ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:71/234)

Makowiec zawijany 808

Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki rumu lub wódki 1,5 łyżki oleju 1 opakowanie cukru waniliowego Masa: 6 białek 200 g cukru 500 g maku 50 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Olejek migdałowy 1 łyżka(...)czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Torcik śmietanowo-anansowy 198

firmy   STREAMLINE  który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY,  jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru(...)proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy

Wanilia i Kardamon
Ciasto makowo-jabłkowe 194

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-) Ciasto makowo-jabłkowe CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE Składniki na blachę 25 x 35 1 puszka maku (850 g) 6 jaj 1/2 szklanki cukru (115 g) 1 cukier wanilinowy 1 kg jabłek 8 łyżeczek kaszy(...)białek i delikatnie mieszamy. Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy. Ciasto makowo-jabłkowe   Wykonanie w TM5: Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę

peggiwkuchni
Tort Rafaello 155

większe uroczystości można sobie pozwolić na taką rozrzutność ;) Torcik podałam na pięknym talerzu Filona od Porcelany Bogucice . Ciasto: 200 g margaryny 200 g mąki 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 50g płatków migdałowych Krem: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki c.pudru 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fixy) 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo

Smakołyki Asi
Migdałowa szarlotka sypana 124

dodajemy płatki migdałowe. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno formy wysypujemy jedną część suchych składników, na nie rozkładamy połowę jabłek. Następnie wysypujemy drugą część suchych składników i pozostałe jabłka. Na wierzch wysypujemy porcję suchych składników z migdałami. Masło ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nim wierzch ciasta. Pieczemy

Mania Gotowania
Włoska babka ciambella 150

kilka kropel esencji migdałowej otarta skórka z jednej cytryny  Płatki migdałowe do ozdoby. Mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, przesiać i odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt. Następnie cały czas miksując dodawać powoli olej.  Masa powinna być puszysta i jednolita.  Dodać skórkę z cytryny i esencję migdałową. Następnie przesianą mąkę i zamieszać(...)połączyć białka z masą jajeczną używając łyżki lub szpatułki.  Piec w nagrzanym piekarniku-  170 stopni   około 40 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem.W razie potrzeby  przedłużyć czas pieczenia .  Można ozdobić lukrem migdałowym i posypać prażonymi migdałami. Lukier cytrynowy 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki cieplej wody zmieszanej z esencją migdałową Wymieszać puder z wodą

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mazurek gryczany z masą chałwowo-kawową 173

rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce

Czerwień i błękit
Babka migdałowo – limonkowa 96

przygotowania babki migdałowo – limonkowej potrzebujemy: skórkę i sok z 2 limonek 200 g cukru 200 g masła (temp pokojowa) 6 jajek 300 g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) 50 g skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło, cukier i skórkę z limonki ubijcie na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawajcie stopniowo(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Studzimy po czym wyjmujemy z foremki. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
ZUPA MIGDAŁOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 216

Wyścig wózków z zakupami pomiędzy sklepowymi półkami trwa. W szrankach stają wszyscy - młodzi i starsi, chłopacy i dziewczyny, single i szczęśliwie sparowani. Przepychanki przy półce z

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 161

wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki    Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy  Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy  1/2 kostki margaryny Kasi(...)Krem czekoladowy Dr .Oetkera  1 szklanka mleka 2 łyżki  Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/   Wykonanie : Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek

Sama słodycz i szczypta chili
Mazurek czekoladowo wiśniowy 206

masła 100 ml mleka 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 2 czubate łyżki masy kajmakowej wiśnie z nalewki płatki migdałowe Sposób przygotowania: Masło zetrzeć na tarce jarzynowej lub pokroić w kostkę. Dodać mąkę wymieszaną z cukrem pudrem, żółtko i wodę, wyrobić ciasto rękoma. Formę 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wywałkować i przełożyć do blaszki (ja robię(...)miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa jest za rzadka wstawiamy ją do lodówki na 15 minut. Ciasto smarujemy masą kajmakową. Na to szprycą wyciskamy rzędy masy. Na masę układamy rzędami wiśnie i płatki migdałowe. Mazurek wkładamy na całą noc do lodówki, na pół godziny przed podaniem wyjmujemy z lodówki. Smacznego

na moim stole...
Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe 140

płatków migdałowych Przygotowanie Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę

Słodkie okruszki
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 162

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
Migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Zdrowe batoniki domowe. 104

płatków migdałowych Przygotowanie: Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość 0,5 cm wyrównując górkę

Słodkie okruszki
KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWO - CYNAMONOWE 110

cukru migdałowego Dodatkowo: cukier puder Przygotowanie: Mąkę migdałową i pszenną wraz z cukrem pudrem przesiać. Dodać cukier migdałowy i szczyptę soli. Wymieszać. Do sypkich produktów dodać zimną margarynę i za pomocą siekaczki lub noża wysiekać do momentu powstania kruszonki, następnie zagnieść ciasto na jednolitą masę.Za pomocą foremek do ciasteczek powycinać dowolne kształty, można udekorować cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi(...)ciasteczek. Piec w temperaturze 200 stopni C około 15 - 20  minut. Rada: Pamiętajmy o zasadzie, aby ciasto było kruchutkie należy wyrabiać ciasto szybko, by nie zdążyło się ogrzać od rąk.   Jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać

Ciastka - domowe słodkości