Makowiec z jabłkami, makowiec japoński czy ciasto japońskie pod takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki(...)mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła olejek migdałowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki płatków migdałowych pół szklanki rodzynków Wykonanie: Mak sparzyć i zostawić do namoczenia na noc. Odcedzić i zemleć dwukrotnie w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym
Pysznie & PięknieNastępnie cm nacięcia wywijamy do środka tworząc falbankę . Następnie smarujemy ciasteczka roztrzepanym jajkiem posypujemy cukrem . Na środek ciasteczka nakładamy powidła , wierzch posypujemy płatkami migdałowymi . Wzorek z kwiatkiem : Wycinamy 2 kwiatki z ciasta i ze sobą zlepiamy , następnie wycinamy dziurkę , nadziewamy powidłami , smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem . Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor . Smacznego :) http://www.porcelanabogucice.pl
Sama słodycz i szczypta chilisuchy mielony - 300 g wiórki kokosowe - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka aromat migdałowy sól - szczypta sezam - 1 łyżka kasza manna - 10 łyżek jabłka - 700 g cukier puder - 200 g orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić(...)czas ucierać dodawać mak , wymieszać Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut
Kuchnia Danusipiątek na torcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka(...)przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce
Delicious Titbitsmigdałowych 100 g miękkiego masła 1 jajo 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu cytrynowego Ciasteczka migdałowe Wykonanie tradycyjne: Do miski wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem wyrabiamy dłońmi do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Z powstałego ciasta formujemy(...)stopni przez około 15 minut - aż będą lekko brązowe. Studzić poza piekarnikiem. Ciasteczka migdałowe Wykonanie TM5: Do kielicha wsypujemy obie mąki, cukier, płatki migdałowe, proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, jajko i aromat cytrynowy - wszystko razem rozdrabniamy - 20 s / obr. 6. Z powstałego ciasta (o konsystencji mokrego piachu) formujemy w dłoniach kulki o średnicy około 4 cm. Układamy
peggiwkuchniproszku do pieczenia) w wersji o najmniejszej masie. Jabłko obrać i pokroić na drobne kawałki. Gdy automat da sygnał dodać płatki migdałowe i kawałki jabłek. Piec do zakończenia programu. Wyjąć i odstawić do ostudzenia. ----- Podobne: Kruche ciasto warstwowe a la pleśniak Szafranowe ciasto drożdżowe Drożdżowe z czekoladą i rodzynkami "Natura" Marii Kuncewiczowej nie należy do lektur łatwych i przyjemnych
Weekendy w domu i ogrodzieplanujemy również zrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka(...)kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy: 120 g masła
Made By Mom And Sonowsianych 3 łyżki ksylitolu 100g wiórków kokosowych 60g mleka kokosowego- gęstego +na wierzch syrop daktylowy i maliny WYKONANIE: Nerkowce razem z płatkami migdałowymi zalewamy na kilka godzin ciepłą wodą, następnie dokładnie blendujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Całość przekładamy do formy i odkładamy do zamrażarki. Aby przygotować masę, wystarczy zblendować wszystkie składniki, po czym przełożyć na schłodzony już lekko
healthy dreamsstroną od mąki włożyć do ciasta. Kruszonka – masło, mąka, cukier, szybko zagnieść rękoma formując kruszonkę. Na koniec dodać płatki migdałowe i lekko ugnieść. Nie muszą się całkowicie połączyć z kruszonką. Obsypać kruszonką górę ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40 – 45 minut. Obsypać ciasto cukrem pudrem lub nic nie robić. Bardzo dobre ciasto, zapewniam
Kuchnia PokoleńDodatkowo bez dodatku białego, rafinowanego cukru. Proponuję przygotować od razu z podwójnej porcji, bowiem znikają błyskawicznie... :-) Na bazie tych ciasteczek można również przygotować spód do ciast, u mnie posłużyły jako spód do sernika migdałowego... to jest dopiero poezja smaku...;-) Ale o tym w następnym poście, tymczasem polecam te pyszne ciacha... :-) Z podanych składników wychodzi ok.20 sztuk. Przepis pochodzi z Kuchni
Smaczne Zdrowetwarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi i żurawiną
Kuchnia co dniadojrzały banan + odtłuszczone, ciemne kakao (blendujemy lub rozduszamy na miazgę widelcem) Sposób przygotowania: Jedno białko z jajka ubijamy na sztywno resztę składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMuffina na jogurcie greckim; z gruszką i płatkami migdałowymi; ciepłe mleko Po ostatnim mega dobry cieście na tym właśnie jogurcie zapragnęło mi się podobnej muffiny ^^ Nie pytajcie o jej kształt, czy coś, bo sama nie rozumiem xd ciasto było gęste, aż nagle przy nakładaniu zaczekało się rozlewać przez co wyszło takie o to bardzo smaczne
More food, love and dreams