ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:43/234)

Waflowo – czekoladowy tort Pischinger 217

skórki)* Polewa: 100g czekolady (deserowej lub gorzkiej)       60ml mleka 1 łyżeczka masła Przykładowa dekoracja: 50g orzechów włoskich (np. prażonych)** 50g płatków migdałowych Kolorowe posypki do ciasta Masę z białej i czarnej czekolady przygotowujemy osobno, ale w ten sam sposób, czyli śmietanę, masło, cukier puder i posiekaną drobno czekoladę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu, mieszając

Smakowy Raj
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 177

owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.  Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć

Kulinarne przygody Gatity
Galette pomidorowo - bazyliowe 177

nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjne ciasto z rabarbarem i bezą 142

bezą Składniki:Ciasto: 160 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru brązowego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1/3 szklanki mleka około 2-3 laski rabarbaru Beza: 4 białka 130 g cukru pudru 1 łyżka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałowych Przygotowanie: Rabarbar obieramy(...)ubijamy aż beza będzie lśniąca i gładka. Dodajemy mąkę oraz ocet. Miksujemy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i rozprowadzamy na nim bezę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Temperaturę zmniejszamy do 130 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, aż beza będzie chrupiąca. Gdyby wierzch za bardzo brązowiał, można w czasie pieczenia wierzch ciasta przykryć papierem do pieczenia

Mania Gotowania
Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 148

soku z cytryny zastąpić wodą.  Na krem pokruszyłam chrupiące amaretti; jest to patent, który podpatrzyłam w pracy. z czasem oczywiście ciasteczka namiękną, ale zostawiają swój delikatnie migdałowy posmak, dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z bezą 319

kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć(...)przygotowywać bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,partiami wsypywać cukier cały czas miksując. Na koniec dodać mączkę i dokładnie wymieszać.  Ciasto wyciągnąć z piekarnika,nałożyć pianę,wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Włożyć ponownie do pieca i piec jeszcze 25 minut. Po wyjęciu chwilę przestudzić i można kroić jeszcze lekko ciepłą,bo taka jest najsmaczniejsza

Kolorowa kuchnia Elki
JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek 432

zdobywaniu sukcesu w każdym obszarze Twojego życia   SUKCESOMANIA  - ZAPRASZAM!  składniki: 400 g surowej kaszy jaglanej 1,5 kg słodkich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 garść płatków migdałowych Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropem z agawy. Ja dosłodziłam domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy(...)wykładamy pozostałą wersję masy. Dokładnie dociskamy otwartą dłonią.  Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 70 minut do zezłocenia wierzchu. Ciasto wyciągamy. A w tym czasie płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż się zezłocą. Gotowe migdały posypujemy ciasto

Bon Appetit Małgorzaty
Jabłecznik z chrupiącą bezą 279

drobnego cukru do wypieków łyżeczka soku z cytryny łyżeczka otartej skórki z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w gładkie ciasto, owijamy folią i schładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5mm. Ciastem wykładamy dno i boki formy i podpiekamy do zrumieniania (około 15-20 minut w 200 stopniach). Masa jabłkowa(...)cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, wyrównujemy. Na jabłka wykładamy bezę. Ciasto pieczemy około 35-40 minut w 160 stopniach (aż beza będzie zrumieniona i chrupiąca). Przed podaniem ciasto posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pomarańczowiec - aromatyczne ciasto 168

Jakiś czas temu znalazłam ten przepis w jakiejś gazetce. Zauważyłam, że ciasto jest trochę podobne do cytrynki. Oczywiście różni się ale sama idea jest podobna. Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do jego wypróbowania. Składniki: Ciasto: 250 gram tłuszczu/ margaryny 3 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru lub drobnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Otarta(...)mąką i otartą skórką pomarańczy. Blaszkę ( typowa ) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy przez około 25 minut w temp. 180  o  C. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki. Jeżeli nie mamy wprawy przy krojeniu ciasta, możemy upiec dwa oddzielne placki po około 12 minut każdy. Z pomarańczy wyciskamy sok. Do garnka

Smaki Ewy
Szybkie ciastka migdalowe czyli poWeekendowe Lakocie odc.141 213

łyżki cukru trzcinowego 2 krople aromatu migdałowego ok. 75 g migdałów w płatkach Wszystkie składniki z wyjątkiem płatków migdałowych mieszamy w misce. Do miseczki wsypujemy pokruszone płatki migdałowe. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i obtaczamy płatkami. Dłońmi formujemy kuleczki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piecu nagrzanym do 170 st. C. ok 15-20 minut, do lekkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 186

wiórki kokosowe. Smacznego! Polecam przepisy dla lubiących podobne ciasta: MURZYNEK    CIASTO CZEKOLADOWE ZE ŚLIWKAMI CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI MUFFINY CZEKOLADOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ MIGDAŁOWO DAKTYLOWĄ

potrawyregionalne
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 186

kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym.   fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia

bistro mama
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 374

lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz możliwości Cuisine

Plate of Joy
Expresowy murzynek 217

Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao, energicznie mieszamy aby powstała gładka lśniąca masa. Lekko studzimy i polewamy nią ciasto. Obsypujemy murzynka płatkami migdałowymi i gotowe. Smacznego

na moim stole...
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 166

przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w  175 stopniach.  Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego

SzczyptaSmaQ
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 219

Po romantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no

Niezły Młynek
Szarlotka z mascarpone 314

Ostatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kolorowy miodownik 373

gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować  również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jagodowy placek z kruszonką 171

ciasto po upieczeniu przestudziłam  Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon

Proste Potrawy
Murzynek z wiśniami 304

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania