dowolnego ciasta 150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć
Moje domowe kucharzenieczymś wyjątkowo pysznym, trafiłam akurat na zdjęcie tego ciasta w internecie, zrobiłam je natychmiast... I jest super, naprawdę dawno mój własny wypiek aż tak mi nie smakował. Dwa wilgotne, ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp(...)Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć na swojej powierzchni miękkie wierzchołki. Dalej ubijając dodawać po łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki 20 minut
Słodkie inspiracjebył słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet(...)minut. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin
Obiad gotowyDodatkowo: 700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki(...)spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do zezłocenia kruszonki. Możemy serwować jeszcze ciepłe albo poczekać aż ciasto ostygnie
Mania Gotowaniajajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić(...)bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kgwjanczewomasła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały. Colomba, obok mazurka, jest moim ulubionym wielkanocnym ciastem. W środku miękka i pachnąca pomarańczami i wanili ą a z wierzchu chrupiąca, pachnąca lukrem migdałowym i cukrem. Colomba jest dosyć czasochłonna w przygotowaniu ale warta poświęconego jej trudu i pracy. Wystarczy jeden(...)wyrośniętego ciasta dodajemy 150 gr m ą ki, 100 gr masła i 90 gr cukru. Ciasto wyrabiamy. Na koniec dodajemy 1 żółtko, ziarenka wanilii, rodzynki, s ó l, aromat migdałowy, otart ą skórkę z pomarańczy, k andyzowan ą skórkę pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy
La grande e la piccola cuocacukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju - 2 płaskie łyżeczki proszku - 5-6 jabłek - szczypta cynamonu - trochę soku z cytryny - łyżka rodzynek - łyżka płatków migdałowych - cukier puder do posypania Umyte jajka rozbijam do misy miksera. Ubijam na średnich obrotach stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskam zadowalający jednolity kogiel-mogiel, powoli dolewam olej. W czasie pracy robota(...)wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie, raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki
I tu będę miała takie teDzisiaj coś na szybko :) mamy sezon na czereśnie więc zapraszam na Murzynka z pysznym masłem migdałowym firmy Primavika i czereśniami oczywiście :) Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu :) Składniki : 1 kostka margaryny 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka Masła migda(...)łyżeczki proszku około 1,5 szklanki wydrylowanych czereśni 2 tabliczki czekolady na polewę wiórki kokosowe do posypania Wykonanie : Do garnka włożyć margarynę, cukier, cukier waniliowy, wodę i masło migdałowe , wszystko musi się rozpuścić. Gdy zacznie się gotować dodać kakao i wymieszać , gotować na małym ogniu około 5 minut. Masę czekoladową odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę
Sama słodycz i szczypta chili220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz z cukrem pudrem do miski. Zrobić zagłębienie, w które wbić żółtko i dodać pokrojone w kosteczkę masło wraz z odrobiną soli. łączymy składniki (jeśli ciasto
Mania Wypiekaniacukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy
sama złodyczwaniliowego 200 g. masła kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie) dżem np. śliwkowy bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone śliwki, morele, prażone pestki słonecznika, dyni, płatki migdałowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)mieszając. Jak zacznie gęstnieć nie przestawać mieszać, aby budyń się nie przypalił. Masę wystudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem i ewentualnie z aromatem migdałowym. Wystudzone placki przełożyć masą budyniową. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak ciasto się zmaceruje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejabłek sok z 1 cytryny 2 łyżki płatków migdałowych cukier puder Sposób wykonania : Masło utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta(...)grubości około 1 cm. Skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na cieście. Piec w piekarniku w temperaturze 180 C przez około 45 minut. płatki migdałowy wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru,posypać gorące ciasto i wstawić znów do piekarnika na kilka minut, aby się cukier skarmelizował. Następnie wyjąć gotowe ciasto i ostudzić. Przed podaniem można posypać jeszcze cukrem pudrem
Przepisy i porady kulinarnedoczekało się zdjęcia, bo zdążyło zniknąć zanim ja zdążyłam mu pstryknąć fotkę. Lepszej rekomendacji chyba nie trzeba? Ciasto jest świetne - z jednej strony niby tylko ucierane ciasto, a z drugiej ta migdałowa pralina jest boska...Zdecydowanie musicie je wypróbować. Dla kogo: dla fanów migdałów dla lubiących zwykłe wypieki, ale mające w sobie to "coś" dla tych, którzy
Mania Wypiekaniapokusie, rozciapkałam go widelcem i wymieszałam ze składnikami na ciasto. SKŁADNIKI: SPÓD: 3 kopiaste łyżki mąki kokosowej łyżka białka konopnego naturalna spiżarnia łyżeczka agaru 1/3 szklanki wody 1/2 dużego banana MASA: 80g tofu naturalnego 2 śliwki łyżka ksylitolu łyżka nasion chia DODATKOWO: figa do ozdoby łyżka płatków migdałowych WYKONANIE: SPÓD: banana blendujemy zblendowanego banana mieszamy z mąką(...)MASA: śliwki obieramy, blendujemy razem z tofu i ksylitolem do zblendowanych składników dodajemy nasiona chia- mieszamy kładziemy jako kolejną warstwę ciasta całość odkładamy do stężenia GOTOWE CIASTO PODAJEMY Z KAWAŁKAMI FIGI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
healthy dreamsbardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. ~duży słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) ~120g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec(...)częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Masa kremowa: ~2 szklanki mleka ~3 łyżki mąki pszennej ~2 łyżki mąki ziemniaczanej ~2 żółtka ~3 łyżki cukru ~200 g masła ~kilka kropli aromatu migdałowego Jedną szklankę
chili & sugar