Rafaello to jedno z naszych ulubionych ciast, dlatego często z nim eksperymentuję :) Dzisiaj mam dla Was kokosowe muffinki z migdałową niespodzianką w środku i pysznym kremem z dodatkiem białej czekolady. Całość świetnie się razem komponuje. Ciasto: jajko, szklanka mleka, 250g mąki pszennej, 90 ml oleju, 80g cukru, 80g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki
Z miłości do słodkościProste ciasto ucierane z dodatkiem masy marcepanowej, a w nim zatopione kawałki słodkich jabłek. Migdałowy smak masy marcepanowej jest wyraźnie wyczuwalny i idealnie pasuje do jabłek, jak też do śliwek ( ciasto ze śliwkami ) 200 g masła 1/4 szklanki cukru brązowego 200 g masy marcepanowej 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka Miękkie masło
https:KKuchniaMniamPuszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)ciasto: 3 żółtka 0,5 kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego 10 dag masła 0,5 szklanki mleka ekstrakt waniliowy lub ziarna ze świeżej laski wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych
potrawyregionalnegotowej masy makowej (u mnie Bakalland) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut(...)minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym oraz sokiem z cytryny - do smaku. Naszykować blachę do pieczenia - najlepiej tę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na środku narysować kółko o średnicy 25 cm. Wyrośnięte ciasto raz jeszcze krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich podsypać mąką
Kulinarne Inspiracjekażdej porze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij(...)Rozwiń ciasto francuskie, wylep nim wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 24 cm, dociskając ciasto do boków formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez około 10-15 minut. Kiedy spód tarty zacznie nabierać złocistego koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta. W misce
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem
AZgotuj!krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny(...)sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło roztopić i dodać miód, cukier, ekstrakt/ cukier waniliowy, mak, bakalie, żółtka, sól, ekstrakt/ olejek migdałowy, wszystko dobrze wymieszać. Podsmażyć. Następnie odstawić do wystygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do przestudzonego maku. Ciasto i masę podzielić na 2 lub 3 części (ja zrobiłam 3 makowce o długości ok. 30 cm każdy) . Każdą część
Domowa Cookierenka AgiSzybkie do zrobienia i jednocześnie pyszne, ciasto czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami i płatkami migdałów. Mocno czekoladowe, ale nie wytrawne. Bez dodatku mąki pszennej, za to z niewielką ilością mąki kukurydzianej. Spód ciasta jest bardzo delikatny i wilgotny, jabłka mięciutkie i rozpływające się w ustach, natomiast posypka z z migdałów chrupiąca. Ciasto ładnie prezentuje się na stole, a po lekkim przestygnięciu(...)patelnię, dodajemy cynamon oraz cukier, dolewamy wodę. Smażymy, często mieszając przez około 10-15 minut, aż zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach. POSYPKA MIGDAŁOWA : w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i migdały. Mieszamy. CIASTO : W garnku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia i dodajemy podzieloną na kostki czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty, a następnie mieszamy do połączenia składników w jednolitą, gęstą
cool and mintyWartości odżywcze dla całego ciasta (515 g): Kaloryczność: 1050 kcal Białka: 33 g Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 152 g Wartości odżywcze dla 1 porcji ciasta (ok. 74 g - 1/7 ciasta) Kaloryczność: 150 kcal Białka: 4,7 g Tłuszcze: 5,6 g Węglowodany: 21,7 g Składniki: 260 g marchewki startej na grubych oczkach 40 g mąki orkiszowej(...)ubite białka. Miksuj na lekkich obrotach do momentu połączenia się składników. Piekarnik nagrzej w 180*C. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz przez 45 minut. Przed podaniem posyp płatki migdałowe. Możesz podać z masłem migdałowym bądź miodem mniszkowym. Przed upieczeniem
Zdrowie na języku :Ppieczenia, budyniem, szczyptą soli. Czekoladę ścieramy na tarce Masło ucieramy z cukrem. Powoli dodajemy jajka. Dosypujemy sypkie składniki. Dokładnie łączymy przy użyciu miksera. Płatki migdałowe siekamy (garść odkładamy do dekoracji). Dodajemy do ciasta razem z czekoladą. Mieszamy. Śliwki przekrawamy na pół. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami, posypujemy płatkami. źródło
Pobite gary Barbarymargaryny J ajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę oraz aromat migdałowy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy ciasto(ja mam o średnicy 24 cm) i układamy przekrojone w plastry brzoskwinie obtoczone w mące. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 45 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieupieczoną szarlotkę wyłóż równą warstwę kremu. Bezę bardzo ostrożnie zdejmij z blachy i papieru i delikatnie połóż na kremie. Płatki migdałowe upraż na suchej patelmni i ostudź. Następnie posyp nimi bezę. Ciasto przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżki cukru kilka kropelek olejku migdałowego 120g masła 1 łyżka cukru pudru polewa: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto jasne: oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Pomału dodawać naprzemiennie wodę i rozpuszczone(...)mieszać aż powstanie budyń (dość gęsty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Do masy budyniowej (o temperaturze pokojowej) dodawać łyżkami masło. Na wolnych obrotach połączyć masło z budyniem. Nie miksować zbyt długo, ponieważ masa może się zważyć. Ciasta pokroić na około centymetrowe "kromki". Posmarować pierwszą "kromkę" ciasta masą budyniową i połączyć z drugą "kromką" ciemnego ciasta
Amatorka kuchennaorzechów laskowych 1 bio- pomarańcza 50 g cukru/miodu 1 białko dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka do posmarowania 20 g płatków migdałowych 25 g cukru perłowego Wykonanie: mleko podgrzać w rodelku z masłem. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie robota i hakiem zagnieść błyszczące, nieklejące się do brzegów misy ciasto (około 8-10 minut). Przykryć misę folią(...)drugą chałką. Chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną, i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20 minut wyrośnięte chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać płatkami migdałowymi i cykrem perłowym. Piec w 180`C 35 minut. Studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaku charakterystycznego dla margaryn i ciasteczka są pyszne. Ciasteczka migdałowe nie są zbyt słodkie (dodałam tylko 1 łyżkę cukru trzcinowego), wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół(...)robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą 2 różnej wielkości wyciskarek wyduszamy koła. Dodatkowo w mniejszym kole, robimy dziurkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię