oznacza kwiat lilii). Zapraszam na FILM ! Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała Cukierenkaoznacza kwiat lilii). Zapraszam na FILM ! Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego
Mała CukierenkaWystarczy po ulepieniu obgotować je przez minutkę w osolonej wodzie, ułożyć pojedynczo na tacce posmarowanej olejem i włożyć do zamrażalki. Gdy już zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych(...)noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy na pół w trójkąt. Zalepiamy brzegi, które potem składamy do siebie i zlepiamy razem. 6. Gotowe uszka układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. 7. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (aby się
W kuchni Katiełyżki kakao 1,5- 2 łyżek cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 jajko ulubione dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, bakalie) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i przelać do kubka (ja wykonałam całość w jednym). Ciasto piec ok. 3 minut w mikrofalówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytszklanki oleju 1 szklanka mleka 1 łyżka octu Otarta skórka z jednej pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce, w której później będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy
Moje-pitraszenieużyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI: Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy(...)soli. Otrzymanym sosem smarujemy równomiernie całą powierzchnię pizzy. 6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry
Aromatyczne Podróżecórka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju(...)puder do obsypania Sposób przygotowania: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć
na moim stole...były wakacje! CIASTO NA MAŚLANCE Z TRUSKAWKAMI źródło przepisu: pieczarkamysia (podaję przepis z moimi zmianami) // tortownica 22 cm ~1 1/2 szklanki mąki pszennej zwykłej ~1/2 szklanki mąki pszennej razowej ~200ml maślanki (można użyć o smaku truskawkowym, ale ja wybrałam zwykłą) ~1/2 szklanki fruktozy / 1 szklanka cukru ~2 jajka ~2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~łyżeczka(...)puszystą masę. Następnie na przemian przesiewać mąkę z proszkiem i wlewać maślankę wymieszaną z olejem. Miksować do czasu, aż powstanie gładka i jednolita masa. Tortownicę wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką (wyłożyłam ją papierem do pieczenia). Piekarnik nagrzać do 180*C. Gotowe ciasto przelać do formy. Truskawki odszypułkować, umyć, pokroić w ćwiartki i ułożyć na wierzchu ciasta. Włożyć ciasto
chili & sugartakiego na razie nie znam, więc oferuję pretekst do zamulania- ciasto i filiżankę kawy. A jak ładnie widać kawałki gruszki:) GRUSZKOWA CHLEBO-BABKA Z IMBIREM, CYNAMONEM I ORZECHAMI 400g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 200ml oleju 400g cukru 3 jajka 2 gruszki (raczej twarde, niedojrzałe) 2 łyżeczki(...)proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir. W drugiej misce mieszamy olej, cukier i jajka- do uzyskania jednolitej masy. Masę łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy gruszki, orzechy i syrop waniliowy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do formy. Z tej ilości wychodzą dwa bochenki albo jedna duża babka. Ciasto pieczemy około 60 minut do suchego dźgulca. Ostatnie 15 minut piekę
les mirabellesorzechami i rodzynkami. Do tego kremowy lekko słonawy mascarpone. Niebo w gębie. 'ciasto marchewkowe' Składniki (na tortownice o sr.20cm (chociaż ja piekłam w 22cm)): - 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki, dobrze ubitej i lekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek(...)cytryny - szczypta soli Jajka zmiksować, do białości, z olejem i 1/2 łyżeczki soli. Dodać mąkę, cukier, przyprawy i zmiksować. Dodać marchewkę, rodzynki i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Przekroić
CookYourselfbardzo smaczne danie i dodatkowo pięknie się prezentuje. Smak ciasta francuskiego doskonale łączy się ze szpinakiem i mięskiem drobiowym. Polecam.SKŁADNIKI1 duży płat ciasta francuskiego lub dwa pojedyncze1 podwójny filet z kurczakaopakowanie szpinaku rozdrobnionego10 dag. sera koziegopół opakowania sera fetta2 ząbki czosnkusól. pieprz do smakuprzyprawa do kurczaka2 łyżki oleju1 łyżka oliwy1 cebulapasta z suszonych pomidorów ( nie musi(...)Przygotowujemy szpinak:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę,smażymy na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszamy od czasu do czasu.Do cebulki dodajemy odciśnięty szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokruszony ser, czosnek. Chwilę smażymy.Mięso drobiowe obsmażamy na 1 łyżce oliwy, lekko, delikatnie do ścięcia.Płaty ciasta francuskiego dzielimy na cztery kawałki. Każdy smarujemy pastą
W kuchennym oknie Ewyciężko się od niego oderwać. Częstujcie się, nasze ciasto w taki dzień jak dziś zapewne Was rozgrzeje: Składniki: 600g mąki tortowej 600g maślanki 4 jaja 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżki kakao 4 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g cukru trzcinowego (lub zwykłego) 3/4 szklanki oleju lub 0,5 szklanki rozpuszczonego masła skórka otarta z jednej(...)składników suchych wbijamy jaja, dodajemy maślankę, skórkę otartą z pomarańczy, cukier, olej lub ostudzone, rozpuszczone masło oraz pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Brzoskwinie przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Dno i ściany formy o średnicy 26cm wysmarowujemy masłem i oprószamy mąką(aby ciasto po upieczeniu łatwo od niej odeszło) i wylewamy do niej wymieszane ciasto
Symfonia SmakówRed Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż
Kulinarne Przebojepokroić w plastry. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone pieczarki i podsmażyć. Usmażone pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha
Gospodyni Miejskanaleśniki): naleśniki: 2 jajka 4 łyżki otrębów 2 łyżki skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 0,5 szklanki mleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm (to ostatnia nowość, którą mam zaszczyt testować, więcej info TUTAJ ) 250g świeżego szpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka (nie planowałam go dodawać(...)szczypta soli 4 łyżki serka wiejskiego (tej gęstej części) Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki miksujemy z powstałego ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż nam się ładnie zbrązowią szpinak dokładnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość