ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:62/234)

Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 184

cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami waniliowymi , przygotowana została na spodzie z mrożonego ciasta francuskiego FRoSTA, posmarowanego pastą z mączki migdałowej i miodu, z plastrami gruszki, po upieczeniu dzieło uwieńczyła gałka lodów waniliowych i świeżą melisą. Produkty FRoSTA nie są nowością w naszej kuchni, chętnie z nich korzystamy(...)przynajmniej 1 opakowanie szpinaku i mrożonego groszku, gdyż uwielbiam zupy na ich bazie. Ale w ofercie tej marki oprócz ziół i mrożonych warzyw są też produkty z ryb, mrożone ciasto francuskie, dania gotowe, oraz produkty z kurczaka. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się też, że: – FRoSTA ma siedzibę w Bydgoszczy, rzut beretem od nas – marka Frosta w 2011 roku wprowadziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 186

Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy przed wyjęciem z foremek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 134

ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne  PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka makowa 209

aromat migdałowy-na lukier:               -1 białko jajka               -ok. 15 dkg cukru pudru               -1/2 łyżeczki soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski(...)białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut.Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Twarożek migdałowy z białą czekoladą 142

Hej! Dziś mega szybki ale ciekawy pomysł na twaróg. Na śniadanie w sam raz! a zajmie Ci to 5 minut!. Migdały to naturalny anty stresor i

Kuchnia PROzdrowotna
Makowiec Z Bezą Na Kruchym Cieście 4235

kostki masła bądź margaryny 1 płaska łyżeczka prosz. do pieczenia parę kropel esencji migdałowej lub arakowej Masa Makowa : 400 gr gotowego mielonego maku 2 białka 3 żółtka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl miodu 2 łyżki masła 4 dag orzechów włoskich 4 dag rodzynek parę kropel esencji migdałowej Beza : 5 białek 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki mąki kartoflanej 1. Gotowy mielony(...)wysypana bułka tartą. 3. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i łączymy go z odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę. Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około

Gotowanie...to proste !
Makowiec z brzoskwiniami i bezą z gotowej masy makowej 382

Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej. Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Bardzo smaczny, aromatyczny i wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Beza podczas pieczenia opadnie przez wilgotną masę makową, ale i tak będzie z wierzchu chrupiąca. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „słodki(...)puszka połówek brzoskwiń w syropie 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3-4 krople aromatu migdałowego Beza: 6 białek 1 szklanka cukru 2/3 szklanki zmielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto: 1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 3. Jajka z żółtkami ubić

Mała Cukierenka
Muffiny z borówkami i białą czekoladą 195

Lekkie, puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej, kawałków białej czekolady i skórki z pomarańczy. Wierzch muffinów zdobią chrupiące, przyrumienione płatki migdałowe. Muffiny są wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. To jedna z naszych ulubionych letnich wariacji na temat muffinów :-) Polecam! Składniki na ok. 12 - 14 szt. 250 g mąki 150 ml maślanki(...)czekoladę. Wsypać startą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wmieszać do masy borówki. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Wierzch muffinów posypać płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić babeczki na kratce. Muffiny można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE

maniapieczenia
Bezglutenowa malinowa chmurka 743

białka 160 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałowych Warstwa bezowa: Białka ubij na sztywna pianę i powoli zacznij dodawać cukier cały czas miksując. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Piana musi być bardzo gęsta. Formę (ok.22x34 cm)  w której będziesz robić ciasto odwróć(...)góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.  Pianę rozsmaruj na papierze na wielkość blaszki i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Bezę całkowicie wystudź. Spód: Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy ok. 22x34 cm). Ciasto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika

Kuchnia bezglutenowa
Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia 338

partiach wlać rozpuszczoną żelatynę, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką. 8. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 60-90 minut. Masa owocowa: 9. Do miseczki wsypać żelatynę, zalać ją wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aż żelatyna napęcznieje(...)Ostudzoną masę owocową wylać na ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć folię bąbelkową (bąbelkami do dołu) i lekko docisnąć. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc. 12. Z dobrze schłodzonego ciasta zdjąć folię bąbelkową i ciasto oddzielić nożem od brzegów blaszki. Zdjąć obręcz i ciasto położyć na paterze, patrz FILM . Dekoracja: 13. Odłożone

Mała Cukierenka
Torcik brownie z mascarpone i masłem orzechowym 236

Przepis na torcik, a raczej ciasto brownie, bo u mnie torcika to raczej nie przypominało, znalazłam na blogu Doroty z Moje wypieki. U mnie torcik nie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Malinowa chmurka 12789

dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu na cieście. Beza:   3 białka,  150g cukru,  2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe ),  40g płatków migdałowych. Białka(...)ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140st. Ostudzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki. Źródło:  Moje wypieki

Z miłości do słodkości
Muffinki z jabłkami i olejem kokosowym (długa świeżość) 153

połączenia się całości, nie dłużej.)   Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi.   Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce

Di gotuje
Tarta truskawkowa z mascarpone 167

wręcz przeciwnie. Co tu będę dużo pisać, sami oceńcie, a najlepiej zróbcie taką tartę w domu. Smacznego wakacjowania. Tarta z mascarpone i truskawkami składniki na ciasto 220 g mąki pszennej 40 g mąki migdałowej 1 jajko 120 g masła 3 łyżki brązowego cukru starta skórka z 1 cytryny szczypta soli składniki na krem 120 g serka mascarpone 100 ml śmietany

Przysmaki Karolki
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 505

drożdże, dodać cukier trzcinowy , zalać letnią śmietaną i odstawić na kilka minut.Mąkę, sól i masło posiekać na stolnicy. Użyłam malaksera z hakiem. Następnie dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo delikatne ale nie powinno się kleić ( można troszkę dosypać mąki). Odstawić do wyrośnięcia. Ja w czasie wyrastania przygotowywałam masę makową. Masa makowa:- 500g maku mielonego (do kupienia już(...)minut, do lekkiego zrumienienia.Jeszcze letnie polukrować , ja przygotowuję lukier z pudru trzcinowego ( kiedyś go mieliłam, ostatnio kupiłam gotowy mielony) z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Posypałam jeszcze migdałami. Uwaga: pierwszego dnia ciasto jest bardzo delikatne, może się kruszyć, na drugi już jest bardziej zwarte. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania