ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:251/437)

Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 221

trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc się mikserem. Dorzucamy owoce. Mieszamy i nakładamy ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy ok 30-35 minut tak by wbity patyczek po wyjęciu był suchy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortilla pszenna 180

wymieszać z solą. Jeżeli używamy tłuszczu w formie stałej - rozetrzeć go palcami, aż mieszanka będzie mieć jednolitą konsystencję. Jeżeli używamy oleju lub oliwy - wymieszać tłuszcz z wodą. Do mąki dolewać pomału wodę cały czas mieszając. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (3-5 minut). Jeżeli trzeba dodać trochę wody. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na 30 minut w temperaturze pokojowej

Pełny talerz
ciasto na naleśniki 309

miksera kuchennego), tak byśmy pozbyli się wszystkich grudek.  4. Patelnie umieszczamy na dużym ogniu i smarujemy dokładnie olejem.  Ja smaruje tłuszcz tylko przed pierwszym naleśnikiem. reszta naleśników już go nie potrzebuje ponieważ jest on zawarty w cieście. 5. Wylewamy na nagrzany tłuszcz (za pomocą np łyżki do sosów) wcześniej przygotowane przez nas ciasto. Nie lejemy za dużo cista

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 201

żółtka 400 ml śmietany kremówki (38%) 45 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Naleśniki: Jajka roztrzepać, dodać mleko i olej. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami 246

być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki

upichcic
Słone placuszki 181

rąk Przełożyć ciasto na posypany mąką blat (ja ciasto rwę na kilka części, żeby mi było łatwiej wałkować). Z wierzchu ciasto również posypać delikatnie mąką i rozwałkować na bardzo cienki placek (placuszki podczas smażenia "spuchną") Szklanką wykrawać placki Wlać olej na patelnię i smażyć placuszki w głębokim tłuszczu, na małym ogniu. Po przekręceniu placków na druga stronę - posolić. Po usmażeniu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babeczki kawowe 219

cukru łyżeczka ciemnego kakao kopiasta łyżka rozpuszczalnej kawy łyżeczka sody 150 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany 18% pół szklanki oleju jajkolikier kawowyW jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy

Mienta blog
Chałka z rodzynkami 170

papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci.wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie podsypujac maka i podzielic na dwie rowne czesci.Zlozyc kilkakrotnie i umiescic w wysmarowanych olejem keksowkach.Mozna oczywiscie zaplesc w warkocz.Wtedy odlozyc na blache wylozona papierem do pieczenia.Odlozyc do powtornego wyrosniecia na okolo 30 minut przykryte

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pancake 147

przygotowanie około 14 placków.Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok.Rozgrzać patelnię (nie smarować

Świat Domowej Kuchni
oszukany sernik brzoskwiniowy z mikrofali... 226

cukrami utrzeć w robocie do "białości" dodać gęsty jogurt 2 opakowania i chwilkę zamieszać w robocie wsypać budyń, dać olej i z 1 minutę wymieszać w robocie - na koniec dodać ubitą pianę i już tylko łyżką delikatnie wymieszać ciasto żaroodporna tortownica 24 cm - na dnie poukładać biszkopty ciasto jogurtowe wlać na biszkopty i dodać pokrojone na kawałeczki brzoskwinie piec

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik z powidłami 229

szkl.oleju2 łyżki miodu10 dkg powideł śliwkowych Orzechorzechy Piątnicarodzynki Piątnicapolewa dekoracyjna HelioJajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód, powidła oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Po ostudzeniu polać polewą i dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Muffinki "Leśny mech" 315

Było już zielone ciasto z udziałem szpinaku, czasu na muffinki. Przepis identyczny z nieco zmienionymi proporcjami. Efektem są pyszne małe zielone cuda, które smakują wyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :) Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki(...)mocno łyżką, aby całą woda uciekła. Miksujemy jajko z cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto szpinakowe mniej więcej do ¾ wysokości. Wychodzi około 8-9 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego

Kolizje Smaków
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 177

poranek proponuję smaczne, pachnące bułeczki nadziewane szynką, oliwkami i serem. Zapachem wypełni się cały dom. Składniki: Ciasto ( na ok. 10 bułeczek ) 250 gram mąki 12,5 gram drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 50 gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy(...)Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy na tarce, oliwki drobno kroimy. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, łyżkę śmietany i przyprawiamy solą i pieprzem. Po wyrośnięciu ciasta, wałkujemy je na cienki placek, kroimy na kwadraty ( tyle ile będzie bułek ), nakładamy farsz. Formujemy bułeczki, układamy na natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy

Smaki Ewy
Miszmasz w cieście francuskim 240

smaczny i efektowny bałagan. Polecam nic trudnego, a efekt murowany. SKŁADNIKI 2 płaty ciasta francuskiego 5 marchewek 1 pietruszka 1 mały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki(...)kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części

W kuchennym oknie Ewy
Gozleme z pieczarkami i żółtym serem 227

początku warto przygotować farsz.  Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju, podobnie czosnek. Do tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania