ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:66/234)

Muffinki Rafaello 190

Rafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje.  Ciasto:  jajko,  szklanka mleka,  250g mąki pszennej,  90 ml oleju,  80g cukru,  80g wiórków kokosowych,  1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości
Marcepanowe ciasto z jabłkami 269

Proste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek ( ciasto ze śliwkami )   200 g masła 1/4 szklanki cukru brązowego 200 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Miękkie masło

https:KKuchniaMniam
DROŻDŻOWE ZAWIJANE BUŁECZKI ZE ŚLIWKAMI JABŁKAMI RODZYNKAMI I MIGDAŁAMI 290

Puszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych  i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag  świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek  10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych

potrawyregionalne
Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 406

gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut(...)minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko o  średnicy 25 cm. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką

Kulinarne Inspiracje
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ 165

każdej porze roku.   Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól, pieprz   Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij(...)Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta. W misce

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Otrębowe ciasto z czereśniami 136

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.  0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem

AZgotuj!
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1185

krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie:   Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny(...)sparzyć i dwukrotnie zmielić.  Masło roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część

Domowa Cookierenka Agi
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z JABŁKAMI I KARMELIZOWANYMI MIGDAŁAMI 148

Szybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej. Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu(...)patelnię, dodajemy cynamon oraz cukier, dolewamy wodę. Smażymy, często mieszając przez około 10-15 minut, aż zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach. POSYPKA MIGDAŁOWA : w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i migdały. Mieszamy. CIASTO : W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do połączenia składników w jednolitą, gęstą

cool and minty
Marchewkowe ciacho - porcja tylko 150 kcal! :) 420

Wartości odżywcze dla całego ciasta (515 g): Kaloryczność: 1050 kcal Białka: 33 g Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka: 4,7 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 21,7 g Składniki: 260 g marchewki startej na grubych oczkach  40 g mąki orkiszowej(...)ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników.  Piekarnik nagrzej w 180*C.  Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut.  Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym.   Przed upieczeniem

Zdrowie na języku :P
Ciasto ze śliwkami 179

pieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami, posypujemy płatkami. źródło

Pobite gary Barbary
Szybkie ciasto ucierane z brzoskwiniami. 137

margaryny J ajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę oraz aromat migdałowy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy ciasto(ja mam o średnicy 24 cm) i układamy przekrojone w plastry brzoskwinie obtoczone w mące. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 442

upieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu. Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru i delikatnie połóż na kremie. Płatki migdałowe upraż na suchej patelmni i ostudź. Następnie posyp nimi bezę. Ciasto przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Metrowiec 481

łyżki cukru     kilka kropelek olejku migdałowego     120g masła     1 łyżka cukru pudru   polewa:     2 tabliczki gorzkiej czekolady     2 łyżki masła     2 łyżki mleka Przygotowanie:   Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć  z cukrem. Pomału dodawać naprzemiennie wodę i rozpuszczone(...)mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy budyniowej (o temperaturze pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć. Ciasta pokroić na około centymetrowe "kromki". Posmarować pierwszą "kromkę" ciasta masą budyniową i połączyć z drugą "kromką" ciemnego ciasta

Amatorka kuchenna
Chałka królewska - trzy smaki 227

orzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego   Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią(...)drugą chałką. Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi i cykrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 194

smaku charakterystycznego dla margaryn i  ciasteczka są pyszne. Ciasteczka migdałowe nie są zbyt słodkie (dodałam tylko 1 łyżkę cukru trzcinowego), wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół(...)robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą 2 różnej wielkości wyciskarek wyduszamy koła. Dodatkowo w mniejszym kole, robimy dziurkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania