Dawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować(...)łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć z cukrem Dolewać stopniowo olej... ... a następnie dodać mąkę i miksować na małych obrotach Dodać proszek do pieczenia i wodę gazowaną i znowu zmiksować na małych obrotach Oddzielnie, w malakserze, ubić na sztywno białka i dodawać stopniowo do ciasta - wymieszać łyżką Ciasto rozdzielić na dwie równe części i do jednej dodać oddzielnie przygotowane
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCiasto polałam niezawodną polewą czekoladową, łatwo się kroi i ładnie wygląda na stole :) Ciasto : 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki kakao 4 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju 4 jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 i 1/2 szklanki gorącej kawy zaparzonej(...)osobnej misce umieścić jogurt, olej, jajka i aromat - zmiksować do połączenia. Rozgrzać piekarnik do 180*C. Składniki suche wsypać do mokrych, wymieszać łyżką, a następnie zmiksować do połączenia składników. W dwóch turach wlać gorący napar kawowy i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Prostokątną formę wysmarować masłem ,wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec
Chocolate Muffin BlogPotem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel
w mojej kuchniszybkich i pysznych ciast należy to oto jabłkowo-orzechowe. Jest genialne. Mocno wilgotne, puszyste, przełożone prostym, delikatnym kremem maślano – kremowym. Warte polecenia i wypróbowania. I pamiętajcie nie zajmie Wam dużo czasu Składniki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 140 g cukru brązowego 50 g złocistego cukru kryształu 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego(...)siekamy na kawałki. Mąkę, cynamon, sodę, cukier umieszczamy w misie miksera. Mieszamy łyżką. Dodajemy olej i jajka. Na niskich obrotach miksera łączy składniki razem. Dodajemy jabłka i orzechy i ubijamy jeszcze chwilę. Dwie formy i średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto rozdzielamy na dwie blaszki, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy
Made By Mom And Sonsmak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Chutney z cebuli na 4 kanapki: 1 duża czerwona cebula(...)jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać miód
Fabryka pomysłówprzesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać. 7. Ciasto (wyjdzie gęste) przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie wymieszać, aby za bardzo nie rozgnieść jabłek. 8. Całość przełożyć
Domowa Cookierenka Aginiżej proporcji wszyło mi 80 uszek wycinanych od małej szklanki - literatki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. gorącej wody 1 żółtko 50 g masła (miękkiego) 1/2 łyżeczki soli Farsz pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 4-5 cebul sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Farsz: Cebule drobniutko siekamy (można sobie ułatwić rozdrabniaczem(...)patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i na małym ogniu szklimy przez 15-20 minut - ma dobrze zmięknąć i zacząć się rumienić. Umyte pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy do momentu, aż pieczarki odparują całą wodę. Farsz studzimy (ja przygotowałam go poprzedniego wieczoru i schowałam do lodówki). Ciasto: Wszystkie składniki łączymy
Kolorowy Przepisownikktóre były dość suche i nie smakowały zbyt bananowo :D Do owsianki już nie chciałam ich dodawać, a zostały dwa, mocno dojrzałe i stwierdziłam, że najlepiej sprawdzą się w cieście lub ciasteczkach. Trafiłam na taki prosty przepis(naprawdę błyskawiczny, nie trzeba nawet używać miksera) i okazało się, że wybór był dobry, wszystkim smakowały :) Są wilgotne i miękkie, najlepsze w dniu(...)nasion chia 3-4 posiekane orzechy włoskie lub pekan Banany rozgnieść widelcem. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy, orzechy, płatki owsiane i nasiona. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 min. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać ok. łyżkę ciasta, uformować kulkę, lekko spłaszczyć dłonią. Ułożyć ciasteczka na blaszce. Piec ok. 20 min, na złoty
FitKotwielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju 3 szklanki mąki krupczatki(...)sztywną pianę na koniec dosypywać cukier, następnie dodawać po żółtku, następnie dolewać stopniowo olej, ciągle wolno miksować, dalej dodawać mąkę z proszkiem, na koniec po trochę szpinaku, tak na trzy porcje i rózgą wmieszać dokładnie, ta czynność jest ważna z uwagi na równe wybarwienie koloru ciasta. Ciasto przelać na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika
kgwjanczewozimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)1/2 szklanka cukruszklanka ciepłego mleka2 żółtka1 całe jajko3,5 szklanki mąki tortowejcukier waniliowyaromat waniliowy1/2 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego1/3 kostki miękkiego masła roślinnegotruskawki (najlepiej świeże) kruszonka:1,5 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru1/2 kostki(...)masła Masło rozpuszczam i mieszam z olejem, studzę. Na początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto, dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz. Zgniatam
W kuchni Karmel-itki200g mąki Wykonanie: Jajka ubić z cukrem, tak, by nie były wyczuwalne grudki cukru. Dolać olej i mleko. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszać łyżką, by się połączyły.Wymyć i wydrylować czereśnie. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Do każdej babeczki wepchnąć po 3-4 czereśnie (można je przeciąć
Mania Wypiekaniapepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej. Delikatnie mieszamy wylewamy na małą blaszkę, pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut. Gotowy i wystudzony biszkopt zwilżamy sokiem z ananasa, pozostawiając ok 3 łyżek do lukru. Galaretki rozpuszczamy(...)galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłoDziś prezentuję Wam przepis na ciasto w wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę(...)kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem. 3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych
Tradycyjna kuchnia KasiZawinąć w folię i zamrozić.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180°C. Wystudzić.Budyniowa pianka:5 białek1 szklanka cukru1 opakowanie cukru wanilinowego2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowegopół szklanki oleju roślinnegoBiałka ubić na sztywno. Następnie dodawać powoli cukier oraz cukier wanilinowy, nadal ubijając(...)dodawać budyń, cały czas miksując. Na koniec wlewać powoli olej i wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód.Dodatkowo:500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki)1 łyżka cukru pudruJeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180°C, wystudzić, a następnie
Food Squarepieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno będę wracać do tego przepisu. Składniki: 3-4 arkusze gotowego ciasta filo , około 10 dkg żółtego sera , farsz szpinakowy: opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej w formie tzw. brykietów), 2 ząbki czosnku , sól , pieprz - do smaku, gałka muszkatołowa , 2-3 łyżki masła ; Szpinak(...)ostra mielona papryka - do smaku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego - opcjonalnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać
Codzienna kuchnia niecodzienna