Witajcie. Dziś na blogu super ciasteczka maślane w dwóch smakach - waniliowym i kakaowym. Z podanej porcji wyszło nam dwie standardowe blachy z wyposażenia piekarnika. Polecam gorąco! Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: 1. W misce utrzeć cukier puder, jajko i miękkie masło. Dodać pozostałe składniki (poza kakao) i zmiksować. Następnie ciasto chwilkę wyrobić ręcznie, podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i dokładnie wyrobić. Obie kulki ciasta owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na grubość
Kuchnia domowa AniSuper puszyste, mleczno-maślane - orkiszowe bułeczki śniadaniowe. Idealne zarówno na słodko jak i na wytrawnie. To ulubione bułeczki mojej Córci, która najchętniej zajada je na sucho, bez żadnych dodatków. Pozostali domownicy zajadają je z dodatkiem masła i domowych konfitur lub powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez(...)mleko i odstawiam. W misie miksera umieszczam pozostałą mąkę, dodaję sól, cukier, jajka, masło z mlekiem oraz wyrośnięty zaczyn (lub suche drożdże). Całość dokładnie mieszam (gdy używamy mąki pszennej ciasto musimy kilka minut wyrabiać, przy mące orkiszowej nie ma takiej potrzeby). Po dokładnym wymieszaniu ciasta formuję z niego kulę i przekładam do miski przesmarowanej olejem. Zakrywam folią spożywczą i odstawiam
Smaczne Zdroweobsłudze i bardzo intuicyjną. Można drukować prosto z telefonu (wybierając np. zdjęcia), a można również wpisać adres i z podanego linku wydrukować – w naszym przypadku przepis na ciasteczka maślane, w którym zmodyfikowałam tylko dodatki (żurawinę i migdały zamieniłam na mak i sok pomarańczowy). Po wydrukowaniu, poszłam z dziećmi do kuchni… :) I tak powstały ciasteczka pomarańczowe z makiem. Normal(...)Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku na 30-40 min. Następnie wyjmujemy i kroimy
bistro mamaNa szczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy
Blondynka Gotujeopadający i nie pęka. Jest wprost idealny, a smakowanie każdego kolejnego kawałka, pozwala doznać tak zwanego nieba w gębie :) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek maślanych 15 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej) 170 ml śmietanki 30 % 4 jajka 3/4 szkl cukru(...)przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji. Polewa i dekoracja 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kulki rumowe lub inne albo pomijamy je. Jeśli nie wiecie jak sprytnie pokroić ciasto to zerknijcie na ten filmik :) Przepis bierze udział w konkursie #beko #ciastojakzobrazka
Gotowanie...to proste !ręce książka Gino D’Acampo “Buonissimo”. Przewertowałam ją pobieżnie i wpadł mi w oko przepis na gnocchi z grzybami i szałwią z dużą ilością okrasy maślanej i na zdjęciu wyglądały obłędnie! Postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem, gdyż opis przygotowania nie wyglądał na szczególnie trudny, a w zamrażarce miałam jeszcze resztkę leśnych grzybów. Zrobiłam je bez wielkiego(...)miski. Gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe, dodaj dwie szczypty soli, jajko i mąkę, wymieszaj w misce po czym przełóż na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj aż powstanie elastyczne, lekko lepkie ciasto. Podziel ciasto na 2 części, zroluj każdą na wałek o średnicy około 1,5 cm średnicy i i pokrój je na 2 cm kawałki. W większym garnku zagotuj osoloną wodę
karmelowyDziś kolejna przygoda z czekoladami Zotter . Tym razem wybór padł na mniej wartościową pod względem składu tabliczkę, jednak kierowane ochotą na białą czekoladę z nadzieniem nie
Candy Pandaszwyczajną, pszenną, tym samym dostarczając więcej wartości odżywczych. Orkisz jest źródłem białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, witamin - A, E, D oraz składników mineralnych - cynku, miedzi, selenu. Dobrze sprawdza się w ciastach, chlebach, naleśnikach, plackach i innego tego typu wypiekach. DAKTYLE SUSZONE MORELE SUSZONE CIEMNE Dlaczego ciemna? Swój kolor zawdzięcza suszeniu na słońcu i braku dodatków konserwujących. Te żółte morele, dostępne(...)pecan - próbowałam, ale niestety trafiłam na złą partię, gdyż smak znacząco odbiegał od dobrego orzecha. Te od Targroch były jak najbardziej dobre, świeże, niezwykle chrupiące, delikatne, o przecudownym, lekko maślanym i słodkim smaku. Przepyszne! Są bardzo kaloryczne i zawierają ogromną ilość tłuszczów, ale zdrowych tłuszczów. Orzechy te są żelaza, błonnika, wapnia, magnezu, manganu, witamin A, E, z grupy B, miedzi
