ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:40/234)

Tarta z rabarbarem 203

Nuta cynamonu świetnie podkreśla kwaskowy smak rabarbaru. Polecam, jest pyyyyszna:) Potrzebujemy: Ciasto: 200g masła 1/2 szklanki otrąb , płatków itp. 2 szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cynamonu   Wierzch tarty: 3 duże łodygi rabarbaru 6 łyżek płatków migdałowych 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  100 g cukru(...)wszystkich składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.  Wysmarowaną tłuszczem i przesypaną bułką tartą formę o średnicy 22-24 cm wylepiamy ciastem. Następnie posypujemy ok. 3 łyżkami płatków migdałowych. Cukier biały + mąkę ziemniaczaną mieszamy i połowę wysypujemy na płatki migdałowe. Rabarbar tniemy na kawałki ok 10 cm i przekrawamy na pół (aby powstały cieńsze połówki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 260

powraca zimowa aura. Na poprawę nastroju, na nadchodzące święta wielkanocne zamiast klasycznego mazurka :-) Kruchy spód i jabłkowe różyczki zatopione w pysznym migdałowym nadzieniu. Pycha! Zdjęcia krok po kroku pokażą Wam jak prosto wykonać jabłkową dekorację. Bardzo polecam! Składniki: Ciasto : 200 g mąki 125 g zimnego masła 35 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier

maniapieczenia
Gwiazda z Ciasta Drożdżowego 169

cukru waniliowego (około 8g) do pomalowania rozwałkowanego ciasta: około 60 g roztopionego masła 1 białko do pomalowania gwiazdy przed pieczeniem do posypania gwiazdy: płatki migdałowe cukier perlisty Link do filmu z przygotowania: Gwiazda z ciasta drożdżowego https://www.youtube.com/watch?v=i7L8pv9DlPo Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże , dodaję około 1 łyżeczki cukru ( przyśpieszy fermentację ), około 50 ml letniego mleka , jedną(...)środek gwiazdy delikatnie spłaszczając aby przykrył cały środek. Tak przygotowaną gwiazdę nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczenie gwiazdy z ciasta drożdżowego: Przed pieczeniem gwiazdę maluję rozmąconym białkiem i posypuję płatkami migdałowymi i cukrem perlistym. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Gwiazdę piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tort naleśnikowy 194

polecam domowy, ale może  być też półtłusty lub mascarpone)- 2 całej jajka- 1 żółtko- 2 łyżki cukru z wanilią- cukier puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa    Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam(...)kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei układałam naleśniki

mojewypiekiinietylko
CIASTECZKA MIGDAŁOWE 185

Migdały pachną i smakują zniewalająco. Mają w sobie coś tak... Artykuł CIASTECZKA MIGDAŁOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Amerykański murzynek czyli brownie 154

Polski murzynek to nic innego jak amerykańskie brownie. Tym razem jak na amerykańskie ciasto przystało – z masłem orzechowym. Miękkie w środku i jednocześnie wilgotne, pachnące orzechami i chrupiące czekoladą. Mocno czekoladowe! Wprost rozpływa się w ustach i niestety uzależnia. Mojej rodzinie bardzo smakuje i po chwili zostają tylko okruszki(...)każdą kostkę na 6 części. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut. • Czekoladę razem ze śmietnką rozpuścić w kąpieli wodnej. • Polać wystudzone ciasto i posypać płatkami migdałowymi

To co kocham
Słodkie środy - Korzenny sernik gotowany 192

domową polewą. Nutka korzennych przypraw dodaje mu świątecznego charakteru, ale my polecamy go zarówno na co dzień jak i od Święta. Korzenny sernik gotowany Składniki : Ciasto : 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)  600 g ciastek korzennych  200 g masła  3/4 szklanki cukru  100 ml mleka  3 budynie śmietankowe(...)niej układamy kolejną warstwę ciastek. Następnie wylewamy resztę masy serowej i przykrywamy całość kolejną warstwą ciastek.  Ciasto odkładamy do schłodzenia i przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, mleko i kakao, mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Sernik najlepiej zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z karmelem i bananami 150

