ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:50/234)

Babka z fasoli bez tłuszczu, mąki i cukru. 102

przednówek wymagały kreatywności. Ciasto jest małokaloryczne, taka keksówka ma zaledwie około 820 kalorii. To prawie tyle samo co dwa kawałki napoleonki, a jaka różnica w ilości, o walorach zdrowotnych nie wspomnę. I to nie jest żadne brownie, brownie jest ciężkie, zwarte i zbite jak na zakalec przystało. To ciasto jest jego odwrotnością . 😋 To ciasto opracowałam na potrzeby innej publikacji, miało(...)czystego produktu) 2 jajka 3 łyżki kakao z wiatrakiem 4 łyżki melasy trzcinowej  200 g twarogu półtłustego  płaska łyżeczka sody łyżeczka octu  odrobina olejku migdałowego szczypta soli foremka do ciasta  ewentualnie bakalie Do malaksera wrzucamy odcedzoną i przepłukaną fasolę, jajka oraz twaróg. Miksujemy chwilę, aż skórki  będą mało widoczne. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy

Dieta moja pasja
Blondie z szafranem i białą czekoladą 115

przygotowania ciasta potrzebujemy: – opakowanie proszku do pieczenia z szafranem (lub dodatek szczypty szafranu) – 1 jajko – 2 opakowania cukru waniliowego – 250 g mąki migdałowej (plus ewentualnie dodatkowo mąki, jakby ciasto było zbyt rzadkie) – 1 szklanka mleka roślinnego – 1/3 szklanki oleju – 2 tabliczki białej czekolady W jednej misce przygotować suche składniki: mąkę, proszek, cukier

Szybko Tanio Smacznie
CIASTO MARCHEWKOWE 129

suszone śliwki około 10-15 sztuk parę kropli zapachu migdałowego Propozycja na polewę: około 200 g. serka białego np.mascarpone 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru wanilinowego  50 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Serek miksujemy z masłem. W trakcie dosypujemy pozostałe składniki. Polewę należy wylać na wystudzone ciasto. Mikserem utarłam jajka, aż podwoiły swoją objętość. Dosypywałam(...)cynamon. Wszystkie składniki zmiksowałam. Do ciasta wsypałam startą na drobnej tarce marchewkę. i pokrojone suszone śliwki i morele. Na koniec zapach i garść płatków migdałowych. Pozostało już tylko delikatnie wymieszać bakalie z ciastem. Wlałam je na blachę o wymiarach 29/22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

potrawyregionalne
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 197

Kopa jest idealnym ciastem na lato, szczególnie dla osób które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii(...)cukrem waniliowym i śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Rolada z jabłkami i bakaliami 123

Bardzo szybkie ciasto, ale bardzo smaczne. Ma jedną wadę bardzo szybko znika. Miałam straszną ochotę na coś słodkiego, że postanowiłam coś upiec. Pierwszy mój pomysł coś z dużą ilością kremu. Pomysł spalił na panewce, bo nie miałam właściwie nic, żeby zrobić jakiś krem. Wzrok mój padł na jabłka i tak powstała cudowna rolada. Składniki: 4 jajka 4 łyżki cukru(...)białka i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą blachę taką z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć na niej jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę, słonecznik,płatki migdałowe i rodzynki. Zalać wszystko ciastem i wyrównać łyżką równomiernie na całości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut. Ciasto nie może być mocno przypieczone, bo nam popęka przy

O kuchni z uczuciem
Bajaderki 184

całkowitego ropuszczenia się czekolady. Zestawić z ognia dodać cukier i margarynę. Mieszać, aż do całkowitego połączenia się składników.Z wystudzonego ciasta formułować kule. Każdą kulę wkładać do papilotki, polewać polewą czekoladową i posypywać płatkami migdałowymi.Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam ciastek zbożowych Benitki dostępne w sieci sklepów Biedronka. Można je śmiało zastąpić innymi(...)końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny.Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa.Margarynę można zastąpić masłem.Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami.Zamiast robić polewę, bajaderki można obtoczyć w wiórkach kokosowych.Płatki migdałowe można zastąpić wiórkami kokosowymi, kolorowymi posypkami itp.Powidła śliwkowe

Gospodyni Miejska
Ciasto makowo - budyniowe 1009

budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać na wierzchu ciasta. Można również udekorować wyfiletowanymi cząstkami pomarańczy

Z miłości do słodkości
Drożdżówka ze śliwkami i makiem 228

szklanki) * 80 ml mleka (1/3 szklanki) 50 g cukru (4 i pół łyżki) 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie) 1 kropla aromatu migdałowego Dodatkowo: ok. 700 g śliwek węgierek cukier do posypania śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy(...)już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę

Poezja smaku
Pyszny piernik bezglutenowy 81

ciasto piernikowe – klasyczny kawał dobrego, wilgotnego, aromatycznego piernika, który można przełożyć powidłami śliwkowymi. Mój przepis na ciasto piernikowe bezglutenowe Piernik ten nie zawiera glutenu, laktozy ani jajek , więc jest bezpieczny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na te składniki. Do wykonania piernika użyłam mąki gryczanej, która według mnie bardo pasuje do tego rodzaju wypieku. Zmieszałam ją z mąką migdałową(...)relative; } #freshMailPopUp__close { cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } PIERNIK BEZGLUTENOWY Składniki: na ciasto: 200 g puree z dyni 1 banan 100 g mąki migdałowej 80 g mąki gryczanej 100 g cukru 50 g oleju kokosowego 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao do wypieków

Wiszniówka
Ciastka marcepanowe 151

cukru 1 żółtko 4 krople olejku migdałowego 1 szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę . Dodajemy posiekane masło i posiekany marcepan. Następnie wrzucamy żółtko jaja oraz olejek migdałowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę którą wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wykrawamy okrągłe ciastka, które pieczemy

Bon appetit mon amie
Placek królewski 215

Kolejne ciasto, które już sporą chwilę czekało na publikację. Część z Was na pewno je zna, ale dla tych, którzy widzą je po raz pierwszy przypominam przepis w wykonaniu mojej drugiej Mamy, czyli Teściowej. Ciasto pyszne, a z czasem zyskuje na wartości, gdyż jest bardziej wilgotne pod wpływem masy grysikowej. Ja uwielbiam wszelkie ciasta kruche, więc i to było(...)kryształem i waniliowym . Do gotującego się mleka wlewamy roztrzepane wcześniej jajko z dodatkowym żółtkiem. Studzimy. Kostkę masła ucieramy dodając po odrobinie masy grysikowej. Do smaku dodajemy olejek migdałowy. Tak przygotowanym kremem przekładamy ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.  Prawda, że proste? Pamiętajcie, by podzielić się ze mną opinią i zdjęciem, jeśli tylko to ciasto przygotujecie

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek bakaliowy 261

śmietaną, kajmakiem, marcepanową rozetką i duuuużą ilością bakalii. Bazą ciasta jest super kruchutkie ciasto z wykorzystaniem mąki tortowej. Reszta składników zdecydowanie występuje w celu wzbogacenia i urozmaicenia smaku. Jeżeli chodzi o ilość bakalii, to zalecam dobór według indywidualnych upodobań. I tak na pewno mazurek będzie wyjątkowy :) Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 120 g masła(...)dodając cukry waniliowe. Teraz ułożyć warstwami: kruche ciasto,  1/2 puszki  masy kajmakowej (fot.4) (jeżeli jest zbyt zbita, należy ją rozpuścić w kąpieli wodnej - wstawiając otwartą puszkę do garnka z gotującą wodą (fot.3) ), ubitą śmietanę (fot.5) , ponownie kruche ciasto, ponownie  1/2 puszki masy kajmakowej (wlać wewnątrz rozetki) , płatki migdałowe, posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki (fot.5) . Wstawić

Świat Ciasta
bananowy murzynek (raw, wegan) 155

Ciasto zdobyło moje serce już samym swoim widokiem, a smakiem dodatkowo wzbudziło uczucie miłości. Czy jest coś piękniejszego od karobowego murzynka, który swoją słodycz zawdzięcza bananowi i pysznym daktylom? Łaskawość okazuje prostym procesem przygotowania, gdyż nie wymaga on pieczenia, co pozwala zachować składnikom więcej zdrowotnych właściwości. Jedyne co musimy poświęcić, to odrobina czasu i cierpliwości, ponieważ, aby murzynek był gotowy(...)razem blendujemy. Na sam koniec do zblendowanej masy dodajemy karob, po czym staramy się go jak najlepiej wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto przekładamy do aluminiowej formy (jego konsystencja powinna być bardzo gęsta), na wierzch posypujemy płatki migdałowe i lekko je wgniatamy. Formę umieszczamy w lodówce na kilka godzin (najlepiej na noc).Gotowego murzynka kroimy ,po czym ozdabiamy jagodami goji

healthy dreams
Rustykalna tarta z truskawkami i rabarbarem 151

łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru 3 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 białko Wykonanie: wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię(...)przy zakładaniu. Ciasto z papierem przenieść na blaszkę i wyłożyć truskawki z rabarbarem, pozostawiająć wolny 3-4 cm rant dookoła. Założyć boki ciasta do środka tarty lekko uciskając. Brzeg posmarować rozbełtanym białkiem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi piec w 200`C 35-40 minut do zezłocenia brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!