Zdrowie na języku :PWitam Was Serdecznie 1 LUTEGO :) Jak ten czas szybko minął , dopiero mieliśmy Sylwestra a już niebawem Walentynki :) Z racji tego dziś proponuję Wam , znakomite, maślane a co najważniejsze ekspresowe Ciasteczka dla Niej i dla Niego :) A to nie koniec pyszności . Od jakiegoś czasu mam przyjemność delektować się znakomitymi herbatami na każdą okazję ze sklepu https://www.cozaherbata.pl(...)PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski . Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek. Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę. Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość
Gotowanie Patkitygodniu będzie równie pyszny. Idealny do popołudniowej herbatki zimową porą i do koszyka na wiosenny piknik. Przygotowuje się go bez konieczności ubijania piany z białek, jednak, jak każde ciasto ucierane jest obciążony ryzykiem zakalca. Trzeba bardzo dokładnie utrzeć masło na puszysty, lekki i jasny krem. Stopniowo dodawać jajka i przesianą mąkę. Na koniec delikatnie, łyżką lub szpatułką wmieszać(...)miski wkładamy miękkie masło i ucieramy przez około 6 minut, na jasną, lekką i puszystą masę. Cały czas ubijając, stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier puder. Gdy masa maślana będzie dobrze ubita, wciąż miksując, dodajemy po jednym jajku na przemian z 1 łyżką mąki. W 2-3 partiach dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy, na małych
cool and mintyPyszna, o niepowtarzlnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie - królowa jesiennych wypieków - szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków. To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha! Składniki na kruchy spód: 170 g mąki orkiszowej jasnej(...)wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowne kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentalnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio zostałam wytypowana na zrobienie ciasta na wigilię klasową córki. Stwierdziłam, że upiekę jakąś babkę i będzie dobrze, ale dla mojej córki nie było dobrze. Zażyczyła sobie tort świąteczny. A więc zgodziłam się i upiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły(...)dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennaKremowe risotto z kurczakiem i brokułem Pomysł na szybki i pyszny obiad, idealny na upalne dni. Maślany ryż połączony z zielonym brokułem i podsmażonym filetem z kurczaka to danie, które przygotujemy w bardzo łatwy sposób, w niecałe pół godziny. Polecam! Składniki: 1 szklanka ryżu 2 łyżki masła 1 łyżeczka kurkumy Po pół łyżeczki soli i pieprzy 1 łyżeczka(...)HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowe risotto z kurczakiem i brokułem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemTort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu o średnicy 21-24 cm: W tym miejscu warto wspomnieć, iż polewą tą oblewamy ciasto obłożone uprzednio kremem i dobrze schłodzone (jeśli jest taka możliwość warto je nawet włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut przed polaniem glazurą). Jeśli krem będzie zabarwiony tym samym barwnikiem(...)środka. Pozostawiamy na 15 minut i dopiero po tym czasie tort ściągamy z kratki i wkładamy go do lodówki. Tort obsypany kwiatami 2 - pomysł na dekorację Składniki na krem maślany (buttercream frosting): 2 białka z dużych jaj 160 g cukru pudru 40 ml wody 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie 220 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki
Trzeci talerzoprószoną mąką stolnicę i podzielić na 16 części (ciasto zwinąć w rulon, podzielić na pół, następnie każdą połówkę na pół i tak do uzyskania 16 kawałków). Z powstałych kawałków ciasta formować kulki/małe bułeczki i układać, zlepieniem na dół, ściśle obok siebie, w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, blisko jego boków, wokół małej miseczki umieszczonej po jego środku. Tak przygotowane bułeczki(...)żaroodpornym czy formą do tarty o wysokich brzegach. Do dipu najlepiej użyć łatwo topliwego gatunku żółtego sera jak np. cheddar, gouda, edam czy ementaler. Bułeczki z tego przepisu są maślane, delikatnie czosnkowe, miękkie i puszyste. Bułeczki najlepiej smakują (i prezentują się na ciepło). Na zimno też nie są złe. Bułeczki wraz z dipem można także przygotować wcześniej . Upiec. Schłodzić. Przykryć
Gospodyni Miejskawłaśnie jej przepis wykorzystałam u siebie. Składniki na babeczki: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 4 białka(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki Zakątek