strukturze lekkiego sufletu i w zasadzie pomyślałam czemu by nie spróbować z jabłecznikiem... I wiecie co to ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie(...)soli Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk) 1 kwaśne zielone jabłko 1 płaska łyżeczka cynamonu 130 g migdałów startych na drobną mączkę (lub mąki migdałowej) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 3 białka (L) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 mały aromat migdałowy lub ekstrakt migdałowy (1 łyżka) 50 g cukru
vaniliowoczekoladowałyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka(...)równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze jest zrobić test suchego patyczka i ewentualnie przedłużyć czas w piekarniku o kilka minut
Apetyczna babeczkaZaledwie zniknął ostatni okruszek ciasta z brzoskwiniami mój małżonek już się pytał kiedy będzie następne;)Więc za 2 dni już było, lekko zmienione i równie pyszne
Zdrowa Kuchnia Sowyrozpadające się podczas pieczenia) 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru 3 jajka łyżeczka esencji waniliowej/opakowanie cukru z wanilią 1/8 litra śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych Do dzieła!!! Składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy ok godziny następnie wykładamy nim formę do tary lub tortownicę (u mnie 24 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem. Gruszki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne
sierotka maRysia w kuchniskórka z niedużej cytryny szczypta soli nadzienie makowe: 300 g gotowej masy makowej 3 jaj 3 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli esencji migdałowej ponadto: kilka śliwek tłuszcz i bułka tarta do formy ciasto: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Margarynę z cukrem utrzeć na puch, stopniowo dodając po jednym żółtku. Następnie dodać(...)solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, następnie wciąż miksując dodawać po łyżce maku. Na końcu dodać esencję migdałową, po czym delikatnie wmieszać pianę z białek. Śliwki umyć, wypestkować. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki, Wyłożyć nadzienie makowe, delikatnie wcisnąć połówki śliwek. Na wierzch wylać resztę ciasta, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika
6nieboinnymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy manioku, doskonała do przygotowywania deserów, kisieli, budyni czy legumin, * migdałowa – doskonale nadaje się do wypieku ciast, nawet biszkoptów, a jednocześnie bardzo odżywcza, m.in dzięki dużej zawartości wapnia, * kasztanowa - Mąka kasztanowa ma niezrównany smak, który zdecydowanie da się wyczuć w wypiekach z jej użyciem
Pyry na Gazinternecie można znaleźć w zasadzie jeden przepis na Alexandrę. Nie przekonał mnie jeden ze składników - mąka ziemniaczana. Czytając na temat Alexandry można znaleźć wzmianki, iż oryginalne ciasto pieczone było na bazie mąki migdałowej i kukurydzianej. Troszkę zdezorientowana sięgnęłam po moją "biblię" - Larousse Gastronomique. Na tej książce w wielu przypadkach można polegać. Ciasto przygotowałam według przepisu Larousse. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryłyżki lodowatej wody Mazurek z powidłami śliwkowymi – wierzch: 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki (300 g) 3 łyżki cukru pudru(...)kostki zimnego masła (150 g) 1-2 łyżki lodowatej wody 1 słoik powideł śliwkowych (ok. 250 g) 3 białka (pozostałe po kruchym cieście) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) szczypta soli posiekane migdały do posypania'; document.write(" "); Ze wszystkich składników na spód zagnitamy kruche ciasto – ręcznie lub znacznie szybciej
Poezja smakużółtkopłatki migdałoweDo kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka i pokroić na kawałki o długości
Świat Ciastamigdałowymi płatkami specjalnie dla mojego dużego łasucha. Mój mąż uwielbia serniki. Mógłby je jeść chyba w nieskończoność. Zresztą w naszej rodzinie każdy za nimi przepada ;) Mąż musiał wyjechać na delegację dlatego, aby sprawić mu przyjemność upiekłam mu ten pyszny sernik. Był bardzo (!) zadowolony i ... zajadał się nim z wielkim apetytem :) Polecam Wam, to proste, ale niezwykle pyszne ciasto. Warto zrobić(...)minut. Po tym czasie zostawiamy nasz sernik jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Gdy sernik całkowicie ostygnie zdejmujemy obręcz i zdobimy wierzch ciasta. Polecam polać go pyszną mleczną polewą i obsypać migdałowymi płatkami. Sernik wstawiamy do lodówki, tam uzyska pożądaną (zwartą) konsystencję. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: (na tortownicę 26 cm) Ciasto: 180 g mąki 50 g mielonych migdałów- mają być drobno zmielone na mączkę/piasek, ja miele płatki migdałów gdyż są miększe, w tym celu wykorzystałam młynek do mielenia kawy :) 55 g cukru pudru 100 g zimnego masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem amaretto z białą czekoladą(...)soku z cytryny Bita śmietana: 250 ml śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka cukru pudru Dekoracja: 100-150 g uprażone płatki migdałowe 30-40 g konfitury malinowej Przygotowanie: Ciasto: 1.Mąkę przesiać, dodać zimne masło i posiekać je nożem aż masło będzie już bardzo drobnymi kawałeczkami i zacznie łączyć się z mąką. 2. Następnie dodać
KreatywnePinyciasto i wyrównać. Polewa i ozdoby: 2 łyżki pasty tahini 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny żurawina/granat płatki migdałowe Wymieszać wszystkie składniki i fantazyjnie polać nią ciasto. U mnie polewa miała identyczny kolor co masa, więc po prostu posmarowałam nią wierzch i udekorowałam żurawiną i płatkami migdałowymi. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomleka, opakowanie cukru waniliowego, 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka płatków migdałowych. 3/4 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto(...)bezę dzielimy na pół i nakładamy na oba placki. Pierwszy placek posypujemy tylko 1/2 szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami. Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut
paapilotkaaprzednówek wymagały kreatywności. Ciasto jest małokaloryczne, taka keksówka ma zaledwie około 820 kalorii. To prawie tyle samo co dwa kawałki napoleonki, a jaka różnica w ilości, o walorach zdrowotnych nie wspomnę. I to nie jest żadne brownie, brownie jest ciężkie, zwarte i zbite jak na zakalec przystało. To ciasto jest jego odwrotnością . 😋 To ciasto opracowałam na potrzeby innej publikacji, miało(...)czystego produktu) 2 jajka 3 łyżki kakao z wiatrakiem 4 łyżki melasy trzcinowej 200 g twarogu półtłustego płaska łyżeczka sody łyżeczka octu odrobina olejku migdałowego szczypta soli foremka do ciasta ewentualnie bakalie Do malaksera wrzucamy odcedzoną i przepłukaną fasolę, jajka oraz twaróg. Miksujemy chwilę, aż skórki będą mało widoczne. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy
Dieta moja pasjaprzygotowania ciasta potrzebujemy: – opakowanie proszku do pieczenia z szafranem (lub dodatek szczypty szafranu) – 1 jajko – 2 opakowania cukru waniliowego – 250 g mąki migdałowej (plus ewentualnie dodatkowo mąki, jakby ciasto było zbyt rzadkie) – 1 szklanka mleka roślinnego – 1/3 szklanki oleju – 2 tabliczki białej czekolady W jednej misce przygotować suche składniki: mąkę, proszek, cukier
Szybko Tanio Smacznie