pełna obaw wstawiłam chleb do miski przykryłam ściereczką i czekałam. Od czasu do czasu zerkając czy rośnie i jestttt !ciasto wypełniło miskę !!!!Wedle wskazówek ciasto odgazowałam i jeszcze chwilkę wyrobiłam i włożyłam do przygotowanych blaszek, z kolejną nutą... czy on mi wypełni moją foremkę tak jak jest to napisane w opisie. Godzina minęła szybko(...)podsypania 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego kuminu  SPOSÓB WYKONANIA :Robimy zaczyn. Drożdże, odrobinę ciepłej wody i łyżkę melasy mieszamy ze sobą i pozostawiamy na 15 minut, aby urosły.3 rodzaje mąki łączymy z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, musi być miękkie i elastyczne (około 10 minut

Basia w kuchni
Małe pączki z cukrem pudrem 156

tradycja. Tym razem  będą to małe pączusie w obłoczku cukru pudru. Nieważne, że nieco kaloryczne, raz do roku można sobie na takie szaleństwo pozwolić. Pamiętajmy tylko, żeby do ciasta dodać spirytus, zapobiega on wchłanianiu się tłuszczu. I po takim zabiegu wyrzuty sumienia z powodu zjedzenia pączków od razu mniejsze !Inspiracja Kwestia smaku. Małe pączki z cukrem pudrem Składniki(...)świeżych drożdży szczypta soli125 ml mleka1,5 łyżki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 jajko2 żółtka20 g rozpuszczonego masła1 łyżka spirytusuDodatkowo:750 g smalcu lub 750 ml oleju rzepakowegocukier puder do posypania Wykonanie: Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy pokruszone drożdże, jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W osobnej misce jajko

Kulinarne przygody Gatity
Domowe pączki 362

dzień. Składniki ciasta: (ok. 15-16 pączków) 0,5 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 7 żółtek 100 g masła 50 g miodu (np. lipowego, wielokwiatowego) 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki rumu 1 słoik ulubionej konfitury (różanej, morelowej, wiśniowej) lub powideł śliwkowych   Do smażenia: 1-1.5 kg smalcu (ewentualnie smalcu wymieszanego z olejem w proporcji(...)minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, żółtka, resztę soku pomarańczowego, rum. Wyrobić ręcznie lub przy pomocy robota. Dodać roztopione i ostudzone masło. Ponownie wymieszać, do dokładnego połączenia składników. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (na ok. 2 godziny). Z wyrośniętego ciasta urwać kawałek* i uformować kształt bułeczki ( ciasto będzie się kleić – podsypać delikatnie mąką lub posmarować umyte

Moja Delicja
SERNIK DWUKOLOROWY NA HERBATNIKACH. 192

Odkąd zaczęłam pisać bloga, zupełnie zmieniło się moje podejście do gotowania. Niegdyś, mając jakiś sprawdzony przepis,na okrągło, monotonnie piekłam ciasto w ten sam sposób, dodając te same owoce czy też przyrządzałam jakąś potrawę tak,jak zwykle, bez żadnych udziwnień. Byleby było co zjeść i jakoś to smakowało.Teraz, chociaż piekę ten sam sernik, co kilka lat  temu(...)jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK, pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki.Aby masa serowa nie była lejąca, zredukowałam ilość mleka do minimum, pominęłam też olej. Wprowadziłam też podział na kolory.Znowu wyszło coś pysznego, nieoczekiwanego, co powstało na podstawie spontanicznego odruchu, w ogóle nie przemyślanegow żaden racjonalny sposób. Dodatkowo piekłam sernik długo, acz w niskiej temperaturze

W kuchni Karmel-itki
Czekoladowe mufinki z cukinią 138

Wyzwania kulinarnego ciąg dalszy..tym razem wykorzystałam cukinię..w sumie cukinię już kiedyś dodawałam do ciasta, ale taką ze słoika..tym razem wykorzystałam surową...mufinki szybko się robi, a jeszcze szybciej się zjada..u mnie nawet nie było mowy o dekoracji , zjedzone były w ekspresowym tempie..posmakowały wszystkim..cukinia całkiem niewyczuwalna , polecam.Skorzystałam z tego przepisu(...)szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  2 czubate łyżki słodkiego kakao  2 jajka  1/3 szkl. oleju rzepakowego  100 g startej, młodej cukinii (jeszcze przed odciśnięciem z wody)  pełna garść kropelek czekoladowych [ czekolada starta na tarce]  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Cukinię umyć i zetrzeć

Moje domowe kucharzenie
Bułki supełki 111

przez całą noc ciasto wyrasta i to w lodówce, a ja nie bardzo mam czas na to, bo jak pisałem jutro ciężki dzień przede mną zanim Marta przyjedzie. Więc: 125 ml wody 125 ml mleka 540 g mąki szymanowskiej typ 480 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 85 g oleju 40 g świeżych drożdży 1 jajko(...)już wyrośnie to wszystko razem do miski wrzucamy. Oczywiście oprócz ziaren, które nam posłużą do posypania bułek i mleka i jajka na glazurę. No to wrzucamy i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Potem odstawiamy i pozwalamy ciastu tak luzem odpocząć przez 5 minut. Potem znów 10 minut wyrabiamy. I przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem przez

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy na zakwasie II 116

pewno wyjdą takie jak trzeba. Aaaa, no i napisać muszę, żeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest. Tylko dlaczego(...)dajemy wszystko razem do kupy i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 3 godziny żeby wyrosło. Potem przekładamy do foremki (jeśli mamy taką przywierającą to wykładamy ją papierem do pieczenia lub solidnie natłuszczamy) i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 1,5 godziny. Przed wsadzeniem do piekarnika chleb spryskujemy/nacieramy olejem. Pieczemy 40 minut w temperaturze

Marder&Marder Manufacture
Donaty dla Dzieci - "Oponki" 177

mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki (najlepiej w proszku)olej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Donaty dla Dzieci - "Oponki" - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek(...)zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).Po tym czasie formujemy donaty. (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki, a środek wyciąć małym kieliszkiem). Znów pozostawiamy do wyrośnięcia (min. 40 minut)."Oponki" smażymy w głębokim rozgrzanym oleju lub smalcu. Przekładamy na ręczniki

Słodka Strona
Naleśniki orzechowe 235

dodatku niezdrowe (zobacz więcej: Rośliny strączkowe ). Do miseczki daj banany, jajka i olej kokosowy (roztopiony, tylko te 3 łyżki, a nie ten do smażenia) i ubij blenderem. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj (łyżką albo blenderem). Formuj małe naleśniki, najlepiej po jednym z kopiastej łyżki ciasta i smaż z obu stron – gotowe! Mi z podanych powyżej ilości wychodzi najczęściej

PaleoSMAK
Chleb żytni z otrębami 100

łyżeczki suszonych drożdży instant łyżeczka soli łyżka  oleju  łyżeczka miodu płynnego  400 ml letniej wody 1.1/2 szklanki otrębów    Wykonanie: Do misy wsypuje mąkę żytnią ( przesiewam ją najpierw), wsypuje drożdże instant, mieszam. Wlewam letnią wodę i wsypuje otręby żytnie. Wyrabiam ciasto, zostawiam do wyrośnięcia na około 3 godziny. Ciasto mamy lepiące ale to nic , podsypujemy

Różowa kuchnia