ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:254/437)

Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 133

zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata(...)cukier i ubijać przez chwilę. Po kolei, ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie łyżkę oleju. Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać delikatnie łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(sam spód). Wylać połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec

FitKot
Baba cytrynowa na białkach. 143

wyrośnięcia.Stopić masło i przestudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem.Do wyrośniętego zaczynu dodać cukier ,olej ,skórkę cytrynową lub aromat ,szczyptę soli i stopniowo mąkę ,wyrabiając powoli w robocie "hakiem".Wyrabiając dokładnie dalej  ,wlewamy po łyżce stopione masło .Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać do ciasta nadal wyrabiając na średnich obrotach. Dodać osuszone rodzynki.Ciasto przełożyć do dużej formy

Kulinarny karnet Christophera
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 174

Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę. I to całe 10-15 minut roboty – prostej(...)uczciwie proponuję – zróbcie z dwóch porcji ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego 1 duże jabłko, najlepiej kwaskowate, twarde i zielone— idealne jest Granny Smith 3 surowe białe kiełbasy (300-350g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko do posmarowania 2 łyżki oleju sól pieprz

Karo in the Kitchen
Tarta Truskawkowa Chmurka 194

obciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować(...)cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru

moj przepis na
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 147

ogólnie dostępne. A z pieczarkarzami jest tak, że wolą sprzedawać w hurcie. No, więc trzeba po pieczarki jeździć kilka kilometrów dalej, do następnej miejscowości. Ogólnie wszystkie dania, ciasta i inne rzeczy trzeba planować w wyprzedzeniem, bo nie wszystkie składniki można tutaj kupić. A jeśli chodzi o klopsiki pieczarkowo – jajeczne, to przepis na nie mam od Teściowej :) Ta ilość w zupełności(...)bułkę tartą, po czym całość dobrze mieszamy i formujemy rękoma niewielkie kotleciki (jeśli ciasto jest rzadkie, można dodać więcej bułki tartej). Każdy klopsik po uformowaniu obtaczamy w bułce tartej i odkładamy na talerz lub deseczkę, pozostawiając między klopsikami niewielkie odstępy. Następnie pieczemy obustronnie klopsiki w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Uważajcie przy przewracaniu, bo klopsiki są dość delikatne. Frykadele pieczarkowo

Smakowy Raj
Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby 127

Ciasto: 2 szklanki mąki pół szklanki mąki razowej kubek ciepłej wody Farsz: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach pół kostki sera białego  1 cebula pokrojona w kostkę 1 starta na małych oczkach marchewka opakowanie szpinaku baby sól pieprz  Przygotowanie: 1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę(...)razem z białym serem. 2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia

AZgotuj!
Schlützkrapfen inaczej 128

ząbki czosnku sól Przygotowanie Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas na farsz! Ziemniaka ugotować. Jarmuż kupiłam już umyty i poszatkowany. Wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie łodygi, które(...)jarmuż przekładamy do wysokiego naczynia lub garnka. Dokładamy czosnek, ziemniaka, mozzarellę, pesto. Solimy i całość blenderujemy na jednolitą masę. Kto posiada robota kuchennego, niechaj pozwoli mu wykonać tą pracę. Ciasto już odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy

Karczma Honorietty
Tort marchewkowy z kremem kokosowym 229

Tort marchewkowy przygotowałam wyłącznie z myślą o sobie (w końcu!). Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych, podobnie smak kokosa w deserach jest dla mnie najlepszy z możliwych. Dogodziłam tak sobie z okazji 28 urodzin, które obchodzę właściwie dopiero jutro. Inspirowałam się tym przepisem , jednak zmieniłam kilka składników, proporcje i troszkę odchudziłam tort, który i tak do dietetycznych nie należy(...)olej. Ucieramy na wolnych obrotach miksera i dodajemy połowę mąki. Dodajemy mleko, a gdy się zmiksuje – drugą część mąki. Na końcu dodajemy ananasa i marchewkę i mieszamy szpatułką lub łyżką. Masę dzielimy na dwie części i wlewamy do form wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na środku każdego robimy małe wgłębienie łyżką, aby ciasto

Poezja smaku
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 134

oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą 135

oznacza kwiat lilii).   Zapraszam na FILM !         Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie(...)osączyć (najlepiej w rękach). 5. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Na końcu dodać marchewkę i wymieszać łyżką. 6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką do połączenia składników ( zobacz FILM ). Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Uszka z grzybami 221

Wystarczy po ulepieniu obgotować je przez minutkę w osolonej wodzie, ułożyć pojedynczo na tacce posmarowanej olejem i włożyć do zamrażalki. Gdy już zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych(...)noża wykrawamy z ciasta cienkie paski, które potem dzielimy na kwadraty. 5. Na kwadracikach kładziemy odrobinę farszy, składamy na pół w trójkąt. Zalepiamy brzegi, które potem składamy do siebie i zlepiamy razem. 6. Gotowe uszka układamy na stolnicy lub tacce wysypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. 7. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju (aby się

W kuchni Katie
Ekpresowe ciasto z mikrofali 194

łyżki kakao 1,5- 2 łyżek cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki mleka 1 jajko ulubione dodatki (suszone owoce, kawałki czekolady, bakalie) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać łyżką i przelać do kubka (ja wykonałam całość w jednym). Ciasto piec ok. 3 minut w mikrofalówce. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Babeczki z czekoladą. 133

szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 łyżka octu Otarta skórka z jednej pomarańczy Suche składniki mieszamy w misce, w której później będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki i skórkę pomarańczy (zamiast skórki pomarańczy można dodać aromat pomarańczowy lub każdy inny - to co lubimy najbardziej). Później przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę. Ciasto wlewamy

Moje-pitraszenie
Piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego 164

domowego, słodkiego wypieku. On zawsze umili każde spotkanie. Dziś zapraszam Was na szybki, smaczny, mięciutki i aromatyczny piernik z kawałkami jabłek i nutą dżemu porzeczkowego *. Niedługo majówka... polecam, to ciasto również na pikniki i inne okazje. * przepis mojego autorstwa, połączenie ulubionych składników i smaków  ... pachniało w całym domu ... znikł w mgnieniu oka ... Przepis startuje w konkursie organizowanym przez Foodmania(...)łyżeczki (czubate) dżemu porzeczkowego 2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Prostokątna forma do pieczenia 32-25 Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier

Słodkie okruszki
Prosty przepis na dobrą pizzę 200

użyłem pasków zwykłego goudy. Być może mało profesjonalne, ale też się sprawdza!:) PIZZA- POZOSTAŁE SKŁADNIKI:  Tu obowiązuje wspomniana dowolność, nawet w przypadku sosu, poza tym że jakimś sosem ciasto trzeba posmarować...oto moja wersja: - 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego - ok. 50ml ketchupu - 500g pieczarek - 2 cebule - 250g szynki - puszka kukurydzy - duża, czerwona cebula - 150g salami - 300g sera mozarella - przyprawy(...)soli. Otrzymanym sosem smarujemy równomiernie całą powierzchnię pizzy. 6. Cebulę drobno siekamy, i szklimy z odrobiną oleju na patelni, odstawiamy do miski. Pieczarki kroimy na grube plasterki, podsmażamy powoli bez tłuszczu aż do odparowania wody. Mieszamy z cebulą, wykładamy równomiernie na powierzchnię ciasta. 7. Szynkę, salami, kroimy na półplasterki i rozkładamy na pizzę, czerwoną cebulę kroimy w grube plastry

Aromatyczne Podróże