ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:268/437)

Rurki drożdżowe z dżemem 181

mąki  250 ml wody  2 łyżeczki soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  żółtko do posmarowania dowolny dżem Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba

Moje domowe kucharzenie
Ciasto - Sałatka 4854

intrygujące ciasto, które  okazało się być sałatką:) Nasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz  Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy.  Oddzielamy białka od żółtek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 188

palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli będzie taka potrzeba można farsz jeszcze dosolić. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka, napełniamy farszem i sklejamy - technika dowolna;) Pierogi gotujemy przez 5 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju roślinnego, żeby pierogi się nie sklejały. Przed podaniem polewamy roztopionym masłem czosnkowym. (Ja wkładam 2 łyżki masła klarowanego

Kulinarne Inspiracje
Faworki 159

łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy) cukier puder do oprószenia  Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto

Panda i jej świat
Muffinki z konfiturami 132

Dodatkowo mały słoiczek konfitury ( ja znalazłam o smaku śliwki węgierki ) Sposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce konfitury i przykryć ciastem, wypełniając foremkę ok 3/4. Piec

pink envelope
Muffinki z jabłkami 231

pieczenia, szczypta soli, szczypta cynamonu, 2 jabłka. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka  mieszam trzepaczką razem z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam mąkę, cukry, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon. 2. "Suche" składniki stopniowo dodaję do "mokrych". Dokładnie mieszam ciasto. Do ciasta dodaję obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Mieszam. 3. Ciasto przekładam do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb orzechowy 182

drożdży świeżych (2 łyżeczki instant)10 g soli (2 łyżeczki)50 g oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy)320 ml wody200 g orzechów włoskich1. Wszystkie składniki -oprócz oliwy/oleju- wyrobić robotem lub ręcznie. Na koniec dodać oliwę/olej. Jak ciasto będzie już jednolite dodać do niego rozdrobnione orzechy (ja je wcześniej stostowałam na patelni) i całość jeszcze chwilę wyrobić

UgotujmyTo.pl
Leniwe poduszeczki 200

czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości oleju. Ugotowane ziemniaki gnieciemy. Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymyz ziemniakami, dodajemy jajko, cebulę i przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy.                           Farsz gotowy.   Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.   Kroimy kwadraty. Na jednym

Maminek kulinarny
Muffiny z mąką z ciecierzycy 178

minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki 183

drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy masę do białości. Następnie dodajemy mleko i olej - miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z dodatkami i ostatecznie wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Do papilotek nakładamy masę tak do połowy (ciasto sporo rośnie). Pieczemy w nagrzanym piekarniku 20 - 30min.Smacznego

charlotte gotuje
RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE 252

jabłka400g gęstego jogurtu naturalnego3 jajka6 czubatych łyżek mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliłyżka cukru olej do smażeniaWykonanie:Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć

Walijskie Pichcenie
Ciasto marchewkowe 411

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.    Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki cukru

prawdziwe jedzenie
Muffiny z nutellą 440

Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Całość mieszamy.Do kolejnej miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy jogurt grecki oraz olej. Za pomocą trzepaczki łączymy wszystkie składniki.Następnie łączymy suche i mokre składniki i za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia wszystkich składników. Ciasto powinno być gęste!Do formy nakładamy do jednej papilotki 1 łyżkę ciasta, wyciągniętą z zamrażalnika nutellę

Emcia Pichci
Placek amerykański 193

ciasto  gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)włoskich garść rodzynek 2 kg. jabłek Wykonanie Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą  blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania