ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:60/234)

Delikatne ciasto pod bezą 1932

jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była  Kuchnia w zieleni Skladniki :     Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody 1 łyżka oleju     Galaretka : 2 paczki mrożonych malin(...)dodając stopniowo cukier puder, na końcu dodając mąkę ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.  Gęstą, lśniącą pianę wyłożyć na blachę o szerokości tej w której przełożymy ciasto, tak by beza zakryła cały wierzch.Posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 110*C z termoobiegiem. Pieczemy ok 1 godziny 30 minut - czas skracamy w miarę potrzeb. Najlepiej przygotować bezę dzień wcześniej- musi być

Garnkowe fanaberie
Migdałowe gwiazdy świąteczne 171

mąki typ 650 80 g mielonych migdałów skórka z 1 cytryny 90 g masła ¾ łyżeczki soli 2 jaja + 1 do posmarowania gwiazd przed pieczeniem 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego płatki migdałowe do posypania przed pieczeniem Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać mlekiem, wymieszać z mąką. Odstawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Mąkę przesiać (jeżeli na sitku zostaną otręby, dodać(...)Masło stopić, wymieszać z solą. Jaja roztrzepać. Do mąki dodać zaczyn, jaja, masło z solą, ekstrakt. Wyrobić gładkie i błyszczące ciasto (będzie trochę "rozlazłe" i lekko klejące). Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut (aż podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, a potem każdą z nich na 18 wałeczków. Z wałków zaplatać warkocze (końce dobrze docisnąć) i układać

Pełny talerz
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 121

wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :) Składniki: Ciasto: 200 g masła 200 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 300 g rabarbaru garść płatków migdałowych Kruszonka: 25 g masła 25 g cukru 50 g mąki Składniki na kruszonkę zagnieść ze sobą(...)wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką oraz dowolną ilością płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut (aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Rolada orzechowa 182

drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa       Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze(...)cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe, słodką śmietankę, rum, esencje migdałową –  mieszamy, aż się połączą. Na posypany mąką blat wykładamy połowę ciasta, lekko rozwałkowujemy. Podkładamy papier do pieczenia i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Nakładamy połowę masy orzechowej, rozsmarowujemy, zostawiając ok. 2,5 cm wolne od brzegu. Podnosząc

mojewypiekiinietylko
Karmelizowane banany w naleśnikowych miseczkach 118

mąki • 1 jajko • 100 ml mleka • 80 ml wody Banany • 4 banany • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 50 ml rumu • 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: • Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto i usmażyć naleśniki. Do deseru potrzebne będą tylko cztery. • Każdy naleśnik położyć na odwróconej szklance lub kieliszku do koniaku formułując koszyczek. • Wstawić

To co kocham
Tort fasolowy 135

pszennej • 70 g orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • kilka kropli olejku migdałowego Masa śmietanowa • 3 szklanki śmietanki 36% • 3 gorzkie czekolady • płatki migdałowe • cukierki ozdobne lub inne dowolne ozdoby Wykonanie Ciasto fasolowe • Fasolę namoczyć na noc i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zmielić miąższ razem z orzechami. • Żółtka utrzeć(...)poł i przełożyć masą śmietanową. Resztą masy posmarować wierzch i boki. • Kilka łyżek masy przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. • Boki tortu obsypać płatkami migdałowymi, a dekoratorem wycisnąć z masy ozdobne rozety na obwodzie. • Udekorować cukierkami, u mnie również opłatkowe kwiatki

To co kocham
Ciasto "4 w 1" 183

Masz ochotę na ciasto z makiem, kokosowe, kakaowe czy kisielowe?  Już nie musisz piec czterech ciast. Proponuję ciasto "4 w 1" przełożone kremem budyniowym  i frużeliną wiśniową. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju 0,5 szklanki wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej  - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej  blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroić

Pyszności Słodkości
Przerwa na herbate 107

proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta.. Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi. Pieczemy około :20 minut w temperaturze

Przysmaki Karolki
Śmietankowo bananowy deser warstwowy 238

deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka wsypujemy 3-4 łyżki

Słodkie okruszki
Ucierane ciasto z wiśniami i amaretto 195

ciasto z wiśniami.Ciasto jest pyszne,mięciutkie,bardzo puchate i sprężyste.Tak samo świeże i na drugi dzień.Dzięki sporemu dodatkowi amaretto ma wspaniały migdałowy aromat.Świetny przepis na wykorzstanie wiśni z kompotu.Następna próba ciasta z serii bezcukrowej,po serniku (przepis tutaj) i próba bardzo udana.Spokojnie w ciastach ucieranych cukier można zastąpić ksylitolem.Ciasto cieszyło się takim wzięciem,że piekłam(...)orkiszowej jasnej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 180 g ksylitolu (lub cukru) szczypta soli 5  jajek M 120 ml amaretto (lub mleko z olekiem migdałowym) 2 łyżki cukru pudru Składniki na kruszonkę: 150 g mąki orkiszowej 150 g ksylitolu lub cukru 100 g mielonych orzechów laskowych 80 g masła Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowe bułeczki z gwiazdką 251

Bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego, które jest miękkie, puszyste i jednocześnie kruche. Wnętrze wypełnia domowa masa makowa z żurawiną, aromatyzowana skórką pomarańczową i olejkiem migdałowym. Bułeczki przyozdobione gwiazdką są niewielkie i przypominają bombki na choinkę. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru pudru 30 g drożdży świeżych 1 szklanka śmietany 18% 3 żółtka 125 g masła(...)margaryny 1 łyżeczka kakao MASA MAKOWA: 150 g maku 50 g żurawiny suszonej 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej parę kropel olejku migdałowego DODATKOWO: 1 żółtko 3 łyżki mleka Przygotować masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody

https:KKuchniaMniam
Migdałowe ze śliwkami 147

Migdały  - Back Mit Migdałowe ze śliwkami SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka - 6 szt mąka - 6 łyżek cukier - 6 łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g  Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki

Kuchnia Danusi
Kruche orkiszowe z truskawkami pod bezową pierzynką 140

tartce na dużych oczkach na dno blachy. Delikatnie dociskamy palcami. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy. Dodatkowo: 1 ½ szklanki mąki płatki migdałowe W tej samej formie pieczemy druga porcję ciasta. Ścieramy na tartce i dociskamy palcami. Białka z solą ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy, łyżka po łyżce, cukier. Tak powstałą bezę wykładamy na surowe ciasto. Posypujemy

kulinarnyswiatdomi
Seromakowiec 568

tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte(...)pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 – 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy robotem, z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką

mojewypiekiinietylko
CIASTO MALAKOFF BEZ PIECZENIA 450

Dziś mam dla Was swoją wersję Malakoff-torte. Delikatne biszkopty przełożone waniliowym kremem i marmoladą truskawkową . Kropka nad I w postaci ukochanych orzechów nerkowca i chrupiących migdałowych płatków dodaje im iście królewskiego charakteru. Ciasto jest idealnym pomysłem na każdą rodzinną imprezę. Świetnie sprawdzi się też jako smakołyk na komunijnym czy też weselnym stole! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) KREM : * mąka

Ostra na Słodko