ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:79/234)

Zemsta teściowej 71455

formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno ciasto pieczemy około 20 minut w 180-190 st.C. Ciasto powinno mieć lekko złoty kolor. Upieczone ciasto wystudzić. Beza: 6 białek; szczypta soli; 1 szklanka cukru; 60-100 g płatków migdałowych; Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Pianę

In my kitchen
Bakaliowy mazurek 115

masła 2 żółtka szczypta soli Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Nie zagniatać zbyt długo tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm. Wyciąć dowolne kształty mazurka. Upiec blaty w 180stopniach około 15 minut. Ciasto powinno być blade. Składniki na rozetki wokół mazurka: 150g miękkiego masła(...)bakalie do dekoracji Przygotowanie: Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodać jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać. Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z kruchego ciasta, wyciskać szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C około 15 minut i piec na złoty

W garach u Gosi
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 595

kakao Mak: 200 g maku 1 duże jajko 2 łyżki masła olejek migdałowy 3 łyżki miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru 120 g wiórków kokosowych ok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki) Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne(...)Następnie dzielimy je na trzy części i do jednej z nich dodajemy kakao i znów zarabiamy. Porcje ciasta umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny. Mak: Białka oddzielamy od żółtek. Mak sparzamy i mielimy. Następnie dodajemy żółtka, roztopione masło, kilka kropel olejku migdałowego, miód oraz cukier. Wrzucamy posiekany orzechy oraz ewentualnie rodzynki (wcześniej warto je sparzyć wrzątkiem). Białka ubijamy

Słodka Strona
Babka migdałowa z kawą 131

zjedzą z apetytem. Odstrasza ich samo słowo „bezglutenowy”. Tak więc obiecuję, iż następne słodkości będą słodkie, z glutenem i jajem! Składniki: • 200 g mąki migdałowej • 150 g mąki kukurydzianej • 50 g mąki ziemniaczanej • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody • 2 łyżki octu • 100 ml oleju • 1 mały jogurt naturalny(...)wymieszać z octem i wlać do mokrych składników. • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać razem. • Wylać ciasto do foremki na średnią babkę wysmarowanej masłem i posypanej mąką migdałową. • Piec w 180 st.C przez 45-50 minut. • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną

To co kocham
Słodki puszek 734

ciasto siostry Anastazji, które widziałam gdzieś w książce. Jednak nie byłabym sobą, gdybym go nie przerobiła. W oryginale była jeszcze masa migdałowa, ja dodałam drobno posiekane orzechy laskowe, wymieszałam je z kajmakiem. Dodatkowo nasączyłam biszkopty kawą z alkoholem. Ciasto jest delikatne, dość słodkie ale nie przesadnie i prezentuje się bardzo elegancko. Biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka octu

Cynamonowe szczęście
Mazarynki -szwedzkie tarteletki migdałowe 110

całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g cukru 115 g masła 1 jajko 1 łyżeczka wódki Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i schłodzić 2 godziny w lodówce. Foremkę na muffiny (12 gniazd) natłuścić masłem. Ciasto rozwałkować na grubość(...)boków. 100 g masła 2 jajka 100 g cukru 150 g płatków migdałowych 1 łyżeczka olejku migdałowego (pominęłam) płatki migdałowe do dekoracji W rondlu roztopić masło. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać migdały i olejek. Wlewać stopniowo masło miksując. Wlać masę do otworów z ciastem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 282

kakao Składniki na polewę chałwową:200g chałwy kakaowo-waniliowej 2 łyżki cukru 10 g margaryny 4 łyżki mleka 20-30 g płatków migdałowych do dekoracjiMamy w domu taką rodzinną tradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała na znalezieniu dobrego ciasta z kokosem(...)wystygnięciu ciasto udekorować polewą chałwową. Aby ją przygotować należy margarynę, 2 łyżki mleka, cukier oraz pokruszoną chałwę ugotować w rondelku na jednolitą masę, stale mieszając. Gdy składniki się połączą i masa zacznie się gotować zdjąć całość z ognia. Następnie wlać pozostałe 2 łyżki mleka, stale mieszając do chwili kiedy chociaż częściowo ostygnie. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Najlepsze jest tego samego

Świat Ciasta
Ciasto rabarbarowe z bezą 130

szklanki cukru 3 łyżki wiórków kokosowych Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Dodatkowo: 600-700 g rabarbaru 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rabarbar kroimy na 2-centymetrowe kawałki

Kulinarne przygody Gatity
Sunday habit 190

mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku :) (1 łyżeczka proszku na 2 łyżeczki wody) 0,5 opakowania cukru waniliowego 2-3 szklanki wody(...)łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego i chochla ciasta naleśnikowego. Smażymy

Lajtkraft food intolerance
Poziomkowy sernik na zimno (paleo, bez glutenu, bez cukru) 179

szklanki daktyli Warstwy: 2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie) ¼ szklanki miodu (jeśli lubicie słodkie można dodać więcej) ½ szklanki mleka migdałowego albo kokosowego szczypta soli laska wanili ½ szklanki jagód ½ szklanki malin ½ szklanki poziomek Przygotowanie: Spód ciasta: Orzechy laskowe skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut w 180 stopniach. Mieszając podczas pieczenia kilkakrotnie. Potem wszystko

PaleoLife
Bezglutenowa tarta serowo-rabarbarowa 225

białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion Chia. Crumble: 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka wiórków kokosowych. Krok po kroku.             Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma do uzyskania zwartej masy. Ciasto może się

Życie na widelcu
Ciasto mirabelkowe 131

100g brązowego cukru (polecam Dark Muscovado- jest wilgotny i bardzo intensywny w smaku) 1 jajko 25g rozpuszczonego i ostudzonego masła po kilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy i osypujemy bułką tartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko

les mirabelles
Ciasto Filadelfia z serkiem mascarpone 187

miski. Dodawać po 2 łyżki ubitej śmietany i mieszać. Masę wyłożyć na zimną I warstwę. Posypać płatkami migdałowymi. III warstwa Galaretkę rozpuścić w 1 ½ szklanki gotowanej wody. Płatki migdałowe posypać borówką. Na to wyłożyć tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki. Forma do ciasta 23,5cm x 23,5cm Smacznego

Przepisy Babci
Sernik królewski 150

masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny.  masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo twaróg(...)Śmietankę również ubić. Do masy twarogowej dodać ubitą śmietanę,delikatnie wymieszać łopatką,dodać ubite białka,ponownie wymieszać. Na koniec dodać do masy aromat migdałowy. Blaszkę(25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć na tarce połowę zamrożonego ciasta na dno blaszki. Wyłożyć masę twarogową i na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Jalousie jabłkowe 145

francuskiego powinien być większy o 1-2 cm po całym obwodzie. Mniejszy płat ułożyć na papierze w blaszce i posypać płatkami migdałowymi. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki i wymieszać kaszą manną, cukrem i cynamonem. Jabłka ułożyć na cieście. Większy płat naciąć co 2cm nie dochodząc do krawędzi i nałożyć na jabłka.Za pomocą widelca ścisnąć brzegi obu płatów ciasta

Kulinarny karnet Christophera