ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:77/234)

Śniadaniowe mini makowce z kubeczka 178

uwielbiacie makowiec lub przynajmniej masę makową koniecznie wypróbujcie taką propozycję. Bomba kaloryczna? Niekoniecznie :) Śniadaniowe makowce wykonane są z dietetycznego bananowego ciasta, które rozpływa się w ustach. Gorąco zapraszam! Masa: 3 łyżki zmielonego maku 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 rodzynek 4 orzechy włoskie, posiekane 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżeczka skórki z pomarańczy kilka żurawin  Składniki umieścić w garnku, zalać

Chocolate Muffin Blog
Uniwersalne ciasto serowo - olejowe i szybka chałka śniadaniowa 341

mąki pszennej/orkiszowej 1 jajko 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju 60 g cukru 50 g rodzynek płatki migdałowe na posypkę 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie:  wszystkie składniki, poza rodzynkami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Bez robota: mokre składniki umieścić w misce i rozbełtać wielcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i wymieszać widelcem, następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Gyby się kleiło podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować  wałeczki. Skleić wałeczki górą i spleść warkocz. Nieco spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi piec w 180`C 30-35 minut do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek cytrynowy 122

pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto do połączenia składników ( nie dłużej! ). Blaszkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać

Atlas Smaków
Domowy marcepan i nominacja 168

przepyszna mieszanka mielonych migdałów z cukrem pudrem i kilkoma kroplami migdałowego! Niezwykle słodka i bardzo plastyczna. To właśnie z niej bardzo często powstają na tortach wszelkie rzeźbione dekoracje i postaci :) Z łatwością wykonacie go w domu i z pewnością sprawdzi się w wielu świątecznych wypiekach! :) W ciastach, kremach, jako nadzienie bułeczek...jest tyle sposobów! :D W Mikołajki Kuchnia jako blog(...)Waszych głosów wszystko zależy :) Słodkich i pięknych Mikołajek! Domowy marcepan Potrzebujesz: 100g mielonych migdałów 90g cukru pudru kilka kropel olejku migdałowego 1 łyżeczkę wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i wyrób ręcznie jak ciasto. 2. Marcepan powinien być gładki i mieć konsystencję twardej plasteliny. 3. Uformuj kulę/ kiełbaskę, zawiń w folię spożywczą i przechowuj w lodówce nawet

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kolorowa karpatka 460

była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek  o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na  nadchodzące Walentynki.  Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Czerwony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki(...)mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki –  brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło  przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy

Wanilia i Kardamon
Włoskie migdałowe ciasteczka 162

Miękkie masło ucieramy (mikserem lub przy pomocy widelca, łyżki lub szpatułki) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka, sodę, proszek, sól, olejek migdałowy i po trochu mąkę. Po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym wymieszaniu ciasta, na koniec dodajemy migdały i jeszcze raz całość mieszamy. Ciasto wkładamy na około pół godziny – godziny do lodówki, po czym robimy z niego

Smakowy Raj
Makowiec z jabłkami 178

powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 175 stopni, ok.40

Mix smaku
Torcik jabłkowo-kajmakowy 184

jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając je do woreczka i krusząc wałkiem do ciasta. Masę kajmakową lekko podgrzać i wymieszać z pokruszonymi ciasteczkami. Masą ciasteczkową wylepić dno tortownicy o śr. 21cm. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody

Smakołyki Asi
Makowiec na kruchym spodzie. 148

pudru 1 łyżka kakao 20 dkg bakalii ( rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa kandyzowana, migdały itp. ) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel olejku migdałowego Sposób wykonania :   C iasto kruche : Z podanych składników w przepisie zagnieć ciasto kruche. Jeśli będzie zbyt twarde dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podziel na dwie części. Schłodź w lodówce przez kilkanaście minut.   M asa makowa

Przepisy i porady kulinarne
Migdałowe ciasteczka "słodkie gitary" dekorowane lukrem plastycznym 161

przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas jedzenia. Ale są bardzo wciągające.  175 gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru olejek migdałowy(...)stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć tak jest w przepisie.  Rozwałkowałam ciasto na 0,5 cm i wykrawałam ciastka. Piekłam w 180 stopniach od 15 - do 18 minut,   Potem dekorowałam lukrem plastycznym

AZgotuj!
Ciasto 4 w 1 172

pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z 3 białek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy

kruche babeczki
Tortelli z dynią i amaretti 83

cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie i nie doszłam jeszcze

Milion Smaków
Zdrowe śniadania – 3 przepisy na dobry dzień 109

przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a podane razem z dodatkami takimi jak płatki migdałowe i owoce, mogą stanowić wykwintną propozycję. 250 g półtłustego twarogu 2 małe jajka 4-5 łyżek mąki pszennej 50 ml śmietanki 30% 1 op. cukru wanilinowego Dodatkowo: płatki migdałowe drobne owoce – maliny, borówki mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem(...)papierowy. Placuszki podajemy razem z kremem z mascarpone i odrobiny cukru lub z owocami, posypane płatkami migdałowymi. Całość dopełni szklanka soku pomarańczowego Tymbark. 3. Dwukolorowe naleśniki budyniowe Naleśniki budyniowe to propozycja dla łasuchów. Wychodzą słodziutkie i bardzo dobre. Dodatek kakao do części ciasta sprawia, że możemy otrzymać naleśniki z wzorkiem, co ucieszyć może zwłaszcza najmłodszych. 2 jajka 2 łyżki brązowego

Smaki Na Talerzu
Migdałowiec wg Siostry Anastazji 182

wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można z odrobina cukru pudru) i połączyć z żelatyną. Przełożenie ciasta: Spód brytfanki wyłożyć papierem - krakersy - masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka skondensowanego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastzaji

Pychotkaaa
Tarta migdałowa z jabłkami 194

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma

SzczyptaSmaQ