ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:49/234)

TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 141

pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne.Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry.Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU!  To właśnie tu dorwałyśmy(...)tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku

Wypisz Wymaluj
Sernik piernikowy łaciatek 262

Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera(...)temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 179

strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie(...)soli  Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk) 1 kwaśne zielone jabłko  1 płaska łyżeczka cynamonu  130 g migdałów startych na drobną mączkę (lub mąki migdałowej) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej  3 białka (L) 2-3 łyżki soku z cytryny  1 mały aromat migdałowy lub ekstrakt migdałowy (1 łyżka) 50 g cukru

vaniliowoczekoladowa
Keks mocno nadziany 143

łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka(...)równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze jest zrobić test suchego patyczka i ewentualnie przedłużyć czas w piekarniku o kilka minut

Apetyczna babeczka
Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:) 252

Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta gruszkowa z migdałami 116

rozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią 1/8 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych Do dzieła!!! Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy ok godziny następnie wykładamy nim formę do tary lub tortownicę (u mnie 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne

sierotka maRysia w kuchni
ciasto cytrynowe z makiem i śliwkami 148

skórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać(...)solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. Śliwki umyć, wypestkować. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek. Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika

6niebo
Czy z tej mąki będzie chleb? 152

innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem

Pyry na Gaz
GÂTEAU ALEXANDRA - KRÓLOWA ALEXANDRA 158

internecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej.    Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse.  CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami 187

łyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki (300 g) 3 łyżki cukru pudru(...)kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania'; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód zagnitamy kruche ciasto – ręcznie lub znacznie szybciej

Poezja smaku
Rożki z migdałami 179

żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości

Świat Ciasta
Pyszny sernik z rodzynkami i czekoladową polewą z migdałowymi płatkami 181

migdałowymi płatkami specjalnie dla mojego dużego łasucha. Mój mąż uwielbia serniki. Mógłby je jeść chyba w nieskończoność. Zresztą w naszej rodzinie każdy za nimi przepada ;) Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu ten pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić(...)minut. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami. Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję. Smacznego

Słodkie okruszki
Mazurek migdałowy z kremem amaretto i białą czekoladą 239

Składniki: (na tortownicę 26 cm) Ciasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą(...)soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać

KreatywnePiny
Mazurek chałwowy 183

ciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pani Walewska 182

mleka, opakowanie cukru waniliowego,  1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka płatków migdałowych. 3/4 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto(...)bezę dzielimy na pół i nakładamy na oba placki. Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami.                                       Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut

paapilotkaa