ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:309/437)

Pierogi z jeżynami 140

wody ugniatamy ciasto. Ciasto będzie gotowe kiedy przestanie przyklejać się do rąk. Wałkujemy ciasto, aby miało grubość kilku mm. Przy pomocy kufla od piwa wykrawamy kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczkę jeżyn. Sklejamy pieroga. Wrzucamy do gotującej się wody.  Możemy dodać do niej odrobinę oleju. Mieszamy aby się nie przykleiły do dna. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię

Weganka gotuje
Rosyjskie bliny z kawiorem 135

pół łyżeczki cukru szklanka mleka 4 jajka 20 gram drożdży olej do smażenia  Przygotowanie: Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc.  Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok godziny ubij białka

AZgotuj!
BABKA CYTRYNOWA 119

wbić do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać olej i mleko - wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać startą skórkę cytrynową i delikatnie wymieszać, można zrobić za pomocą miksera na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 18,5 x 28 cm wysmarowana margaryną i wysypaną

Ciastka - domowe słodkości
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 101

lodówki. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy - tak, aby ciasto było prawie przezroczyste - bardzo cieniutko...  Następnie kroimy w cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.  W garnku z grubym dnem nagrzewamy olej, wrzucamy po kilka sztuk faworków - czekamy do zezłocenia. Odsączamy na ręcznikach papierowych - ostudzone posypujemy cukrem

dlaSmaQ
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 223

prowansalskie) 50-100 ml wody mineralnej gazowanej sklarowane masło do smażenia lub olej o wysokiej temperaturze dymienia 1. Cebule BARDZO drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W dużej misce łączymy wszystko z drobno zmielonym mięsem -  mieszając ręką i dodając po trochę wody wyrabiamy jak ciasto.  2. Doprawiamy do smaku. UWAGA - mięso należy bardzo dobrze doprawić, nie rezygnujcie

Kuchnia Prezydentowej
Placuszki dyniowe 120

posypane cukrem pudrem . Składniki 70 dag miąższu dyni 20 dag mąki (lub więcej, ciasto musi być gęste) 2 jajka szczypta soli Sposób Miąższ dyni pokroić w kosteczkę, obsmażyć na patelce, tak aby kostka się rozleciała. Zmiksować z jajkami, mąką oraz solą. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju z bu stron na rumiano. Podawać posypane cukrem pudrem

Kuchenne aromaty
Bułeczki. 110

otrębów owsianych, 7 g drożdży instant (saszetka), 55 g miękkiego masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 130 g letniego mleka, 145 g letniej wody Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrabiać przy pomocy robota / miksera przez około 10 minut.  Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na mniej więcej

Plate of Joy
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 179

mąką i jajkami (ciasto powinno być dość twardawe). Na posypanej mąką powierzchni uformuj ciasta wałek o średnicy ok. 6-7 cm i podziel go na 16 plastrów. Każdy z nich rozpłaszcz, wyłóż nadzienie i uformuj zgrabne placuszki. Obtocz każdy w jajku i bułce obsmaż na oleju do ładnego zarumienienia. Podawaj gorące! Smacznego! English version Potato cakes with duck filling

karmelowy
muffinki porowo-pieczarkowe z parówką na ostro... 189

pieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem i do każdej foremki włożyć na środku pokrojone na 3-4 cm porcje parówki piec

W Mojej Kuchni Lubię
Żurawinowo-orzechowo-pomarańczowe ciasto świąteczne! 137

żywiole :) Wczoraj miałam przed sobą wielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego(...)mleko, rozpuszczone masło połączone z olejem i wszystko mieszamy łyżką. Kolejnym krokiem jest wymieszanie mąki, z proszkiem do pieczenia, otartą skórką pomarańczową i zmielonymi orzechami. Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste

Słodkie Przyjemności
Jaglane muffinki z dynią, żurawiną i orzechami 140

muszkatołowej szczypta soli W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut

Mango Papaja
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 160

jajko 4 łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej gęstej śmietany 0,5 kg łosoś wędzony Koperek i cytryna do dekoracji Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę

Kulinarny karnet Christophera
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI JASNY Z ZIARNAMI NA DROŻDŻACH 227

oraz resztę wody . Zamieszać całość, najlepiej drewnianą kopyścią. Przełożyć do formy wysmarowanej lekko olejem kokosowym( przy silikonowych formach) lub posmarowanej i wysypanej mąką. Dokładnie poprzyduszać, wygładzić  łyżką maczaną w wodzie, obsypać makiem lub innymi ziarnami, spryskać wodą i odstawić na ok.15 minut.Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć.    Wstawiamy je do nagrzanego do 200*C piekarnika

Smaczne Zdrowe
Smalec do smarowania pieczywa i rehabilitacja smalcu 145

fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny,co w przypadku monopolisty pozwala na intensywne wspieranie tej teorii.Dziś w kuchni smalcu nie używa prawie nikt,bo wszyscy wiedzą ,ze tłuszcz ten jest groźny niczym(...)niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy,w odróżnieniu od ociekajacych tluszczem kotletów smażonych na olejach roslinnych.Bo smalec dzieki swej konstrukcji tłuszczowej ,to najzdrowszy i najlepszy tluszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!