ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:307/437)

Świeży chleb niedzielny 121

siermiężnie. Po czasie wyrastania (u mnie w tym wypadku po 14 godzinach) przekładamy luźne ciasto do keksówki i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Używam foremki sylikonowej, więc nie muszę jej niemal niczym smarować, jednak w przypadku metalowych trzeba oczywiście zastosować podkład, przykładowo w postaci oleju i mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni i gdy już wyrośnie wstawiamy doń chleb

Kuchenna Kontrrewolucya
Wilgotne ciasto na serku kremowym z truskawkami 2153

niestety... zjada w minutę! ;))) Jestem pewna na 100%, że po spróbowaniu tego ciasta będzie często gościło na Waszym stole, bo jest przepyszne! :) * kremowy serek naturalny- 300 g (użyłam firmy President) * mąka- 3 szklanki (zrobiłam na pełnoziarnistej pszennej)  * cukier trzcinowy- 1 i 1/3 szklanki * olej- 1/2 szklanki * jajka- duże 3 szt.  * aromat waniliowy- kilka kropelek * proszek do pieczenia

Kraina Miodem Płynąca
Ciastka bananowe z kokosem i siemieniem lnianym 238

Wsypać otręby, kokos, mąkę ryżową zmieszaną  z sodą i olej. -Składniki  starannie wymieszać  łyżką, dodać kropelki czekoladowe, ponownie  wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką  do lodów /lub zwykłą / nakładać  na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta ,  lekko je spłaszczać nadając   ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić

Zakamarki mojej kuchni
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 193

pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta).  farsz szpinakowo-serowy  - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta

Kuchnia Ellie
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 173

Bitki schabowe na mleku udały się jak poezja. A olej po głębokim smażeniu warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna

Mia Cucina Sofieta
Domowe pączki 133

odchodzić od rąk.Odstawimy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinkę.Następnie z ciasta odrywamy równe porcje i robimy z nich placuszki. Nadziewamy każde łyżką powideł i zlepiamy. Układamy na posypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu. Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowych

Moje pyszne gotowanie
oszukany sernik z borówką amerykańską... 162

żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać jogurt, serek waniliowy i zmiksować dodać olej, budyń, kaszę manną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone borówki ciasto piec w 200C około 40-45 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z kokosem 211

miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml  mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń  rozrobić w mleku

Anioły w kuchni
Wigilijne uszka z grzybami 339

masła lub margaryny ( nie może być olej!)sól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy na drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto

Niezły Młynek
Owsiana tarta z borówkami 123

łyżki granoli łyżka oleju kokosowego dostępnego w sklepie  Centrum Sylwetki  (podgrzanego do płynnej postaci) 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej łyżka cukru trzcinowego łyżeczka mleka Sposób przygotowania: Składniki na kruszonkę miksujemy granolę miksujemy jak najdrobniej dodajemy pozostałe składniki (poza borówkami), miksujemy formę wykładamy papierem do pieczenia, a na niej równomiernie rozsmarowujemy ciasto na wierzch wykładamy borówki i kruszymy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 181

dokładnie obieramy ze skórki (jest dość twarda i gruba). Miąższ kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru soku, w czasie gdy będziemy robić ciasto. 2. SUCHE SKŁADNIKI (1 min) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz gałkę muszkatołową (możecie ją pominąć, jeżeli jej nie lubicie). Mieszamy i odstawiamy(...)masło lub olej, ciągle mieszając. Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy całość. Na koniec partiami wsypujemy suche składniki, delikatnie mieszając do chwili połączenia składników (uważajcie, aby nie robić tego zbyt długo). 5 . PIEKARNIK Włączcie piekarnik i nastawcie go na 180 stopni, opcja góra i dół. 5 . NAKŁADANIE DO FORMY + MELON + PIECZENIE (3 min + 45 min) Gotowe ciasto wylewamy do formy

Nerds Kitchen
Babka herbaciana 207

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 240

20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego  - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej  - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej wody (u mnie woda była z dodatkiem rozcieńczonego soku malinowego) - polewa czekoladowa (u mnie gotowa(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 264

Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Ciasto dowolnie udekorować, np. jadalnym złotym brokatem, jak na zdjęciu poniżej. Jeśli masz

Domowa Cookierenka Agi
Urodzinowe babeczki czekoladowe 360

różnie. Wszyscy są w rozjazdach i w rezultacie ustalenie jednego wspólnego terminu bywa skomplikowane. Tak więc czas jest wątpliwy - jedno co jest pewne, to to, że należy dostać dobre ciasto. To zadanie w tym roku przypadło mi.Czasem na dobre przepisy trafia się po prostu przez przypadek. Albo dlatego, że robi się przegląd lodówki i jest w niej coś co powinno(...)ogonków.Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej, mleko i śmietanę mieszamy osobno. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając

Ciastkozercy