ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:245/437)

Pączki 233

mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej)6 żółtek z dużych jaj3 czubate łyżki cukru50 g masła rozpuszczonego50-60 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mleka (250 ml)0,5 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)0,5 łyżeczki soli2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholutłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta)konfitura(...)odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. 3. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na blat i minimalne lub wcale podsypane mąką delikatnie rozwałkować (im mniej mąki użyjemy tym lepiej, bo pączki nie będą się przypalać w trakcie smażenia) a następnie szklanką wycinać krążki. Krążki wykładać na blachę delikatnie posmarowaną olejem (zachowując odległości do wyrastania), przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

UgotujmyTo.pl
Placki z fajerki , sodziaki, proziaki. 175

śmietany 12% 4 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka sody szczypta soli 3 jajka Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy luźne ciasto. Wałkujemy lub rozklepujemy na grubość ok pół centymetra, i kroimy na kawałki. Smażymy na smalcu lub oleju lub na patelni żeliwnej zupełnie bez tłuszczu, na złoty kolor z obu stron pulchne placuszki. Podajemy z mlekiem i konfiturami. Młynomag

Gotowanie jest łatwe
Żółty chleb kukurydziany 119

Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą oraz cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego i sprężystego ciasta. Pod koniec wsypać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około

Nastoletnie Wypiekanie
Cukinia w cieście 73

SKŁADNIKI: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki z amarantusa 3 łyżki mleka szczypta soli i świeżo mielony pieprz olej ryżowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cukinię dokładnie umyj. Pokrój na talarki takie 0.5 cm grubości. Obtocz w cieście (mąka, jajka, mleko i przyprawy). Smaż na rozgrzanym tłuszczu

ClauditteMissCooking
ZIOŁOWE MUFFINY 115

łyżce oliwy lub oleju. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać, dodać sól - wymieszać. Jajka rozkłócić wlać do nich olej i mleko. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszaj. Następnie dodać starty żółty ser i tymianek, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na muffiny.  Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.  Pod koniec pieczenia wierzch muffinów posypać

Ciastka - domowe słodkości
Drożdżowe racuchy z truskawkami 103

resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
Bezglutenowe i wegańskie muffiny bez cukru - przepis podstawowy 105

dodałam daktyle i gotowałam przez kilka minut aż daktyle będą miękkie, następnie zmiksowałam blenderem Zmieszaj razem suche składniki Dodaj mleko z olejem i chia Zmiksuj przy pomocy blendera Dodaj pastę daktylową i ponownie zmiksuj na gładką masę Przełóż ciasto do foremek Piecz w 180st przez 20-25 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Pierogi z rabarbarem 243

około łyżeczki, ale to zależy od wielkości kółek) i zlepiamy brzegi. Po zlepieniu możemy skorzystać z widelca aby jeszcze przygnieść ciasto i przy okazji stworzyć ładną falbankę.  Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej (lekko osolonej, z dodatkiem oleju lub oliwy) wody i od czasu ich wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 3 minut.  Świetnie smakują ze słodką śmietanką

Jedzeniomania
Placki z jabłkami / Pancakes with apples 101

jabłek / 5 apples mleko (ok. 2 szklanki) / milk (about 2 cups) cukier cynamonowy / cinnamon sugar cukier puder / powdered sugar olej / oil   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, smażenie: 30 min, ilość: 20 Na początku robimy ciasto. Miksujemy jajka z cukrem, potem dodajemy mąkę i mleko i znowu miksujemy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy trochę mleka. Następnie przygotowujemy

Projekty ze smakiem
Pizza wiejska na gotowym cieście Pudliszkowskim 141

pieczarki (w moim przypadku woreczek mrożonych) 4 cebule 15 dag żółtego sera kulka mozzarelli zioła prowansalskie świeża bazylia Sposób  Gotowe ciasto rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Smarujemy koncentratem zmieszanym z ziołami prowansalskimi. Układamy kolejno cebulę podsmażoną na oleju, kiełbasę pokrojoną w plasterki, pieczarki, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Na koniec układamy kawałki mozarelli. Całość pieczemy 10 - 15 minut

Kuchenne aromaty
Naleśniki czekoladowe z serem i bananami 197

soli, zmiksować.  Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao, dokładnie wymieszać.  Na samym końcu przesiać mąkę, wymieszać.  Jeżeli ciasto byłoby za gęste, dodać wody, wymieszać.  Smażyć naleśniki na patelni z obu stron, na małej ilości oleju.  NADZIENIE: Ser rozgnieść widelcem, dodać  cukry i śmietanę , dokładnie wymieszać.  Smarować naleśniki serem, układać na serze banany, zwijać

Kuchnia Danusi
Nocne bułeczki 80

gładkie ciasto.Zajmuje to ok.2-3 minut.Ciasto jest sprężyste i ładnie odchodzi od dłoni. Następnie przekładamy je do dużej miski wysmarowanej olejem i owijamy z wierzchu folią spożywczą. Wkładamy na noc do lodówki. Gdy wstaniemy,wyjmujemy miskę z ciastem,zagnieść je i podzielić na 8 równych części. Z ciasta zrobić wałeczek,z którego formujemy bułeczkę. Robimy luźny węzeł po środku wałka.Jeden

Wielki apetyt
Oponki serowe. 173

szklanki cukru kryształu 1/2 kostki margaryny 4 całe jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania tłuszcz lub olej do smażenia Sposób wykonania :  Mąkę przesiać na stolnicę , dodać cukier, sodę , ser, margarynę i jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawać kółka. Na środku każdego kółka wykroić małym kieliszkiem

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka jęczmienne 152

malakserze olej utrzeć z miodem Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać przesiane otręby z mąki. Posolić Do oleju dodać jajko, wanilię i wymieszać Dodać mąkę i płatki jęczmienne - wszystko zmiksować, ale nie za bardzo. Ciasto ma się lepić, ale łatwo odchodzić od dłoni.  W oryginalnym przepisie ciasto się wałkuje, ale ja tego nie robiłam. Aby zaoszczędzić

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Babka śmietankowa z cytrynowym lukrem 164

ilości soku z jednej cytryny Nastawić piecyk na 180 stopni Jajka z cukrem zmiksować do białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę,  mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com