ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:83/234)

Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu) 184

Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy  jajko 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka(...)łyżeczki sody  100 g gorzkiej czekolady, płatki migdałowe do dekoracji Do miski wrzucić rozdrobnioną chałwę, jajko, cukier, powidła, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą korzenną, dodać do mokrych składników, wymieszać łyżką i przełożyć na blat oprószony mąką. Dokładnie zagnieść. Ciasto powinno być sprężyste i przestać się kleić. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem

Słodkie inspiracje
Chałka z migdałami 110

składników dwie duże chałki zrobić, ale jak ciasto zaczęło rosnąć to okazało się, że konieczność będzie zrobienia trzech chałek :) Mega wyżerka. Przejdźmy więc do rzeczy: 1 kg mąki tortowej 40 g świeżych drożdży 3 jajka 400 ml mleka 6 łyżek białego cukru 100 g masła 1/2 łyżeczki soli cukier trzcinowy i płatki migdałowe do posypania Najpierw robimy zaczyn(...)rondelku (i nieco przestudzone) masło i nasz zaczyn. Czyli po prostu wszystko oprócz 1 jajka, trzcinowego cukru i płatków migdałowych. Te składniki przydadzą nam się później. I wyrabiamy. Chałka musi być delikatna więc wyrobić musimy dobrze i dokładnie. Gnieciemy ciasto 20 minut, potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Z całą pewnością wyrośnie nam baaaardzo

Marder&Marder Manufacture
Kruche ciasteczka marcepanowe 107

składniki włożyć do miksera i szybko zmiksować. Przełożyć na blat, szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić

królestwo garów
"Słodkie środy" - Tarta z rabarbarem bezą i migdałami 141

cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 450 g rabarbaru 2 łyżki cukru płatki migdałowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto.  Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.  Po tym czasie ciastem(...)minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).  Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.  Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.  Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi.  Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik gotowany z mini rollsami 333

historii sernika już pisałam, więc nie będę się powtarzać. Nie ulega wątpliwości, że serniki należą do jednych z najpopularniejszych ciast. Okres przedświąteczny, to dobra pora na nową, autorską odsłonę tego ciasta. Sernik gotowany z mini rollsami. Składniki na ciasto półkruche: forma 24 x 24 cm - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka(...)wielkość blaszki (u mnie o wym. 24 cm x 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Obie formy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg miksujemy w blenderze z jajkami i żółtkami na gładką

mojewypiekiinietylko
Migdałowo-kajmakowe kuleczki 171

Coś dla osób lubiących krówki 🙂 Kuleczki migdałowo – kajmakowe – Są bardzo słodkie i trochę przypominają krówki ciągutki 🙂 Pyszna przekąska nadczas oglądania Kevina, gdy wszystkie ciasta nam się już przejadły, a mamy ochotę na coś słodkiego 🙂 Trufle robi się bardzo szybko i prosto, każdy jest je w stanie wykonać w niecałe 30 minut

KuchniaWeDwoje.pl
Jaglarnik 161

dużej mierze przekonana, że Ci posmakuje. A to dzięki naprawdę pysznej masie spoczywającej na przyjemnie chrupiącym owsiano-migdałowym „fundamencie”, a z wierzchu posypanej orzechowymi płatkami. To pierwszy jaglarnik na moim blogu, chciałam więc umieścić przepis podstawowy. Zamysł był taki, aby upiec ciasto bazowe o waniliowym aromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie(...)końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam, miał tak oszałamiający zapach, że przeniknął wszystkie warstwy ciasta; likier pomarańczowy i migdały też dały o sobie znać. W rezultacie z piekarnika wyłonił się pyszny i bardzo aromatyczny deser. Miło, kiedy nasze plany, choć zrealizowane w odbiegający od naszych wyobrażeń sposób, okazują się dla nas najkorzystniejsze.  Składniki (tortownica o średnicy

Roślinna - blog wegański
Galette des rois - Ciasto Trzech Króli 137

jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Można je bardzo szybko przygotować, idealne na dzisiejszy dzień. Jedyna jego wada ... bardzo szybko się kończy :)    składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 100 g cukru 100 g masła 100 g mielonych migdałów szczypta soli skórka z 1 pomarańczy 2 jajka 2 łyżeczki rumu 6 kropelek olejku pomarańczowego(...)pomarańczy, dodajemy masło i ucieramy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajka, następnie rum i olejek pomarańczowy ( w oryginale był olejek migdałowy, ale ja takiego akurat nie miałam). Gotową masę wkładamy do lodówki.    Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy jedną część ciasta na blaszce wyłożonej papierem

noteskulinarnyfiga
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 337

soli Odmierzyć i dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki (można pomnożyć przepis i przechowywać zapas w szklanym słoju lub plastikowym pojemniku) . Ciasto: 1 banan 1 łyżka masła (roztopionego) 2 jajka 1 1/4 szklanki mleka (można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym) 1 łyżeczka wanilii Dodatkowe masło (do smażenia) W misce połączyć rozgniecionego banana, stopione masło, jajka, mleko i wanilię. Dokładnie wymieszać. Dodać

Jem więc Jestem
babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 151

miękkiego masła 190 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka odrobinę aromatu rumowego, waniliowego lub migdałowego Bita śmietana śmietanka 30% mocno schłodzona 1 śmietan-fix 1 cukry wanilinowe Świeże truskawki pokrojone na 4 części. PRZYGOTOWANIE ciasto: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie

The Sweet Damsel
Makowiec świąteczny 243

Makowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i

WojnaNaSmaki.pl
Chałka z kruszonką 253

chałki przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do keksówek. Z pozostałego ciasta wyszło jeszcze 11 bułek. Formy z ciastem odstawiłam, w ciepłe miejsce,  do ponownego wyrośnięcia na 40 minut (oczywiście pod przykryciem). Wyrośnięte,  posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego do  180°C na 30 minut – chałki i 20 minut- bułki. Upieczone przestudziłam na kratce.   Czasem

mojewypiekiinietylko
Kruchy jabłecznik z migdałami 150

200g cukru  * 450g mąki pszennej tortowej  * 2 jajka * kg dobrych jabłek * łyżka cukru * łyżka cynamonu  * 100g płatków migdałowych  * opcjonalnie cukier puder do posypania  Przygotowanie : Masło zagnieść z cukrem, mąką i jajkami. Wyrobić kruche ciasto. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Jabłka pokroić w kostkę, przesypać cukrem i cynamonem. Połowę ciasta

Magiczne Życie Marty
Crumble z truskawkami i rabarbarem 126

mielonymi orzechami włoskimi, d odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut

Wanilia i Kardamon
Sernik marmurkowy 196

najlepiej deserowej lub gorzkiej ·          Płatki migdałowe do dekoracji Sposób wykonania: Herbatniki  rozkruszyć blenderem, rozpuścić masło lub margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową:  Ser zmiksować z cukrem(...)leżakować w  piekarniku kilka minut. Powinno go to ustrzec przed opadnięciem.  Po tym  czasie wyjąć upieczone ciasto z piekarnika i wystudzić. Rozpuścić polewę czekoladową w kąpieli wodnej i polać nią wystudzony sernik, posypać płatkami migdałowymi.  Gdy polewa wystygnie, sernik wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, po leżakowaniu w lodówce, schłodzony jest najlepszy.  Smacznego :-) Uczestniczę

Na słodko lub wytrawnie