ostatnim przyrządzaniu zupy z dyni został mi kawałek tego pomarańczowego warzywa, nie chcąc za bardzo kombinować wykorzystałam go do szybkiego, ucieranego ciasta. Wyszło bardzo smaczne, aromatyczne, dzięki dyni nie za suche, takie idealne do kubka ciepłego napoju w domu, albo w pracy :) Składniki na blachę o wym. 22x22 cm: (inspiracja: " Just My Delicious ") 4 jajka 1,5 szklanki cukru(...)dokładnie łyżką (jeśli ciasto nawet po wymieszaniu będzie bardzo gęste dodać odrobinę mleka). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Wierzch posypać (bardzo cienką warstwą) cukrem wymieszanym z cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Piec przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Powoli studzić
Simply FoodJajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym. 3. Babeczki piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Do przygotowania babeczek użyłam cukru marcepanowego, który
Tradycyjna kuchnia Kasiosoby które śledzą mój blog wiedzą, że nie przepadam za tortami. Nie lubię ciast z kremem, są zbyt ciężkie. Jeżeli chodzi o uroczystości, to lubię podawać ciasta, które są moim eksperymentem, tak było z Tortem Ptysiowym, pamiętacie? Albo jego wariacją. Oba mi bardzo smakowały. Na tegoroczne Walentynki przyszykowałam dla Was kolejny nietypowy tort. Tego dnia, każdy - czy w związku(...)cukru450 ml śmietanki 30%łyżka cukru waniliowego60 g białej czekolady60 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Do robota kuchennego wsypać przesianą mąkę, dodać masło, cukier, płatki migdałowe i otręby. Włączyć i ugniatać do momentu aż, ciasto będzie spójne - podobne do kruchego ciasta (można to również robić ręcznie na stolnicy).Gotowe ciasto wkładamy owinięte w folii spożywczej na 30 minut do zamrażalnika
Słodkie Przyjemnościspecjalnie dla mojego męża. On wprost przepada za sernikami, zresztą jak i reszta mojej rodziny. Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu jego ulubione ciasto. Był bardzo (!) zadowolony i … zajadał się nim z wielkim apetytem Polecam Wam, ten prosty, ale niezwykle pyszny sernik. Spróbujcie. Delikatny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą Delikatny sernik(...)minut. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami. Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki
Słodkie okruszkibiałko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować wraz z żółtkiem. Dodać białko i delikatnie zamieszać. Gofrownicę rozgrzać i nasmarować olejem kokosowym. Wylać ciasto i piec 6 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. masłem migdałowym
Zdrowie na języku :Psuchego maku- 1 białko- 180 g cukru- 3 czubate łyżki kaszy manny- kilka kropel olejku migdałowy Masa serowa - 1 kg sera - 1 szklanka cukru- 150 g margaryny- 3 jajka- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie budyniu waniliowego Wykonanie Kruche ciasto - mąkę, margarynę, żółtko i cukier puder utrzeć mikserem, a następnie zagnieć i rozwałkować. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia(...)następnie wylepić jej dno ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temperaturze 190oC. Masa makowa - mak zagotować i wystudzić. Zmielić trzykrotnie. Białko ubić na sztywną pianę. Do maku dodać cukier, kilka kropel olejku migdałowego, kaszę manną oraz ubite białko. Wszystko delikatnie wymieszać. Masa serowa - ser trzykrotnie zmielić. Jajka ubić z cukrem, dodać
Świat Smakukoniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli(...)brak, można zastąpić olejkiem migdałowym 150g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy, przepis do znalezienia TU NADZIENIE: 700g rabarbaru - po obraniu 75g cukru - do zasypania rabarbaru Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem i odstawić na 1 godz., aby puścił sok. Masło roztopić w garnuszku na palniku
Grunt to przepis!przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki z cukru(...)Nadzienie: 300 g maku 2 białka 1 łyżka powideł 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny garść rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanych orzechów kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie: Mak opłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Zostawić na całą noc. Odcedzić mak, zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach - 2-3 razy
Kulinarne InspiracjeZaskoczenie i miny dzieci, gdy zobaczyły ten tort - bezcenne. Co prawda przygotowanie go zajęło mi sporo czasu, ale naprawdę było warto. Polecam :-) Składniki: * na ciasto: 350 g masła 200 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 300 g mąki 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka dodatkowo: barwniki spożywcze (fioletowy, niebieski, zielony, żółty(...)plastyczna masa cukrowa: 750 g cukru pudru (+ kilka łyżek do podsypywania) 100 g glukozy w proszku 4 łyżki żelatyny 70 ml wody kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo: różowy barwnik spożywczy Przygotowanie: Zaczęłam od przygotowania ciasta: masło utarłam z cukrem i cukrem waniliowym i ciągle miksując dodawałam powoli po jednym jajku. Cały czas miksując dodawałam wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki
Kulinarny Pamiętnikprzygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne(...)Istotne również, by użyć dżemu niskosłodzonego. Spód w cieście bez pieczenia z truskawkami jest dość gruby - ciasto jest przez to bardzo sycące i jeden kawałek w zupełności wystarczy by zaspokoić głód na coś słodkiego. Jeśli wolicie cieńszy, imitujący kruche ciasto spód, możecie zmniejszyć ilość składników do spodu nawet o połowę. Ciasto Gaja z jogurtem i nutellą zawiera też dość słodki
Lekcje w kuchnigości ? SKŁADNIKI: szklanka mąki gryczanej szklanka daktyli 1/2 szklanki wrzątku 5 listków świeżej mięty szklanka mleka migdałowego WYKONANIE: Daktyle razem z miętą zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 min, następnie blendujemy razem z wodą. Mąkę mieszamy ze zblenowanymi składnikami oraz mlekiem. Ciasto przekładamy do aluminiowej formy i pieczemy ok 22 min w 180 stopniach
healthy dreamskruszonką. Przygotowałam te pyszne bułeczki, gdyż kupiłam dzisiaj piękne, pachnące truskawki. Gorące, pachnące bułeczki z migdałową kruszonką na przywitanie wakacji. Bułeczki z truskawkami to idealna słodkość do kawy, na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Do tradycyjnie przygotowanego ciasta dodałam mielony cynamon i mielone migdały, które otrzymałam w paczce od Świadome odżywianie. Zmielone migdały to świetne wyjście(...)bakalii, czy też młynka. Również do składników na kruszonkę dodałam mielone migdały, oraz cukier trzcinowy. Podczas pieczenia po całym domu roznosił się smakowity zapach. Odrywane Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Składniki 50 dag mąki 5 dag drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 3 łyżki masła 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Kotanyi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo:3 łyżki galaretko jagodowej od cioci3 krówki mleczneOdrobina likieru migdałowego do nasączenia blatuWykonanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Jajka zmiksować z wodą, dodać(...)porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.Nasączyć likierem migdałowym.Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. Na grubej tarce zetrzeć krówkę
Moje pyszne gotowaniełyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru 1 jajko zapach migdałowy Dodatkowo: polewa czekoladowa mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy margarynę pokrojoną w kostki, oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy
słodki bratekfigami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji - 20 g cukru - 20 g mąki pszennej - 15 g masła Składniki na migdałowe nadzienie: - 120 g miękkiego masła - 120 g cukru pudru - 2 jajka(...)jeszcze chwilę blendujemy. Mieszankę pistacjową przekładamy do miski i dodajemy masło i mieszamy rękami aby powstała nam kruszonka (takie grudki ciasta). Kruszonkę przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 6 minut. Teraz czas na nadzienie migdałowe. Do miksera wrzucamy masło z cukrem i miksujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy
Kuchenne Wariacje