ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:78/234)

Bananowy baton z płatkami owsianymi 135

Wskazówki Składniki: 3 banany 3 łyżki płatków migdałowych 150 ml jogurtu 2 szklanki płatków owsianych 4 łyżki karmelu Dwa banany zmiksować z jogurtem. W misce wymieszać zmiksowane uprzednio z jogurtem banany, płatki owsiane, 2 łyżki płatków migdałowych oraz 2 łyżki karmelu. Całość wyłożyć na średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Na górę ciasta wyłożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut

mecooks
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 155

cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka otarta z 1 pomarańczy 100g orzechów włoskich aromat migdałowy ziarenka z 1 laski wanilii ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu Ciasto: 500g mąki 250g masła lub margaryny (ja użyłam Palmy z Bielmaru) 2 jajka 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 60g drożdży 4 łyżki cukru

Kuchnia w czekoladzie
Pyszne ciasto ucierane z jabłkami-najprostsze 108

koniec ciągle miksując, dodaj rozpuszczony tłuszcz. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Keksówkę, jak najdłuższą wyłóż papierem od pieczenia. Wlej do niej ciasto i wsyp jabłka, lekko je wmieszaj lub pozostaw i tak wpadną do środka.Posyp płatkami migdałowymi oraz brązowym cukrem. Piecz około 35-40 minut, to zależy od piekarnika. Wyjmij i wyłóż z formy, gdyż jak się ciasto spoci

Z Kuchni Do Kuchni
Kruche ze śliwkami i z cynamonowo-orzechową bezą 172

Dziś zapraszam na ciasto ze śliwkami. Kruche, wykończone bezą z orzechami włoskimi. Moje ulubione. Kruche ciasto: 5 żółtek 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce i beza: oraz 600-700 g świeżych śliwek 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru kryształu

Czerwień i błękit
1535. Sekrecik 170

później okazało się , że jest i necie np.tutaj...ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia..i jest smaczne...według mnie można dać więcej jabłek i np.pokrojonych w większą kostkę lub cieńsze plaserki. 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 szkl.maku 1 margaryna Kasia 4 jajka 3 jabłka 2-3 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław szczypta soli Margarynę

Moje domowe kucharzenie
Makowiec na kruchym spodzie 1338

jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki miodu 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki olejku rumowego 2 łyżeczki olejku migdałowego bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp. szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta) 100 g cukru pudru Sok z plasterka cytryny Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi(...)razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Przygotowanie masy makowej: Żółtka oddzielamy od białek i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania olejek migdałowy i rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego maku. Do masy dodajemy

Trzeci talerz
Tort świąteczny 241

przyprawy do piernika Krem śmietanowy 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma 250 g serka mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Bajaderki: 1 część ciasta garść orzechów włoskich garść rodzynek 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 kopiasta łyżka nutelli Do obtoczenia: wiórki kokosu mielone orzechy laskowe biały mak czekoladowa posypka siekane orzechy arachidowe rum lub spirytus ozdoby

Ala piecze i gotuje
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 183

upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...  Kruche ciasto: 4 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Budyń: 3 jasne budynie z cukrem

Czerwień i błękit
Rogale marcińskie (wersja 2) 157

orzechów brazylijskich garść rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki śmietany 12% do posmarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka do dekoracji 3 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody 50 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto (przygotować je dzień przed pieczeniem rogali) Do mąki wsypać suche drożdże. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać szczyptę(...)pudrem. Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać.     Składanie i pieczenie rogali Pół godziny przed składaniem rogali, ciasto wyjąć z lodówki. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Przeciąć wzdłuż na pół

Ugotować
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 348

niespodzianką, dla niespodziewanych gości, no i świetnie się prezentują.Porcja wystarczy na 27 mini makowców.Składniki:ciasto 1 margaryna160 g cukru5 żółtek400 g mąki + do podsypanianadzienie makowe250 g maku2 białka1 szklanka cukru trzcinowegokilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie:Mak wsypujemy do rondelka, zalewamy wrzątkiem(...)odstawiamy na 15 minut, odcedzamy i mielimy przez elektryczną maszynkę na najmniejszych oczkach dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy, cukier, olejek migdałowy i ubite białka na sztywną pianę. Wszystko mieszamy ze sobą starannie.Wszystkie składniki ciasta zagniatam. Ciasto jest dość lepkie dlatego podczas rozwałkowywania delikatnie podsypujemy je mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość

Niezły Młynek
Choinka makowa z ciasta francuskiego 107

sobą skleiły). Gdy wszystkie gałązki będą skręcone posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypać/udekorować ulubionymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe, orzechy i żurawina).  Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Ciasto ma się zrumienić. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Tort marchewkowy 154

wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty i wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa(...)drugiej miseczce wymieszać mąkę migdałową, przyprawę do pierników, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. • Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewać powoli olej cały czas ubijając. • Do jajek dodać zawartość pierwszej miseczki i wymieszać, następnie drugą miseczkę i ponownie wymieszać. • Ciasto wylać do tortownicy

To co kocham
Obłędnie czekoladowa tarta z malinami, wegańska, bezglutenowa 445

czekolady i mleczka kokosowego smak jest niesamowity a do tego do kremu potrzebujemy tylko dwa składniki. Spód  według przepisu bakerity z mąką migdałową jeśli takowej nie posiadacie zamieńcie ją na swoją ulubioną, trata to ciasto, które nie powinno nie wyjść :)  W sezonie malinowym niemalże obowiązkiem jest spróbowanie czekoladowo-malinowego połączenia jest niesamowite :):)   Składniki :  Na krem

zdrowa vege kuchnia
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 224

kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East Meets West .     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku(...)szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 263

kawałeczek pysznego, domowego makowca. Bardzo polecam… (natchnienie z książki siostry Anastazji).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose oraz East Meets West .     Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 6 żółtek 250g cukru pudru 250g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany Masa makowa: 2,5 szklanki maku(...)szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa

Mała Cukierenka