Kolejna nasza wariacja świąteczna – tym razem to co bardzo lubimy z osobna a u nas w łącznym wydaniu czyli tarta piernikowa Składniki na ciasto: - 300 g mąki pszennej - 170 g masła - 70 g cukru pudru - 1 łyżka jogurtu - 1 łyżeczka przyprawy korzennej Składniki na masę piernikową: - 155g mąki pszennej - 115g drobnego cukru do wypieków - 1/3 łyżeczki soli - ½ łyżeczki sody(...)100g jogurtu naturalnego - 1/3 szklanki oleju - 20g pomarańczowej skórki kandyzowanej - starta skórka z małej pomarańczy Składniki na polewę: - 1 jajko - 2 łyżki kakao - 3 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - dwie łyżeczki skórki kandyzowanej z pomarańczy Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy spód na tarte. Wszystkie składniki wrzucamy do robota i mieszamy. Gotowe ciasto owijamy w folie i wkładamy
Kuchenne Wariacjeszklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 2-3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 3 szklanki mąki żytniej (typ 2000) 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki
W kuchni Karmel-itkiPrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400-500 g owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp
greenscarfJuż świątecznej magii nadszedł czas. Zdążył oczarować nas. Tak bardzo nie mogę się doczekać, gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać. Oto ciasto migdałowe z czekoladą pieczone z mojej babci zasadą: "Zawsze dodaj szczyptę miłości, Nie oszczędzaj też czułości". Poszłam za tymi cennymi radami ze wszystkimi świątecznymi wypiekami. Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi. Wujek Łasuch chętnie(...)owsianą przesiewamy do miski. Dodajemy płatki migdałowe, cukier migdałowy Delecta i proszek do pieczenia. Żółtko ucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego
My Chcemy JeśćBardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z dnia poprzedniego. Składniki: Ciasto 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki masła 5 łyżek mąki sól Nadzienie: 4 ugotowane jajka na twardo 2 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Farsz: Ugotowane jajka obrać ze skorupek
O kuchni z uczuciemMIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ (najlepiej wyjąć je ok. pół godziny przed pieczeniem). Przepis na ciasto z puszki (zmieniony). Składniki: - 10 g świeżych drożdży - 100-125 ml ulubionego mleka - 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) - 2,5 łyżki cukru (można również dodać waniliowy) - 2,5 łyżki oleju - 1-2 żółtka (lub 1 łyżka oleju i 1,5 łyżki mleka roślinnego
Qlinarnie i Qlinarniekulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule,łyżka oliwy z oliwek Olitalia,łyżeczka ziół
Z miłości do słodkościsłoiczek zielonych wiśni z ogonkiem cukier puder do oprószenia olej do smażenia Sposób przygotowania Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce. W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali(...)objętości w ciepłe miejsce. Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków. Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być
Wanilia i Kardamonbył kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było! Pieczone pigwy też się pojawiły. Ach, i będzie jeszcze jedno ciasto, ale o tym innym razem ;) A potem zachciało mi się pancakesów. Z pigwą właśnie. Czasami sama się dziwię, skąd w mojej głowie rodzą się takie pomysły. W tym roku udało(...)proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi
My simple kitchengotowania pierogów Farsz 0,5 l kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików (ja użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy(...)ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce. Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez 3 minuty. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na półmisku, przed podaniem polewamy zrumienioną na oleju
Kuchenne aromatyjogurtu. A co najważniejsze można je jeść bez wyrzutów sumienia. Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń(...)papierem kuchennym i kroimy w plasterki. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy płatki owsiane, rozkłócone jajka, olej i jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto około 60 minut
Kulinarne przygody Gatitytarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiCiasto kakaowe z cukinią Składniki: ciasto: - 1 szklanka startej cukinii - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 1/2 szklanki mąki - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżka kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki oleju rzepakowego (u mnie Rapso) dodatki: - rodzynki, żurawina, pocięte morele - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Z białek
Kuchnia co dniarozciągamy ciasta! Odcinamy nadmiar. Nakłuwamy widelcem, aby zbyt mocno nie urosło i przykrywamy papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy(...)kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami oraz przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy ulubionymi ziołami ( np. bazylia, oregano). Jajka rozbełtujemy ze śmietanką i dodajemy połowę żółtego sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto wykładamy składniki z patelni dodajemy pozostały ser. Zalewamy mieszaniną z jajek, śmietany i sera. Pieczemy w 180 stopniach
Pudełko rozmaitoścismiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na blaszkę z piekarnika ( około 4-5 osób ): ciasto : 2 opakowania suszonych drożdży ( 14 g ) 1,5 pełnej ,szklanki wody 0,6 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka – płaska , soli 3 łyżki oleju rzepakowego ( najzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być zwykły ) farsz : 2 duże cebule 3 kiełbaski śląskie
Ogrodnik w podróżytakie ciasto znalazłam tutaj. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. rabarbar suszone owoce czarnej morwy 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli 2,5 szklanki mąki tortowej ( 350 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl. maślanki ( 250 ml) 100 ml oleju lub 100 g stopionego(...)cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką) dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzeniedomowej masy makowejWykonanie:Mleko podgrzewamy lekko i rozpuszczamy w nich drożdże. Następnie dodajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki
ciastkarnia na kruchym spodzie