ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:190/226)

Komunijny tort truskawkowy 161

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.  Po wystudzeniu(...)ponownie nasączamy, smarujemy kremem i układamy truskawki.  Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i schładzamy w lodowce.  Wyciągamy z lodówki większy biszkopt. Smarujemy go dokładnie kremem maślanym . Wygładzamy boki i wierzch. Schładzamy ponownie (około 20 minut). Następnie poprawiamy i wyrównujemy obłożenie tortu. Powinien być równy i gładki.  Tak przygotowany tort schładzamy około 20 minut.  Następnie nakładamy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik...... w klimacie mango 140

waniliowego sernika, mus z mango i wszystko pięknie wykończone galaretką.  Wszyscy w domu zachwyceni.  Przepis pochodzi z bloga  Moje wypieki  Spód  190 g ciastek maślanych 40 g masła Ciastka i masło zmiksować w malakserze. Jeśli nie posiadacie malaksera - ciasteczka włóżcie do woreczka i uderzając wałkiem pokruszcie na drobno, dodajcie rozpuszczone masło. Tortownice (26 cm) wyłożyć(...)łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała. Schłodzoną, lekko stężałą przelać na ciasto z musem. Pozostawić do całkowitego stężenia. Udekorować owocami -Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak elegancko udekorować tort? 119

Klasyk wśród wypieków. Bohater wielu przyjęć, w tym urodzin, ślubów, chrzcin i nie tylko. Przygotowywany na cieście biszkoptowym, przekładany kremem lub bitą śmietaną, wykończony lukrem bądź masą cukrową, piętrowy albo płaski – zawsze dopasowany do okazji i niezmiennie pyszny. Jednak smak tortu to nie wszystko. Ważna jest również odpowiednia jego dekoracja, która podkreśli wzniosły charakter uroczystości. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo(...)tortu. Wygładź jego wierzch i boki, a resztę lukru odetnij i uformuj z nich ozdoby. Krem na bazie bezy szwajcarskiej Swiss meringue buttercream to nic innego jak krem bezowo-maślany. Idealnie nadaje się on do dekorowania wszelkiego rodzaju wypieków, w tym tortów. Wśród innych ozdób, takich jak polewa czekoladowa czy lukier plastyczny, krem maślany wyróżnia wyjątkowo delikatna konsystencja. Dzięki niej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rawnello (Raw pralinki) - Raw&Happy 113

Słowo "pralinki" większości kojarzy się z czekoladowymi i kalorycznymi ulepkami, którymi nie powinno żywić się codziennie (mimo ogromnych chęci :P). Poniższe słodkości to właśnie takie pralinki

Candy Pandas
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 175

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 266

Nareszcie weekend :D A jak weekend, to i coś na słodko. Dziś przyszła pora na pulchniutkie, delikatne, absolutnie przepyszne bułeczki. Pierwszy raz piekłam je już dość

Ratunku obiad
Makaroniki- przepis podstawowy 394

kolei, nie będzie to już dla nas problem :). Tak przygotowane ciasto na makaroniki przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Na specjalną matę do makaroników wyciskać okrągłe porcje ciasta mieszczące się w tych mniejszych kołach wyodrębnionych na macie.  Po wyciśnięciu wziąć blaszkę do rąk i stuknąć nią kilka razy o blat, by pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza oraz(...)Ściągamy dopiero po wystudzeniu!! - nadzienie do makaroników nie może być zbyt "mokre" i rzadkie, gdyż wtedy makaroniki szybko zmiękną. Do przełożenia świetnie sprawdzi się lemon curd, klasyczna Nutella, kremy maślane, ganach czekoladowy itp. - co do przechowywania... suche makaroniki bez nadzienia można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia. Przełożone nadzieniem przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni. Upieczone

Nastoletnie Wypiekanie
Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację X 158

Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Zacznę od „przepisu” na dekorację, ponieważ można go wykorzystać nie tylko na polewę mirror glaze, ale na dowolnie obłożony tort. Składniki na krem maślany (buttercream frosting): 2 białka z dużych jaj 160 g cukru pudru 40 ml wody 1/3 łyżeczki cream of tartar (winian potasu, kamień winny) – opcjonalnie 220 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki(...)przed nałożeniem polewy wkładają tort do zamrażalnika. Wówczas wylewana polewa szybko się zastyga i nie „ściąga” kremu. Ważne jest, aby krem na torcie był jak najbardziej gładki i zakrywał ciasto. Wówczas efekt po nałożeniu polewy mirror glaze będzie najlepszy. Przepis na tę polewę znalazłam  tutaj . Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Składniki na polewę mirror glaze do dekoracji tortu

Trzeci talerz
Batony orzechowo-owocowe – Nakd (stewiarnia.pl) 122

Batony Nakd ciekawiły nas już od bardzo dawna. Dlatego ucieszyłyśmy się kiedy dostałyśmy od sklepu stewiarnia cztery sztuki do testów a nasza radość była jeszcze większa

Candy Pandas
Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową 226

jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około(...)rozprowadzić po biszkopcie. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant cukierniczy. Tynkujemy równo i dokładnie przygotowanym kremem maślanym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy

Wędrówki po kuchni
Gotowe w 10 minut, 3-składnikowe ciasteczka a'la s'mores 199

     Większość najlepszych pomysłów rodzi się w mojej głowie gdzieś w okolicach godzin zaśnięcia lub o wczesnym poranku, kiedy moje ciało jeszcze smacznie śpi

Gotowanie to kochanie
Działkowanie. I babka limonkowa na maśle 147

Pogoda jest, jaka jest. Czyli trochę słońca, trochę deszczu, a do tego wiatr, który rozwiewa poły kurtek, szale i niepokorne warkocze. Mimo wszystko, ilość światła i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
3 - bit wersja inna inna niż wszystkie 205

słodyczami.  Stwierdziłam, a co mi szkodzi spróbować, może zdążę przygotować to ciasto. I to był strzał w 10!  Nie tylko goście byli zachwyceni, oni pokochali to ciasto. O tamtej pory często gości na moim stole, nie tylko jako deser na szybko,  ale także na urodzinach - zawsze pierwsze znika ze stołu. Nawet cioci, która jest  wykształcenia kucharką(...)właśnie zależało na tym by zyskać na czasie. Dodatek nutelli może i zwiększa kaloryczność, ale smak jest jeszcze lepszy.  * u mnie "Bonitki" z Biedronki, mają naprawdę maślany smak ** zamiast gotowego proszku można przygotować zwykły budyń z cukrem - 4 łyżki, należy użyć jednak mniej mleka niż jest to podane na opakowaniu, zamiast 500 ml, zastosować 400 ml, dalej postępować

My sweet a life
Najmodniejszy tort urodzinowy - unicorn 441

biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić(...)posmarować z wierzchu kremem na bezie  szwajcarskiej. Posmarować i wyrównać i następnie wstawić do lodówki.  Schłodzony tort ozdobić rogiem uszami i zrobić ozdobne kwiatuszki z kolorowej masy maślanej. Posypać srebrnym pyłkiem jadalnym. Ozdobić według uznania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 168

techniką, pamiętając o tym że powinien on być odpowiednio gruby. Gdy lukier dokładnie wyschnie, odklej delikatnie wzór z papieru używając szerokiego ostrego noża lub szpatułki i przenieś go na ciasto. Przy pracy z cienkimi liniami trzeba ja pogrubić żeby były stabilne i nie połamały się. Dla takiej dekoracji warto dodać do lukru odrobinę gliceryny spożywczej– 2 krople na 250g lukru(...)wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane   Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez dostępu powietrza i światła

Karo in the Kitchen