mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku czerwonego barszczu ;) Do dzieła! Składniki (ok. 5 sporych krokietów) Ciasto na naleśnik: które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz: 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki
Kitchens Alphabetmąka tortowa, 1 czubata łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1 słoik jabłka prażone, 1 szklanka gruszki w syropiejajka, olej, maślankę, cukier dobrze wymieszać rózgą lub łyżką wsypać mąkę, proszek, sodę i "byle jak" wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22cm - 3/4 ciasta wylać do formy na ciasto rozłożyć jabłka prażone na jabłka wylać resztę ciasta
W Mojej Kuchni LubięPrzed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej. O kampanii więcej dowiecie się naowej stronie
W kuchni Karmel-itkismak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową(...)masę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy olej. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy w trzech partiach. Na koniec dodajemy nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut
My Culinary ArtUczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę(...)płatki kokosowe do posypania na wierzch Do misy wsypałam wszystkie suche składniki. Do dzbanka wlałam wodę, olej, ocet. Wlewając dość wolno zawartość dzbanka do suchych składników mieszałam energicznie trzepaczką aż do połączenia się w jednolita masę. Połączyć oba rodzaje składników. Ciasto wyłożyłam do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym masłem. Na wierzchu rozłożyłam wiśnie
AZgotuj!bananów i kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny jak przy muffinkach Składniki : 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody(...)masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Następnie wymieszane składniki płynne dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wlewamy przygotowane ciasto do małej tortownicy lub keksówki. Ja piekłam w dużej tortownicy z kominem
Na słodko lub wytrawnieczarno – białych barwach. Smakuje fantastycznie i jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki ma ciasto: 370 g mąki pszennej 60 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 150 g masła 120 ml oleju 300 g cukru kryształu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 4 łyżki jogurtu greckiego(...)cukrem i olejem, do gładkości, około 2 minut. Dodajemy jajka, ekstrakt z wanilii i dalej ucieramy. Kolejno dodajemy jogurt grecki i ucieramy do połączenia. Powoli, stopniowo dodajemy suche wymieszane składniki. Ucieramy do połączenia. Na sam koniec wsypujemy cukinię i czekoladę. Mieszamy szpatułką do połączenia. Formę kwadratową o boku 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy
Made By Mom And Sonzimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata(...)cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec
FitKotwyrośnięcia.Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".Wyrabiając dokładnie dalej ,wlewamy po łyżce stopione masło .Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy
Kulinarny karnet ChristopheraPanie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej(...)uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego 1 duże jabłko, najlepiej kwaskowate, twarde i zielone— idealne jest Granny Smith 3 surowe białe kiełbasy (300-350g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko do posmarowania 2 łyżki oleju sól pieprz
Karo in the Kitchenobciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować(...)cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru
moj przepis naogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić. A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :) Ta ilość w zupełności(...)bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo
Smakowy RajCiasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę(...)razem z białym serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia
AZgotuj!ząbki czosnku sól Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas na farsz! Ziemniaka ugotować. Jarmuż kupiłam już umyty i poszatkowany. Wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie łodygi, które(...)jarmuż przekładamy do wysokiego naczynia lub garnka. Dokładamy czosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy
Karczma HonoriettyTort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto
Poezja smaku