ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:313/437)

"Łabędzi Puch" 148

bardzo się polubiliśmy. Kokosowa masa, dżem z czarnej porzeczki sprawiający, że ciasto nie jest za bardzo słodkie a to wszystko pod posypką z chrupiących wiórków kokosowych.  Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę

Słodka Kraina Wypieków
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 82

wody Z podanych składników zagnieć makaron. Rozwałkuj na cienki placek. Wysusz błam ciasta. Pokrój na łazanki. Gotuj  we wrzącej osolonej wodzie 2 minuty. Odcedź. Zahartuj zimną wodą. pół główki młodej kapusty 2 białe czosnkowe cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren całego pieprzu 2 liście laurowe olej rzepakowy ok. 2 łyżki 2 łyżki przyprawy w płynie Maggi 1/2 łyżeczki

AZgotuj!
Grissini, czyli po naszemu paluszki chlebowe 214

ciasto jeszcze nie będzie gładkie i dobrze związane, dodawaj po trochę wody. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu. Gdy objętość zacznie się zwiększać (minimum 15 minut) na oprószonej mąką stolnicy zacznij rolować paluszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wysmaruj olejem i ewentualnie posyp jeszcze suszonymi ziołami. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku

Corner With Recipes
Owsiane placuszki z suszoną żurawiną 123

jajko  50 g mąki pszennej pełnoziarnistej  2 łyżki oleju  300 g gęstego jogurtu naturalnego  1 łyżka cukru trzcinowego  1 łyżeczka sody oczyszczonej  100 g posiekanej, suszonej żurawiny Przygotowanie: Jajko roztrzepać za pomocą trzepaczki w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!). Smażyć z obu stron

Nastoletnie Wypiekanie
Dorsz w cieście z kapustą kiszoną 164

szklanki mleka 3/4 szklanki mąki 1 jajko sok z cytryny sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem ,oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Skrapiamy sokiem z cytryny ,oprószamy mąką. W misce przygotowujemy ciasto. Mleko oraz kwas z kapusty mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę (ciasto ma być

R'n'G Kitchen
.551. powtórka 114

coś do posłodzenia ~garstka malin (mrożonych nie rozmrażamy) Jogurt, mleko, olej i jajko wymieszać, dodać pozostałe (suche) składniki i ponownie wymieszać. Połowę masy wylać do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia. Ricottę opcjonalnie posłodzić, wyłożyć ją na masę w kokilce, posypać malinami i przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180*C przez ok. 30 minut. Smacznego

breakfast of dreams
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni z wieloma ziarnami 100

ziaren słonecznika 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 10 g drożdży instant Najpierw ziarna namaczamy w wodzie, niech poleżą sobie z godzinę. A potem do tego dodajemy całą resztę. I wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, albo jakieś 7-10 minut mikserem. Ciasto będzie paskudne, będzie się strasznie lepiło do dłoni. Ale takie ma być. Po wyrobieniu zostawiamy

Marder&Marder Manufacture
Jabłecznik z kruszonką 139

utrzeć z cukrem na biały puch. 4. Dodać proszek do pieczenia i olej. Miksować ok. 2 min. 5. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesianą mąkę i mleko. Miksować na najniższych obrotach. 6. Gotową masę wylać na przygotowaną blachę. Rozłożyć wcześniej pokrojone jabłka i posypać kruszonką. 7. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190 st. C piekarnika. (opcja dół do momentu całkowitego

A Ty Smakuj Mnie
Muffinki porzeczkowe 107

gorzkiej, jednak lepsza byłaby mleczna, dałaby dodatkową słodycz) Składniki mokre 100 ml oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo garść czerwonych porzeczek cukier puder na posypanie gotowych babeczek Sposób Składniki mokre i suche mieszamy osobno, następnie łączymy je na jednolitą masą. Do foremek nakładamy trochę ciasta, na to kilka porzeczek, na to znowu ciasto i na górę znowu kilka

Kuchenne aromaty
Muffinki marchewkowe z serkiem mascarpone i wiórkami kokosowymi 189

kokosowe do obsypania Przygotowujemy dwie miski. W jednej umieszczamy roztrzepane jajka z olejem. Do drugiej wsypujemy składniki suche, takie jak mąka, cukier, proszek, soda oczyszczona oraz przyprawy. Łączymy zawartość obu naczyń ze sobą oraz dodajemy orzechy, ananasa i marchewkę. Całość dokładnie mieszamy szpatułką dolewając mleko. Jeśli ciasto będzie nadal zbyt suche, można wlać odrobinę więcej mleka. Formę do muffinek wykładamy

Kolizje Smaków
LENIWE Z SOSEM DYNIOWYM Z SZAŁWIĄ 162

jednocześnie im mniej jej wsypiemy, tym kluseczki będą delikatniejsze. Wyrabiamy, wykładamy porcję ciasta na posypaną mąką stolnicę i roluję mały wałeczek, rozpłaszczam go i pod kątem kroję ostrym nożem małe kluseczki w kształcie rombów. W garnku zagotowuję około 1,5 l wody z odrobiną soli i oleju. Kiedy zawrze, wrzucam pojedynczo kluski i czekam, aż ponownie woda zabulgocze. Mieszam

W kuchni Karmel-itki
Faworki ala pizza 161

ąki 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli przyprawa do pizzy ser żółty polędwica drobiowa Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia..Wyrośnięte ciasto rozwałkować.Na połowie ciasta ułożyć plastry wędliny

Moje domowe kucharzenie
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 196

porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej tortownicy (24 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli jest to zwykła forma, posmarować lekko olejem lub masłem i całą formę wyłożyć pergaminem(...)jeszcze całość na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Mikser wyłączyć lub zmniejszyć obroty na minimalne. Do masy dodać w 4 turach mąkę z kakao. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Kilka razy uderzyć formą o blat, żeby pozbyć się dużych pęcherzyków powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka

Pełny talerz
W sam raz na jeden raz: ciasto marchewkowe 124

jednym kawałku. Postanowiłam więc zmodyfikować posiadany przepis tak, żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 5 łyżek oleju 1/2 szklanki marchewki (ja trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
ciasto na pierogi 262

farsz będzie nam uciekał.  Tak samo postępujemy z reszta ciasta, aż do zakończenia naszego farszu. GOTOWANIE PIEROGÓW Do garnka wlewamy wodę (tyle wody, by wrzucone pierogi w niej swobodnie pływały) i stawiamy go na ogień. Tą wodę solimy i dodajemy do niej troszkę oleju (by nam się pierogi nie posklejały).  Czekamy aż nam się woda

Kulinarnie z Polką na Kresach