ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:40/234)

Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą 209

namaczamy w  odrobinie gorącej wody i rumu.  Rospuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. W osobnej misce miksujemy ricottę, dodajemy cukier, po jednym żółtku i mączkę migdałową.   Przystępujemy do wałkowania ciasta. Ja wałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, lekko obsypanego mąką. Wałkująa ciasto staramy się nadać mu formę prostokata 40 x 30 cm.  Idealne ciasto

Mia Cucina Sofieta
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Domowy makowiec + organizer świąteczny 219

sucha) Polewa opcjonalnie:   np. ½ roztopionej gorzkiej czekolady 70% kakao odrobina oleju mleko migdałowe/ryżowe Drożdże zalewamy niewielką ilością letniej wody z 1 łyżeczką cukru i pozostawiamy je na 15 minut w ciepłym miejscu. Mąkę łączymy z olejem i dokładnie mieszamy ugniatając ręką. Dolewamy do ciasta drożdże i dodajemy pozostałe składniki. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może kleić(...)następnie odcedzamy na gazie. Pozostawiamy do ostygnięcia. Mielimy 3 razy dodając cukier. Po przemieleniu dodajemy otręby/siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy. Ciasto i masę makową dzielimy na 3 części. Ciasto wałkujemy mniej więcej na kształt prostokąta. Następnie na wszystko kładziemy masę makową i zawijamy ścisłe w rulon. Strucle kładziemy na pergaminie, na blasze stroną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort Rafaello 215

Właściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek(...)masło, dodać wiórki i cukier puder. • Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając je do masy. • Tort

To co kocham
Ciasto Rafaello bez pieczenia 468

waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady + 4 kostki do posypania wierzchu ciasta, bita śmietana i płatki migdałowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Połowę mleka zagotowuję. W drugiej połowie mieszam cukier, cukier waniliowy oraz mąki. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty(...)herbatników i znów wykładam masę. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. Wierzch smaruję pozostała masą i oprószam startą czekoladą.  4. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Następnie kroję na porcję i dekoruję bitą śmietaną oraz płatkami migdałowymi

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bezy migdałowe i przepis podstawowy na bezy 206

Od czasu do czasu lubimy zjeść bezy, a największa ich zaletą jest dla mnie to, że.... zawsze się udają, choć czasami zdarza mi się nieco poeksperymentować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Placek czeski- pyszny,mięciutki miodownik 1279

ciasto?? to bardzo stary przepis,znany również jako miodowiec,miodownik.Dostałam go od siostry-jest na prawdę pyszne,mięciutkie delikatne,pachnące ciach-idealne do popołudniowej kawki.....polecam Składniki: Na ciasto: 60 dkg mąki 3 jajka 1 szkl..cukru 0,5 kostki margaryny 3 łyżki miodu(może być sztuczny) 1 łyżka sody Na krem: 1 litr mleka 2 płaskie łyżki mąki(...)łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 kostki margaryny 1 szkl. cukru dodatkowo na polewę: tabliczka mlecznej czekolady+kilka łyżek śmietanki 30 %  50 gr wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Przygotowanie: składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy ciasto, dzielimy je na  4 części  bierzemy dużą blachę prostokątną ,z papieru do pieczenia wycinamy 4 jednakowe prostokąty pasujące

Swojskie jedzonko
Lekko świąteczne brownie 190

kremowe, kleiste i rozpływające się w ustach. Pełna rozkosz gwarantowana, a chwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni nastrój. Więc(...)jajka 75 g cukru 200 g ciemnej czekolady (70%) 150 g masła 125 g marcepanu 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g świeżej żurawiny 20 g słupków migdałowych Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z masłem. Dodać starty na tarce o drobnych oczkach marcepan, podgrzewać jeszcze chwilę. Masę czekoladowo-marcepanową powoli wlewać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pani Walewska 273

blaszce. Ciasto jest bardzo sycące, i ze względu na krem szybko traci świeżość. Polecam przede wszystkim  na specjalne okazje.       PANI WALEWSKA    Składniki: Kruche ciasto: ·         2 szklanki mąki pszennej ·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)słoiczka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki ·         100 g płatków migdałowych. Przygotowanie: Suche składniki ciasta wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i posiekać je na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Wstawić do zamrażalnika na 10 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy będą ubite dodawać

Mania Gotowania
Ciasto z dyni 212

dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię(...)sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki migdałowe się za bardzo nie spiekły i dopiero ciasto posypałam po jakichś 25 min co spowodowało, że cukier z migdałami nie przylegał za bardzo do ciasta… ale i tak było pyyyszne:)!Smacznego Post Ciasto z dyni pojawił

UgotujmyTo.pl
Malinowa chmurka - kruche ciasto, z galaretką malinową, kremem śmietanowym i bezą 534

przyszłym roku zrobić je z borówkami. Dla kogo: dla fanów malin dla tych, którzy chcą się przekonać, dlaczego wszyscy zachwalają "Malinową chmurkę" dla lubiących bujać w obłokach Składniki na ciasto: 3 żółtka 25g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g masła 150g mąki pszennej Składniki na galaretkę z malinami: 600g malin (mogą być świeże lub mrożone(...)mascarpone 3 łyżki cukru pudru Składniki na bezę: 3 białka (schłodzone) 150g cukru drobnego do wypieków (lub pudru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Wykonanie tradycyjne: Wykonania ciasta kruchego: Składniki na ciasto kruche (poza żółtkami) ugnieść. Na końcu dodać żółtka. Masa powinna być jednolita. Można ją szybko zagnieść rękami lub zrobić to w mikserze

Mania Wypiekania
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 182

kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu  lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek kremówki Przygotowanie kruchego ciasta: W misie miksera umieścić wszystkie składniki (z wyjątkiem kakao) i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Następnie gotową masę podzielić na trzy części. Z dwóch części uformować(...)piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.35 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, lub 25-30 z termoobiegiem. Wystudzone ciasto można delikatnie polukrować lukrem przygotowanym  z kilku łyżeczek pudru trzcinowego, kilku kropli dobrego aromatu migdałowego i kremówki, którą dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Muffinki z ananasem i płatkami owsianymi 183

śniadanie Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g) 2/3 szklanki cukru (ok.100g) jajko pół szklanki oleju pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g 100ml maślanki 80ml syropu ananasowego (z puszki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 250g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki Składniki na dekorację: płatki migdałowe cukier trzcinowy - demerara Wykonanie: Pokroić(...)złączenia składników - nie muszą być bardzo dokładnie wymieszane. Na końcu dodać kawałki ananasa i wmieszać je w ciasto. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości.  Posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasta wystarcza na ok. 14 muffinek. Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Wielkanocna migdałowa babka bezglutenowa 167

fosforanów 1/2 łyżeczki olejku migdałowego 1 łyżka startej skórki z cytryny Przygotowanie: Migdały mielimy. Do miksera wlewamy masło, dodajemy żółtka, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy migdały, mąkę, proszek, olejek migdałowy, startą skórkę z cytryny. Ponownie miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem

Moja Mama Gotuje
Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 144

jabłka • 3 łyżki suszonej żurawiny Do duszenia jabłek • 3/4 szklanki białego wina • 1 cytryna • 2 łyżeczki cukru Ciasto na jabłka • 2 żółtka • 3 białka • 2 czubate łyżki mąki pszennej • 1 cukier wanilinowy • 2 łyżki cukru • 2 łyżki płatków migdałowych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne. • Zetrzeć skórkę(...)przemieszać. • Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. • Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę. • Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać w 200 st.C przez 6 minut. • Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem. Z pryjemnością informuję, że tym deserem zakwalifikowałam się do półfinałów ogólnopolskiego

To co kocham
Pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. 157

Witajcie:) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto ze śliwkami i migdałową kruszonką. Łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki maki typ 550 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g kwaśnej śmietany około 1 do 1 i 1/2 kg śliwek węgierek kruszonka: 200 g mąki 1 cukier(...)wymiarach 26/37 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy kwaśną śmietanę i olej, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Śliwki myjemy i przecinamy na pół usuwając pestkę.Ciasto oprószamy mąką i układamy na nim śliwki brzuszkiem do dołu.  Z mąki masła, cukru, cukru

Sama słodycz i szczypta chili