jeżyn Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, sodą oczyszczoną i kakao. Jajko mieszamy z olejem i 250 g jogurtu. Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy 80 g jeżyn, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C przez okolo 25 minut a następnie studzimy. Pozostały jogurt
Zainspirowana w kuchnimigdałów migdały w płatkach do dekoracji Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem i cukrem migdałowym. Nie przestając ucierać dodać olej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao
Ciastka - domowe słodkościwody gazowanej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki soku z pomarańczy 2 łyżki wody różanej duże jajko 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki konfitury różanej łyżka wiórków koksowych lody śmietankowe lub inne dowolne 2 łyżki masła klarowanego truskawki cukier różany Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników. Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Każdego z nich
Mienta blogjednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko do połączenia się składników. Dodać konfiturę/dżem. Odrobinę wymieszać (ale nie bardzo dokładnie). Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka
Domowa Cookierenka Agimąkę, dodać ziemniaki i drożdże przeciśnięte przez praskę, zrobić wgłębienie i dodać pozostałe składniki. Dobrze wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru
Domowa Cookierenka Agijednej misce wymieszać wszystkie składniki suche. 3. W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać rozgniecionego banana, olej i maślankę. Dokładnie wymieszać. 4. Połączyć składniki mokre z suchymi, wymieszać, ale niezbyt długo - tylko do połączenia składników. 5. Na koniec do ciasta wmieszać delikatnie borówki. 6. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 3/4 wysokości (prawie do pełna). Piec przez
Domowa Cookierenka Agipuszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturesłodką papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy. Ja zrobiłam to pomiędzy kawałkiem foli spożywczej używając wałka do ciasta;) (nie miałam serca maltretować tego delikatnego mięsa tłuczkiem:P). Solimy i pieprzymy z obu stron. Mięso układamy w formie żaroodpornej wysmarowanej odrobiną oleju (oczywiście blaszka także się sprawdzi). Na kurczaka rozkładamy podsmażone pieczarki. Następnie delikatnie rozsmarowujemy po jednej łyżce majonezu na każdym
My simple kitchenmieszamy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do pozostałej masy, mieszamy do ciasta dodajemy pokrojonego w kostkę banana i mleko, mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni, na małym ogniu, przecierając patelnię przed każdym plackiem olejem kokosowym SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia. Dodajemy starty, na grubych oczkach ser, sól i pieprz. W innym naczyniu mieszamy wszystkie mokre składniki: kefir, olej, jajka i pesto. Dodajemy do suchych. Mieszamy, tylko aby składniki się połączyły. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nalewamy jedną łyżkę ciasta. U mnie super sprawdza się łyżka do lodów. Do środka każdej muffinki wkładamy po jednym pomidorku koktajlowym, posypujemy
Mia Cucina Sofietasobie dolałam troszkę mleka, bo wolę rzadsze ciasto, wtedy naleśniki są cieńsze. Ale tu stosuję taką zasadę, jak ciasto mam za rzadkie, to dosypuję mąki, a jak za gęste, dolewam mleka :) Naleśniki smażyłam na patelni przetartej ręcznikiem papierowym lekko umoczonym w oleju. Smażyłam na rozgrzanej patelni. Ser do naleśników: 1 kostka sera białego półtłustego (250g) cukier puder kilka łyżek Maliny
Blondynka Gotujebędzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów, zachwyt był
Kuchnia po mojemupołączyć składniki suche, tj. mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre, czyli olej, jaja i ajerkoniak. Do mokrych składników dodać składniki suche - dokładnie zmiksować. Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą. Przelać do formy ciasto. Babkę piec w 170 stopniach C przez 45-50 minut. Upieczoną babkę odstawić na kilka minut. Lekko ostygniętą
kolorowotorcikowoCzekoladę i obrane migdały grubo posiekać. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera. Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto jest tak proste w wykonaniu, że tak naprawdę to nie było czemu tych zdjęć robić :) Składniki: małe opakowanie jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 duże jajka (u mnie L) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comChyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki
