ciasto migdałowe - 3507 przepisów (strona:45/234)

Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 153

przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut w  175 stopniach.  Sernik wyst udzić, wstawić do lodówki do dalszego

SzczyptaSmaQ
Całusy kokosowo - migdałowe z truskawkami 210

Po romantycznej kolacji koniecznie musi być słodki całus, a nim będą małe ciasteczka. Proste i szybkie w wykonaniu, każdemu wyjdą. A przede wszystkim są pyszne no

Niezły Młynek
Szarlotka z mascarpone 304

Ostatnia szarlotka była tak pyszna i tak szybko zniknęła, że nie trzeba było długo czekać, aż znów przyjdzie mi smak na tego typu ciasto. A że

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kolorowy miodownik 360

gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje.Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować  również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jagodowy placek z kruszonką 162

ciasto po upieczeniu przestudziłam  Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon

Proste Potrawy
Murzynek z wiśniami 289

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty

Marta Gotuje
1562. Bajaderka 185

dowolnego ciasta  150 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć

Moje domowe kucharzenie
Raffaello 326

śmietany). Wszystko delikatnie mieszamy.Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Jedną połowę wkładamy do formy, wykładamy na nią 3/4 masy, rozprowadzamy i przykrywamy drugą połową ciasta. Wykładamy 1/4 masy, rozprowadzamy. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, żeby delikatnie się zarumieniły. Posypujemy nimi górę ciasta.Jeżeli robiliście w okrągłej blaszce można po przełożeniu biszkoptu kremem wyjąć go z formy, boki i górę posmarować

Piekę, bo lubię
Tort truflowy z malinami 195

prezenty, szczególnie, gdy okazują się bardziej niż trafione :) Wracając do tortu - jest cudowny. Delikatny, lekki, na bazie białej czekolady, z lekko kwaśnymi malinami, które doskonale przełamują słodycz ciasta. Udekorowany wiórkami czekoladowymi, płatkami migdałowymi i kokosowymi pralinkami. Polecam :) Składniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 150 g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)Kolejnego dnia, schłodzoną masę truflową ubić na gęsto. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze, wyłożyć 1/3 masy truflowej, na niej rozłożyć połowę malin. Przykryć drugim krążkiem, rozłożyć połowę z pozostałej masy i resztę malin, lekko dociskając owoce. Przykryć trzecim blatem. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Udekorować płatkami migdałowymi i wiórkami białej czekolady, ułożyć kokosowe pralinki. Schłodzić w lodówce

Domowa cukiernia Ewy
Tort czekoladowy z bezą i malinami 132

czymś wyjątkowo pysznym, trafiłam akurat na zdjęcie tego ciasta w internecie, zrobiłam je natychmiast... I jest super, naprawdę dawno mój własny wypiek aż tak mi nie smakował. Dwa wilgotne, ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp(...)Każdą tortownicę wypełnić połową ciasta czekoladowego. Białka ubijać ze szczyptą soli, aż piana będzie tworzyć na swojej powierzchni miękkie wierzchołki. Dalej ubijając dodawać po łyżce drobnego cukru - piana musi być sztywna i lśniąca. Ubitą pianę z białek przełożyć do tortownic po połowie porcji i rozsmarować na cieście. Pianę w jednej z tortownic posypać płatkami migdałowymi. Piec oba placki 20 minut

Słodkie inspiracje
Makowczyki 149

był słodki:) Żeby pachniał domem, ciastem, żeby przywoływał najlepsze wspomnienia. Takie uczucia zawsze wzbudza we mnie unoszący się z piekarnika zapach drożdżówek. Ciasto drożdżowe najczęściej kojarzy się nam z dzieciństwem, kiedy to babcia lub mama piekła najlepsze na świecie bułeczki, misternie wyplatała chałki, pieczołowicie układała śliwki i posypywała maślana kruszonką. Takie ciasto ma w sobie niezwykłą moc, potrafi rozchmurzyć nawet(...)minut. Jaja rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, skórkę cytryny, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Przygotować mak: wsypać mak do głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin

Obiad gotowy
Ciasto wiśniowe na kruszonce 174

Dodatkowo: 700 g wiśni (używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki(...)spód posypujemy bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Na wierzch wykładamy wiśnie, na górę wiśni wysypujemy pozostałą kruszonkę oraz płatki migdałowe.  Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do zezłocenia kruszonki. Możemy serwować jeszcze ciepłe albo poczekać aż ciasto ostygnie

Mania Gotowania
Migdałowy sernik 435

jajek 1,5 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 opakowania po 200 g śmietanki 30% 200 g herbatników 100 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru  sól Sposób wykonania: Ser zmielić w maszynce do mięsa dwu krotonie. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić(...)bitą śmietaną oraz z pianą z białek. Wlać do wyłożonej wcześniej herbatnikami  blachy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Piec ok 1,5 godz. Ciasto zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczki, pozwolić mu powoli stygnąć. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 177

masła a na wierzchu ciasta obowiązkowo musi być lukier, cukier granulowany i migdały. Colomba, obok mazurka, jest moim ulubionym wielkanocnym ciastem. W środku miękka i pachnąca pomarańczami i wanili ą  a z wierzchu chrupiąca, pachnąca lukrem migdałowym i cukrem. Colomba jest dosyć czasochłonna w przygotowaniu ale warta poświęconego jej trudu i pracy. Wystarczy jeden(...)wyrośniętego ciasta dodajemy 150 gr m ą ki, 100 gr masła  i 90 gr cukru. Ciasto wyrabiamy. Na koniec dodajemy 1 żółtko, ziarenka wanilii, rodzynki, s ó l,  aromat migdałowy,   otart ą  skórkę z pomarańczy,  k andyzowan ą  skórkę pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy

La grande e la piccola cuoca
Oby tak nie było - "Krąg" Dave'a Eggers'a w towarzystwie okrągłej szarlotki 163

cukru ( tu trzcinowy) - 2 szklanki mąki jasnej (tu orkiszowa) - 6 łyżek oleju - 2 płaskie łyżeczki proszku - 5-6 jabłek - szczypta cynamonu - trochę soku z cytryny - łyżka rodzynek - łyżka płatków migdałowych - cukier puder do posypania Umyte jajka rozbijam do misy miksera. Ubijam na średnich obrotach stopniowo dodając cukier. Kiedy uzyskam zadowalający jednolity kogiel-mogiel, powoli dolewam olej. W czasie pracy robota(...)wymieszane. Około połowy ciasta wylewam na środek dna, lekko rozprowadzam, nie musi sięgać po brzegi. Wykładam wszystkie cząstki przygotowanych jabłek, posypuję rodzynkami. Rozlewam zygzakami drugą część ciasta, na wierzch rzucam trochę płatków migdałowych. Wkładam do ROZGRZANEGO do 180 stopni piekarnika, piekę do uzyskania złotego wierzchu, jakieś 40 minut. Ciasto jest ciężkie,  raczej nie nadaje się do wyjęcia z blaszki

I tu będę miała takie te