ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:63/234)

Babka marchewkowa i życzenia 201

tyle możliwości, tyle najróżniejszych pyszności - które wybrać...? Ciężka sprawa...Jeszcze przed wyjazdem, tydzień temu niemal, upiekłam babkę marchewkową. Zupełnie wyjątkową, ekskluzywną wręcz. Pełną migdałowych smaków, które wspaniale komponują się z marchewkową wilgocią.Przepis znalazłam w Ciastach i deserach, nr 1/2011, i od razu wiedziałam, że będę go musiała wypróbować. Babeczka bowiem wyglądała zachwycająco, miała cudowny kolor i kusiła mnie ogromnie(...)cukrem i szafranem. Gdy masa będzie jasna i puszysta, po jednym wbijać jajka, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Mąki przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami. Partiami wsypywać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę i amaretto, szybko wymieszać.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - Ciasto marchewkowe 158

czekoladowa i okruchy orzechów do dekoracji.  Ciasto marchewkowe  SKŁADNIKI : 2 szklanki mąki 2 szklanki tartej marchewki 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru białego 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 20 dag masła 1/2 szklanka rodzynek 1/3 szklanka płatków migdałowych cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy, pozostawiamy(...)białości z pozostałym cukrem.  Do jajek dodajemy mąkę z marchewką, wlewamy zimne masło  i miksujemy.  Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy.  Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - babka herbaciana 149

cukru 80 g masła 2 żółtka jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 saszetki herbaty smakowej (u mnie mieszanka Winter Time) 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki serka mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie(...)dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do foremki i po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi.  Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudem i smarujemy nim ostudzoną babkę. Dekorujemy roztopioną czekoladą i perełkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szybka chałka na proszku do pieczenia 224

misce i wymieszać widelcem do połączenia składników. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Podzielić na 3 równe części i uformować wałeczki. Spleść warkocz,lekko spłaszczyć i posmarować żółtkiem. Posypać płatkami migdałowymi.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Zdrowe ciasto z masła orzechowego i mleka kokosowego bez pieczenia, wegańskie 372

ciasto smakuje po prostu obłędnie, połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):)  Składniki : Spód:   1 szklanka daktyli ( ok jedna

zdrowa vege kuchnia
Rogale bakaliowe 627

trochę czasu wymagają, ale za to super smak mają. Ciasto jest łatwe do przygotowania, bo większość jest miksowana. Masa jest bakaliowa, mocno orzechowo - migdałowa. Proporcje i przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów

Moniki Smakołyki
Biszkopt z makiem 175

jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 25 dkg margaryny lub masła olejek migdałowy Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać , wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy i upiec (30- 40 minut w 180 stopniach). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasto przeciąć na dwie części. Mak zalać wrzącą wodą (do wysokości(...)maku), po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Mak zmielić dwukrotnie. Do zmielonego maku dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy i wymieszać. Margarynę zagotować i nie zdejmując z ognia stopniowo dodawać mak. Gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto. Górę ciasta polać polewą czekoladową lub lukrem. Kategoria: Ciasta

kuchcikownia
sernik królewski z amaretto 188

sernik zauważyłam tutaj i nie mogłam mu się oprzeć. Upiekłam bardzo podobny (zmieniłam niewiele) i już całkiem skradł moje serce. Pyszna serowa masa, z lekkim migdałowym aromatem między dwoma warstwami niezwykle kruchego, kakaowego ciasta - brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej! Wygląda wspaniale, ładnie się kroi, jedyną jego wadą jest, że szybko znika;) Mam ambitny plan mocnego ograniczenia słodyczy w okresie wielkiego

6niebo
Toskański placek świąteczny 171

przechowywać do 2 miesięcy. Placek jest z zewnątrz bardzo twardy, ale gdy go pokroimy to poczujemy miękkie owoce i chrupiące migdały. Smakiem przypomina najlepszy na świecie aromatyczny baton owocowo – migdałowy.Jest bardzo wydajny, bo kroi się go na paski o grubości ok. 1,5 cm. Przed podaniem można polać go gorącą gorzką czekoladą.Jeśli chcecie go upiec na święta(...)aromatem pomarańczy kostki cukru i mieszamy łyżką drewnianą tak długo, aż masa cukrowa nabierze jasno brązowego koloru (cukier nie może być za ciemny bo ciasto będzie miało gorzkawy posmak).  Do skarmelizowanej masy dodajemy mieszankę migdałowo – owocowo – korzenną, wlewamy sok z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na posypaną mąką stolnicę, oprószamy przez sitko mąką i zagniatamy ciasto.Tortownic

Moniki Smakołyki
Slodka wspolpraca... 181

Te ciasteczka powstaly przy wspolpracy z moja prawie trzyletnia Coreczka.Wczoraj niestety musiala zostac w domu zamiast isc do przedszkola, a wlasciwie pojsc to poszla, ale przedszkole

Przysmaki Karolki
Rafaello 1644

Rafaello to ciasto klasyk, dobrze wszystkim dobrze znany i chyba nie znam osoby, która by go nie lubiła. Ja sama je uwielbiam, bo tak się składa, że pralinki Rafaello to moje ulubione łakocie. Rafaello można teżzrobić w wersji bez pieczenia, na herbatnikach . Prezentowana poniżej wersja jest najpopularniejsza, a do tego bardzo prosta w zrobieniu :) Biszkopt: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru(...)średnich oczkach tarki. Śmietanę ubijamy z cukrem, po chwili dodajemy śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy potartą białą czekoladę i płatki migdałowe, dobrze razem mieszamy. Gotową masę śmietankową przekładamy na ciasto i wyrównujemy nożem wierzch i boki. Na koniec ciasto posypujemy po wierzchu kokosem i odstawiamy w zimne miejsce, by stężało. Rafaello cały czas przechowujemy

Smakowy Raj
Sernik wiedeński 207

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i 

Marta Gotuje
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 701

zbliżony jest do zwykłego chleba pełnoziarnistego , można z niego także zrobić pyszne kanapki. Wiele chlebów paleo bazuje na mące kokosowej i smakiem bardziej przypominają ciasto, za to ten chleb ma lekki posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo(...)także zbyt wiele. Potrzeba mąki migdałowej i z siemienia lnianego, ale nie przejmuj się, bo w dalszej części dowiesz się, jak je zrobić. Chleb paleo , przepis: mąka migdałowa – 2 szklanki ( przepis ) mąka z siemienia lnianego – pół szklanki mąka ziemniaczana – pół szklanki masło – 1/3 szklanki (patrz niżej) jajka – 4 sztuki jogurt 10%, np. grecki – pół

PaleoSMAK
Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką 194

szklanka oleju z pestek winogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny   * szklanka

mojewypiekiinietylko
Ciasto owsiano-orzechowe z brzoskwiniami 209

Bardzo rzadko zdarza mi się tak, abym zaraz po napotkaniu przepisu, który mi się spodoba, przystąpiła do jego realizacji. Teraz tak mi się zdarzyło, gdy zobaczyłam

Zdrowa Kuchnia Sowy

Proponowane wyszukiwania