ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:179/226)

Shortbread - tradycyjne szkockie ciasteczka 163

Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę

Grahamka, weka i kajzerka
Babka maślana 164

No i mamy w końcu śnieg, jak ja nie mogłam się właśnie tego doczekać. Uwielbiam zimę, a jak jest białą to skacze ze szczęścia do góry

Moje pyszne gotowanie
Ryż preparowany do figurek z masy cukrowej 701

mojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na

moj przepis na
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 242

alkoholu.. ;) W związku z tym, że był to tort - prezent, na urodziny, postanowiłam wyjątkowo go udekorować. Wykonałam w tym celu bardzo wdzięczny do tego typu zadań krem maślany na bezie szwajcarskiej. Robiłam go dopiero drugi raz w swoim życiu i powiem szczerze, że byłam pełna obaw o efekt końcowy, gdyż podobno krem ten lubi płatać figle(...)przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie

Opowieści z piekarnika
Domowe burgery i najlepszy przepis na bułki 148

może być bezsmakowym tworem. Owszem, możemy kupić bułki do hamburgerów, możemy je podpiec, natrzeć czosnkiem i usiłować coś z tego zrobić. Możemy, pytanie tylko po co? Przygotowanie pysznych, maślanych, lekko słodkich bułek na domowe burgery nie zajmuje 35 lat, nie wymaga specjalistycznego sprzętu i kondycji maratończyka. Jest proste. Spróbujcie sami, a nie będziecie chcieli innej bułki! Tym bardziej leniwym pragnę(...)tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, drobno posiekane masło, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy. Ciasto ma się zlepić w ładnie odchodzącą od ręki kulkę. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Dzielimy

ladykitchen
Sernik na zimno 181

Sernik na zimno , to deser popularny i raczej lubiany. Niestety w większości przypadków składa się z serków homogenizowanych i kupnej (sztucznej, pełnej sztucznych barwników i aromatów

królestwo garów
Z cyklu: Domowe pieczywo - Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 164

Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na słodki, drożdżowy chlebek bananowy, niezwykle maślany, aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach.  Z podanego przepisu upiekłam 2 chlebki o wymiarach 25 x 11 cm. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta del pane dolce alle banane, un alimento tanto semplice quanto incredibilmente burroso ed invitante(...)zalewamy 50 ml  letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany z cukrem. Ciasto wyrabiamy,  przykrywamy wilgotną  ściereczką i odstawiamy w ciep

La grande e la piccola cuoca
tort czekoladowy z wiśniami 182

blatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego(...)smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy, ja udekorowałam masą maślaną. składniki na masę maślaną: ok. 150 g masła, miękkiego w temperaturze poojowej 335 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze wykonanie: Masło miksujemy, aż zrobi

Domowy Smak Jedzenia
Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher 202

miksujemy.  Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami  Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami. Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort z maślanym kremem orzechowym 158

przygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat

Kuchenne zapiski Edyty
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów 262

Najlepsza bułka do hamburgera powinna być maślana, miękka, a jednocześnie wilgotna (w żadnym wypadku sucha) i nie powinna się kruszyć. No i powinna być leciutko słodka. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta(...)świeżych drożdży 4 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka Drożdże rozkruszamy, dosypujemy cukier, mąkę, oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Zostawiamy na 30 minut.  Składniki na ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej typ 550 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g miękkiego masła 6 żółtek  łyżeczka soli białko do posmarowania wierzchu i sezam do posypania wierzchu Wykonanie:  Wszystkie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tort malinowy mus 243

Pierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka(...)proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź. Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę maliny mango zagotuj

codojedzenia
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 277

Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane(...)Składniki na nadzienie:100 g masła o temp.pokojowej50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie

Grahamka, weka i kajzerka
Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 121

  Ciasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie

Rusty Fork
Przepis na Croissanty (do wykorzystanie także przy Rogalach Marcińskich). 374

Croissanty , francuskie rogaliki o maślanym  smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały.  Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło.  Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut.  Schłodzone ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania