ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:46/234)

Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 265

łyżeczki proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem

Pychotkaaa
Francuskie ciasteczka z masą serowo kajmakową oraz posypką ziarenkową. 157

powiecie na ciasteczka francuskie z masą serowo - kajmakową i posypką z przepysznych       ziarenek    Migdałowy przylądek oraz Cynamonowy pył z  ZIARENKOWA .            Ciasteczka są przepyszne i szybko znikają z talerza(...)opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera białego półtłustego 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka  3 łyżki masy kajmakowej 1 jajko Ziarenka Migdałowy przylądek i Cynamonowy pył z ZIARENKOWA Wykonanie : Ciasto rozwinąć i pociąć na dowolnej długości prostokąty. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami  , dodać masę kajmakową i wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę , dodać

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z gruszką i serem pleśniowym 186

szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ser pokroić w kostkę. Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać(...)mieszać aż się rozpuści. Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Formę do pieczenia wykleić ciastem. Następnie wlać sos i równo rozprowadzić. Na sos ułożyć gruszki a całość posypać płatkami migdałowymi. Piec w  temperaturze 180 o C przez 40 minut

Mama Gotuje
Wielkanocny Mazurek Mocno Cytrynowy 183

odświeżający :) Oczywiście cała zabawa z mazurkiem, który ma ozdabiać nasz świąteczny stół polega na udekorowaniu go. Stąd przydatne są wszelkie posypki, kandyzowane owoce (np. ananasa), lukry, płatki migdałowe i tym podobne. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 225 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek wody Masa cytrynowa: 3 cytryny 3 jajka pół szklanki cukru pudru

Taste Therapy
Ciasto z soczewicy z kremem jaglanym i brzoskwinią 162

ulubionych. Nie muszę męczyć się z odpalaniem piekarnika, co już jest dużym plusem, ponieważ oszczędzam prąd, a dodatkowo mam pewność, że niczego nie spalę.  Szczerze mówiąc planowałam zrobić ciasto z cieciorki, niestety gdy zabierałam się do pracy, było zbyt późno na długie gotowanie. Idealna okazała się soczewica, która potrzebuje 15 min, być gotową do spożycia.  Jako dodatek sporządziłam(...)agar dodajemy do zblendowanych składników- dokładnie mieszamy składniki na spód ciasta przekładamy do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia kaszę jaglaną gotujemy w mleku migdałowym- do wchłonięcia całego płynu- po ugotowaniu blendujemy gotowym kremem smarujemy ciasto, ozdabiamy kawałkami brzoskwini

healthy dreams
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 176

pysznym smakiem, że postanowił zachować pozory i z nabytej od nas skromności, wolał się prezentować gorzej, aby nie wszystko w nim było idealne.Torcik składa się z budyniowego biszkoptu, masy migdałowej, kruchutkiej (a w zasadzie pokruszonej) bezy i masy kawowej (z kawy marcepanowej) - kolejność od dołu do góry.Niesamowity smak mas zawdzięczamy pysznościom od SKWORCU!  To właśnie tu dorwałyśmy(...)tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder (1/2 szklanki),- mąka ziemniaczana (1 łyżka)- proszek budyniowy mały,- szczypta proszku

Wypisz Wymaluj
Sernik piernikowy łaciatek 290

Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera(...)temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 206

strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie(...)soli  Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk) 1 kwaśne zielone jabłko  1 płaska łyżeczka cynamonu  130 g migdałów startych na drobną mączkę (lub mąki migdałowej) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej  3 białka (L) 2-3 łyżki soku z cytryny  1 mały aromat migdałowy lub ekstrakt migdałowy (1 łyżka) 50 g cukru

vaniliowoczekoladowa
Keks mocno nadziany 165

łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka(...)równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze jest zrobić test suchego patyczka i ewentualnie przedłużyć czas w piekarniku o kilka minut

Apetyczna babeczka
Ciasto owsiano-orzechowe po raz drugi i trzeci!:) 283

Zaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Tarta gruszkowa z migdałami 152

rozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią 1/8 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych Do dzieła!!! Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy ok godziny następnie wykładamy nim formę do tary lub tortownicę (u mnie 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne

sierotka maRysia w kuchni
Czy z tej mąki będzie chleb? 180

innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem

Pyry na Gaz
GÂTEAU ALEXANDRA - KRÓLOWA ALEXANDRA 188

internecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej.    Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse.  CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami 239

łyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki (300 g) 3 łyżki cukru pudru(...)kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania'; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód zagnitamy kruche ciasto – ręcznie lub znacznie szybciej

Poezja smaku
Rożki z migdałami 215

żółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości

Świat Ciasta