mąki pół łyżki octu 1 łyżka roztopionego masła olej do smażenia cukier puder do posypania dodatkowo: ręcznik papierowy - do odsączenia z nadmiaru tłuszczu Przygotowanie: Ręcznie: 1. Na blat/ stolnicę wysypujemy mąkę. 2. W środku robimy zagłębienie i wbijamy żółtka. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki: roztopione masło, ocet, śmietanę. 4. Zagniatamy. Jeśli ciasto jest za bardzo zwarte można dodać odrobinę śmietany(...)składniki zaczną się sklejać. Wyjmujemy ciasto, dłońmi formujemy kulę, dzielimy na 2 części. 6. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i kroimy wzdłuż wąskie pasy. Każdy pasek dzielimy na klika części i w środku robimy nacięcie. Przez to nacięcie przekładamy jeden koniec. 7. Smażymy na rozgrzanym oleju - do zrumienienia. 8. Z patelni przekładamy na ręcznik papierowy - do odsączenia. 9. Na koniec posypujemy
Domowa Cookierenka Agijuż nasze kolejne spotkanie z tym plackiem. Jogurtowe Ciasto Kubeczkowe 1 kubeczek jogurtu (u mnie naturalny i takie troszkę większej pojemności) 3 kubeczki mąki 1,5 kubeczka cukru 1,5 łyżeczki proszku pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 całe jajka 1 kubeczek oleju roślinnego Do odmierzania składników używamy tego samego, umytego i osuszonego kubeczka po jogurcie. Wszystkie
Dzieje kuchennej Wiewióryezoteryczne spotkania przy piekarniku Składniki: Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 150 g mąki 150 ml wody Ciasto właściwe 2 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych 3 szklanki mąki 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju mleko do smarowania bułek płatki owsiane Wykonanie: W wieczór poprzedzający pieczenie w misce mieszamy(...)odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy pozostałą szklankę mleka, zaczyn, dodajemy pokruszone drożdże, owsiankę i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, po czym dzielimy je na 11 części i formujemy bułeczki. Bułki
Kulinarne przygody Gatityprzestać go jeść, muszę się wam przyznać, że jest to jedno z lepszych ciast jakie robiłam dlatego koniecznie musicie go spróbować, mam nadzieje, że również wam posmakuje :) Składniki : - 2 szklanki mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - szczypta soli - 1 mały jogurt naturalny (180 g) - 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka(...)połówki cytryny Przygotowanie : W misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni, ciasto wyjąć z blaszki dopiero po ostygnięciu bo może się przykleić do papieru
zdrowa vege kuchniapieprzu, mieszamy. Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogowe Wyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy koła szklanką od piwa, nakładamy farsz, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym momencie spróbowałam :P już były pyszne:) Ale tym razem usmażyłam je na oleju do zarumienienia. Wyszły fenomenalnie!! A wraz z sosem niesamowite!! Naprawdę polecam :D Smacznego
MarciochaKucharzymasie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście jak i w owocach na wierzchu. Polecam do popołudniowej kawy :-) Składniki: 550 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju 2 duże jajka 50 g kandyzowanej skórki z limonki 1 cytryna (umyta i dobrze wyszorowana szczoteczką(...)garnka wbić jajka, dodać cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do masy. Dodać jogurt i kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać
maniapieczeniaPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarNajłatwiejsze na świecie ciasto z owocami. Dzisiaj z jagodami. Równie dobrze może być bez dodatków albo z dodatkiem kakao zastąpić łaciatą babkę. 1 mała szklanka (200 ml) jogurtu naturalnego (może być maślanka lub kefir)1 szklanka oleju2,5 szklanki cukru1 podwójne opakowanie cukru wanilinowego3 szklanki mąki pszennej3 jajka1(...)łyżeczki proszku do pieczenia kilka łyżek jagód lub inne owocecukier puder do posypania Do odmierzenia jogurtu, oleju, mąki i cukru należy użyć tej samej szklanki (200 ml). Wszystkie składniki umieścić w jednym naczyniu. Mieszać łyżką tylko do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Wylać do tortownicy. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem
Praktyczna plTo jedno z najprostszych ciast i błyskawiczne w przygotowaniu. W sam raz dla niespodziewanych gości…Składniki:5 dużych jabłek (słodko-kwaśnych)4 jajka1 szklanka cukru2
Oryginalny smakjedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem! Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane(...)cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg. Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać
SMYKWKUCHNIbabeczek, kompot, syrop… Bardzo lubię połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowatym posmakiem rabarbaru. Nie mogło go zabraknąć w kolejnych muffinach. Tym razem z odrobiną budyniu. Są wilgotne, mięciutkie, smaczne a dodatkowo polane budyniem smakują wprost bajecznie. Składniki na 12 Muffinek: 100 g rabarbaru 140 g cukru trzcinowego 75 ml oleju rzepakowego 1 jajko skórka otarta z 1 pomarańczy(...)budyniu waniliowego/śmietankowego cukier trzcinowy do posypania Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki. Cukier, olej, jajko, skórkę z pomarańczy i śmietanę mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę, proszek, sodę i mieszamy łyżką całość. Dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Formę do muffin wykładamy papilotkami. Napełniamy je do połowy ciastem. Na ciasto nakładamy łyżeczkę ‚custard’ lub ugotowanego budyniu i przykrywamy ponownie ciastem
Made By Mom And SonDzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C. Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania" :) Skład(...)kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Na końcu dodajemy białą czekoladę i mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem
ChilliJemymarchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto /inspiracja:MW, ø18cm/ 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta soli 1/3 szkl. oleju z orzechów włoskich lub innego 2 jajka 0,5 szkl. posiekanych orzechów włoskich(...)długo). Masę przelać do formy (u mnie tortownica ø20cm) wysmarowanej olejem z orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180oC przez ok. 45 min. (do suchego patyczka). Wystudzić. Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń, wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy blat ciasta
coolinarnastrefa.blogspot.comorzeźwiającą galaretką jabłkowo-miętową (firmy "Wodzisław" - do kupienia m.in w Kaufland ) Ciasto jest dość czasochłonne , ale efekt jak dla mnie wart zachodu. Składniki: Proporcje na blachę 28x25 Czekoladowy biszkopt : 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka ) pół szklanki cukru (110g) pół szklanki mąki(80g) 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu rumowego Krem miętowy(...)250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy
Malinowa Kawiarenka