Gostyń 350g 4 dojrzałe banany350 ml śmietany kremówki 36%2 opak. Śmietan-Fixumałe opakowanie cukru waniliowegoDodatkowo:płatki migdałowe do dekoracji Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę o średnicy(...)waniliowym. Rozsmarować na cieście, pokrywając banany (fot.4). Wstawić do lodówki. W międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową. Nie smarując jej tłuszczem, podpiec na niej przez chwilę, garść płatków migdałowych (fot.5). Odstawić do przestudzenia.Posypać ciasto z wierzchu płatkami (fot.6). Życzę smacznego

Świat Ciasta
Ciasteczka z patelni 92

jajka 1 łyżeczka aromatu waniliowego Dodatkowo: 50 g płatków migdałów Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobnym cukrem. Dodajemy miękkie masło i zagniatamy ciasto do którego lekko wgniatamy płatki migdałowe. Dodać jajka roztrzepane z aromatem waniliowym i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i foremkami wycinać ciastka. Smażyć ciasteczka na patelni delikatnie posmarowanej olejem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tarta Bakewell Gordona Ramsaya 160

wanilię, dokładnie mieszając. Następnie wsypujemy migdały i mąkę.  Spód wyrównujemy - ucinając upieczone, dodatkowe ciasto i wykładamy na niego (spód) dżem truskawkowy (cienką warstwę). Na konfiturze lokujemy migdałową masę. Jeżeli pozostawiliśmy kawałki ciasta na kratownicę - teraz ją układamy. Pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy trochę przestygnie, smarujemy ją dżemem morelowym rozmieszanym z wrzącą wodą w stosunku

Życie zamknięte w smaku
Mazurek orzechowy z koglem 148

polewa rozpływa się w ustach. Pycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :)  Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka*  150 g drobnego cukru 150 g masła 1 łyżeczka sody polewa żółtkowa 3 żółtka* 150 g drobnego cukru 0,5 łyżki

Ugotować
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2174

zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki suche, czyli mąkę, szczyptę soli(...)patelni, które są chrupiące jak tradycyjne pierogi Keto pierogi można mrozić więc polecam przygotować wcześniej i wyjąć gotowe do podsmażenia w Wigilię — BTW samego ciasta na pierogi przy uśrednieniu makro mąk migdałowych: 340 g, 1684 kcal, B 57g, T 134 g, W 22 g, Przy 20 pierogach BTW 1 szt: 17g, 84 kcal

Ola la LCHF
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 104

wrzucamy ją do miski z czekolady. Dodajemy odrobinę agawy (ok. 1 łyżeczki) i dokładnie zbieramy migdałami całą czekoladę. Powinny uformować się z nich kuleczki. Kuleczki migdałowe (ok 5 sztuk) układamy na cieście. Całość ciasta lekko polewamy agawą (w formie zygzaka :)). Odkładamy do zastygnięcia i gotowe! *kuleczki migdałowe można pominąć

Fill The Bowl
Kruche ciasto z makiem i wiśniami 89

Delikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać miód, cukier i skórkę pomarańczową. Na koniec dodać pianę z białek, rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową i delikatnie wymieszać. Ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części (większą na spód ciasta, mniejszą do starcia na wierzch). Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Rozwałkować

Bullio
Owsiana tarta z jogurtem i malinami 150

jogurtowa st\u0119\u017ceje."],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"S\u0142odko\u015bci"} Owsiana tarta z jogurtem i malinami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 4 porcje Porcje 4 porcje Składniki ciasto 1/4 szklanki mąka migdałowa lub zmielone migdały 1/4 szklanki erytrol lub inne słodziwo 7 łyżek masło 400 g jogurt grecki nadzienie 1 1/4 szklanki mąka owsiana 1 szklanka maliny 3 listki żelatyna

Kucharzyca