Składniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
mojej kuchniSkładniki 1kg zmielonego twarogu zmielonego 2 x 10 jajek 250g masła 300g cukru rodzynki 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy skórka z cytryny Wykonanie Cytrynę
w mojej kuchnibiałej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 250g serka mascarpone 1 laska wanilii 2 dojrzałe banany Kruszonka: 50g masła 82% 75g mąki tortowej 1 łyżka cukru pudru 4 krople olejku maślanego (lub waniliowego) Ponadto: ok 4 łyżki pestek granatu 4 baloniki Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie pucharków: Baloniki nadmuchujemy tyle, by średnica miseczki w najszerszym miejscu miała ok 12cm. Dobrze związujemy. Natłuszczamy(...)minut wcześniej z zamrażarki. Nakładamy moczoną w ciepłej wodzie gałkownicą. 3. Kruszonka: Masło siekamy z cukrem i mąką, a następnie dodajemy aromat i zagniatamy w całość. "Skubiemy" po odrobinie ciasta i rozkładamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy na rumiany kolor (ok 15 minut) w piekarniku nagrzanym do 170st C. Przestudzoną kruszonką oraz pestkami granatu posypujemy lody. Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladzieNajpopularniejsze ciastka z czekoladą? Chocolate Chip Cookies ! Mocno słodkie, maślane i pełne czekolady - takie właśnie są. Już wiem, dlaczego Amerykanie szaleją na ich punkcie i na każdym amerykańskim blogu kulinarnym znajdziecie co najmniej pięć różnych przepisow na te ciacha :) Na pewno wszyscy kojarzycie Ciasteczkowego Potwora? :) To właśnie jego ulubione ciasteczka! Po ich upieczeniu każdy z nas przekonuje się(...)suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej w wodzie, aby ciasto lepiej odchodziło, lub za pomocą łyżki i pomagać sobie drugą łyżką
chili & sugarWitajcie, dziś mam dla Was kruche maślane ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą, ale za nim zaproszę Was na przepis kilka słów o kolejnej godnej polecenia polskiej firmie i jej produktach. Jakiś czas temu otrzymałam smakowitą przesyłkę od firmy Eterno. W jej składa wchodziły cytrynki w rumie, truskawella oraz syropy limonka z miętą i zielona herbata. Oczywiście od razu(...)masła 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 1/2 szklanki mąki razowej (u mnie tym razem żytnia) truskawella Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk podsypujemy jeszcze trochę maki. Rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Wycinamy kółka (ja użyłam do tego kieliszka) w połowie naszych kółek wycinamy mniejsze kółka
Cynamonowe szczęściebardzo odbiega od tego co kruchość znaczy dla mnie. Nie ma tu ani słowa o chrupkich spodach kruchych tart, o cudownym dźwięku rozgryzania kruchych ciasteczek, ani o maślanym uroku kruszonki. Dla mnie kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz(...)sposób nadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam
KUCHARNIAKolejna dawka przepysznych masełek orzechowych przed Wami! 😍 Tym razem są to mniej standardowe opcje niż te z fistaszków. Masła z orzechów włoskich, nerkowców i migdałów niejednokrotnie
Candy PandasWiosna w pełni i niebawem lato rozgości się na dobre, jakby nie patrzeć ta pierwsza kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również
vaniliowoczekoladowabardzo mile łaskocze moje piekarnicze ego. No dobrze, już wyjaśniam, o co mi właściwie chodzi. Otóż, kilka dni temu, tuż przed wyjściem do pracy C. spojrzał na mnie maślanymi oczkami (a, wierzcie lub nie, jest naprawdę utalentowany w kwestii maślanienia oczu) i zapytał: A zrobisz bułki na jutrzejsze śniadanie...? Popatrzyłam lekko zdziwiona - wiem, że zajada domowe pieczywo z przyjemnością(...)mąki pszennej200 g płatków owsianych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli300 ml letniej wody35 g masła60 g pestek dynidodatkowo:3 łyżki mleka10 g płatków owsianychPłatki do ciasta dokładnie zmielić. Wymieszać z przesianą mąką. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.Do zaczynu wlać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać pestki
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieziemsko smakuje-polecam do kawki i w zasadzie to na każdą imprezę-mniam Przepis znaleziony na stronie Świat wypieków-na którą serdecznie zapraszam. Składniki: ok. 60-70szt. herbatników maślanych puszka kajmaku 4-5 średniej wielkości bananów 500ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 140g cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski waniliii(...)lekko wystudzonej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietanki, dobrze wymieszać, następnie całość przelać do śmietanki i dobrze wymieszać. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ulubioną końcówką i udekorować wierzch ciasta. Można też po prostu ją rozsmarować. Całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Przed podaniem udekorować resztą kajmaku. SMACZNEGO
Swojskie jedzonkoWitamy! To nasz kolejny okrągły wpis- już czterdziesty! (; Czas leci niewiarygodnie szybko, bo dziesięć postów temu żegnałyśmy rok 2013. Chciałybyśmy jeszcze raz z całego serca podziękować
Symfonia SmakówWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, ze w tym roku pogoda zaskoczy nas pozytywnie i nie przywitamy ich, jak się się w poprzednich latach
Ostra na SłodkoTaka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw, o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z
Blondynka GotujeWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowym spodzie z polewą czekoladową i śliwką w czekoladzie.Nie uwierzycie ale
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)spieni). Odstawiamy z ognia, dolewamy mleko, dokładnie mieszamy. W misce ubijamy całe jajka z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Cały czas mieszając, przelewamy ją do masy maślanej. Na koniec, stopniowo dodajemy mąkę, bezpośrednio przesiewając ją przez sito. Mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy tartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do przygotowanej formy
cool and mintypianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny(...)jeżeli ma to być tort na urodziny dla dziewczynki przygotować dekorację z masy cukrowej. Przygotowanie tortu pod dekorację z masy cukrowej. Przełożony kremem i frużeliną tort należy posmarować masą maślaną, boki i wierzch. Bita śmietana i owoce mogą rozpuścić masę cukrową. Składniki na masę maślaną: ½ szklanki cukru kostka masła łyżeczka zapachu waniliowego sok z połowy cytryny Tort schłodzić. Teraz przygotowujemy
kulinarnyswiatdomi