Maminek kulinarnyjajka, sól, cukier zmiksować mikserem na kogel-mogel dodać wcześniej rozmrożone i zmiksowane blenderem truskawki lub świeże, dodać olej, śmietanę 18% gęstą i mikserem wszystko zmiksować wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksować foremki silikonowe napełnić do pełna ciastem piec w 200C około 20 minut - do suchego patyczka twarożek, truskawki, cukier puder zmiksować żelatynę 1 łyżkę namoczyć
W Mojej Kuchni LubięNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Przygotowanie
w kuchni i w ogrodziebrzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka 125 ml maślanki 80 ml oleju rzepakowego 50 ml wody Solony karmel: ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego 100 g masła 100 ml śmietany(...)migdałów 75 g cukru pudru 75 g + 15 g cukru kryształ 25 ml wody kakao lub barwniki w proszku Dekoracja: makaroniki popcorn draże śmietankowe pralina toffee * PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe Wszystkie składniki suche i mokre połącz w osobnych miskach i wymieszaj. Następnie zawartość obu misek połącz ze sobą, możesz użyć miksera lub po prostu łyżki. Ciasto wylej do formy
Food SquareMiałam ochotę na ciasto z makiem,gdy usłyszałam,że rodzina ma ochotę na coś marchewkowego,powstało to właśnie ciacho.Inspirację znalazłam na blogu:http://wkadrzesmaku.blogspot.com/. Składniki: 6 jaj 3 szklanki cukru 1,5 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 6 szklanek drobno startej marchewki 9 łyżek maku 1,5 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki(...)proszkiem do pieczenia i makiem.Dokładnie wymieszać.Na samym końcu dorzucamy marchewkę startą na małych oczkach.Ciasto wlewamy do tortownicy (28cm średnicy). Pieczemy ok. 80 minut(do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie przekładamy je kremem zrobionym z ubitej śmietany,wymieszanej z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.Schładzamy w lodówce. Ciasto najlepiej zrobić dzień przed podaniem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytKolejna propozycja na truskawkowy weekend to proste muffinki z truskawkami. Ciasto zdecydowałam się zrobić z dodatkiem drobnych płatków owsianych, doprawiając świeżą limonką, na górze ekspresowa chrupiąca kruszonka. Jeśli macie więc ochotę na taką letnią, świeżą i zdrową kombinację smaków zapraszam do pieczenia :) Podane proporcje wystarczą na 6 babeczek. Składniki: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1/3 szklanki drobnych płatków(...)Limonkę dokładnie myjemy i z połowyocieramy skórkę. Do suchych składników dodajemy olej, mleko, jako, ekstrakt z wanilii i skórkę z limonki. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Truskawki kroimy na kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: topimy masło – w malutkiej miseczce lub rondelku, dodajemy mąkę i cukier, mieszamy – gotowe! Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierowymi papilotkami, na każdą babeczkę nakładamy kilka
Ciastkozercymogą z łatwością zamienić kanapki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto drożdżowe x2 200 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) średnia cebula 200 ml przecieru pomidorowego szklanka wody 0,5 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki łyżeczka majeranku 2 łyżki masła masła 2 łyżki oleju Przygotowanie: Bardzo drobno kroimy cebulę i szklimy na rozgrzanym oleju przez
Kuchnia Łukaszajako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak, dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne(...)mniejszej ilości dodajemy rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszamy - wylewamy na formę do pieczenia, wysmarowaną olejem kokosowym lub masłem - wylewamy na przemiennie masę - pieczemy 45 minut w temp. 160- 170 stopni C, pod sam koniec uruchom termoobieg - po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy całkowicie dopiero kroimy ostrym nożem SMACZNEGO! ZAPRASZAM na Facebooka SMYKWKUCHNI jak i po więcej fotografii na: Instagrama profil
SMYKWKUCHNImleko – 250 ml * jajko – 1 szt * olej – 75 ml * sól – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ROZCZYN: Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. CAŁOŚĆ: Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia
Ostra na Słodkosłodyczy. Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny, jej kwaskowaty smak wyśmienicie będzie się tu komponował z posmakiem słodkich bananów. Składniki na 1 keksówkę - o wymiarach 30x12x8 cm (LxWxH): 2 jajka (całe) szczypta soli 2/3 szkl. cukru (150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy(...)cukier, cały czas ubijając. Dolać olej i stopniowo dosypywać składniki sypkie, nadal miksując. Na końcu dołożyć rozgniecione banany oraz wiórki kokosowe i krótko zmiksować do połączenia składników.Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 40-45 min. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę ostygnąć jeszcze
Grunt to przepis!