ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:311/437)

Kotlety z kalafiora z żółtym serem 807

plastrów żółtego sera 2 jajka bułka tarta sól, pieprz naturalny olej Kalafiora ugotować (na półtwardo) w osolonej wodzie. Po ostudzenia rozgnieść dłońmi lub widelcem. Dodać jajka i bułkę tartą (tyle, aby masa nie była zbyt luźna, około 4-5 łyżek). Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. Z ciasta formować kotlety - wkładając do środka kawałek sera. Kotlety obtoczyć w bułce

Di gotuje
Cakepops - reniferki 213

innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles

Mania Wypiekania
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 189

mąki ok.200 ml letniej wody 30 gram drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Żółtko do posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki

Smaki Ewy
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 204

szybciej znikają!!! Polecam!!! Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem CIASTO: 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 150 g cukru (około 3/4 szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru

Rozpustne gotowanie
Kotlety szarpane 527

łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, pęczek natki pietruszki, olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy razem z cebulą. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i   kroimy.   Do kurczaka dodajemy wystudzone pieczarki i wszystkie przyprawy, jajko i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodajemy posiekana

Passion of Cooking
SŁODKIE WYPIEKI Z KUJAWSKIM – WYNIKI KONKURSU „Najciekawszy przepis z Kujawskim” 200

wartości ok. 910 zł ufundowanego przez ZT Kruszwica S.A. producenta oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. NAGRODĘ OTRZYMUJĄ: Agata, blog Wanilia i Kardamon, za przepis na Torcik czekoladowo-jagodowy Anna, blog Cafe Amaretto, za przepis na Roladę stracciatella z wiśniami Ewelina , blog Appetite for life, za przepis na Ciasto czekoladowe z orzechowym ślimakiem Agnieszka, blog Apetyczna babeczka, za przepis na ciasto

Ostra na Słodko
Chleb cebulowy 197

cebulę w miarę drobno siekamy i dusimy na małej ilości oleju na patelni. Znaczy może nie tyle dusimy co podsmażamy trochę. Żeby zeszklić znaczy się. Uuff, w końcu właściwe sowo znalazłem :) No i studzimy. Jak wystygnie to razem z resztą składników do miski i uczciwie 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Gofry brokułowe 301

świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2 łyżki śmietanki lub oleju 2 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki chili płatków Utrzyj brokuły na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z mozzarella. Dodaj resztę składników, dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy

codojedzenia
muffinki ze szparagów - szparagowe muffinki 127

pieczenia, solą i cukrem. W drugiej misce szparagi wymieszać z olejem, mlekiem, śmietaną, jajkami. Połączyć mąkę ze szparagami, wymieszać. 3 szparagi obrać, ugotować we wrzącej osolonej i ocukrzonej wodzie. Gotować 3 minuty od zagotowania. Ostudzić, okroić w plasterki grubości około 1 cm. Do foremek na muffinki, włożyć trochę ciasta, położyć kawałek szparaga i przykryć ciastem. Piec 25 minut w piekarniku

królestwo garów
Faworki 225

łyżki spirytusu lub octu około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia cukier puder do posypania faworków Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką. Mąkę dodać do jajek i wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało. Na desce

Mama Gotuje
Racuchy z Malinami 249

przesiać przez sito, dodać mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem

Mama Gotuje
Racuchy z Jabłkami 163

przez sito, dodać cynamon, mleko i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Dodać cukier, jajko i wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same lub posypane

Mama Gotuje
Muffiny z hershey cookies'n'creme 239

cukru Składniki mokre: 2 jajka 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju Dodatki: 2/4 opakowania hershey cookies'n'creme wraz z posypką 4 truskawki Przepis: W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.  Przygotowane ciasto na muffinki przekładamy do papilotek, które umieszczone

Emcia Pichci
Muffinki czekoladowe z bananem 291

leniwiec kuchenny może użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki

Grunt to przepis!
Pączki z kremem budyniowym 199

podwojenia objętości (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Pączki odkładamy na oprószony mąką blat i zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu, po kilka minut z każdej strony. Usmażone odkładamy na papier

kulinarnyswiatdomi
Muffiny cytrusowe 344

cukrem (ręczną ubijaczką lub widelcem), dodać ekstrakt z wanilii, olej, wyciśnięty z owoców sok oraz skórkę pomarańczową i cytrynową, wszystko krótko wymieszać- składniki mokre przełożyć do składników suchych, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitej masy  - do formy na muffiny włożyć papilotki, nałożyć na dno każdej trochę ciasta, wsypać po kilka kandyzowanych skórek, przykryć kolejną porcją ciasta, ponownie wsypać

Smakołyki Bereniki
Szaszłyki drobiowe z ananasem 271

Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami.  W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko.  Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki

mojewypiekiinietylko
PIEROGI RUSKIE 200

Witajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak

Sama słodycz i szczypta chili
Śniadanie wyciągające z łóżka 200

jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie nie może być grudek).Na dobrze rozgrzaną patelnię wykładać porcje ciasta (około 2 łyżek), smażyć na złoto-brązowy kolor z dwóch stron.Podawać ciepłe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza a`la Caprese 232

wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po tym czasie wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzielimy na dwie równe części, z których formujemy dwie kulki, które, albo rozwałkowujemy na dwa równe spody, albo rozkręcamy w rękach formując dwa spody do pizzy.  Dodatki: Pomidory suszone w oleju słonecznikowym (pomidory oczywiście SKWORCU) 1 kulka sera mozarella kilka

Blondynka Gotuje
Granola piernikowa z mini pierniczkami 238

Zamiast przygotowywać specjalnie ciasto na pierniczki możecie wyciąć trochę mniejszych kształtów przy pieczeniu pepparkakor . Jeżeli nie macie foremek do mini pierniczków można dodać większe, połamane. Składniki: 400 g płatków owsianych 50 g otrębów gryczanych 50 g siemienia lnianego 120 g migdałów lub orzechów, może być miks 1 łyżka kakao 4 łyżeczki przyprawy do piernika 80 g oleju rzepakowego(...)miodu 100 ml soku pomarańczowego lub mandarynkowego dodatkowo 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej , można zastąpić mandarynkami Piekarnik rozgrzać do 180°C. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Olej, miód i sok połączyć razem, wymieszać z suchymi składnikami. Mieszankę przełożyć na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej ręką lekko ściskając, żeby powstały grudki. Piec przez 15 minut, zamieszać. Zmniejszyć

Pełny talerz