Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Na słodko lub wytrawnieNadzienie z farszu? Brzmi jak masło maślane. Tymczasem to doskonały patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego kurczaka mogą być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy(...)naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego większość to czas, gdy ciasto leżakuje) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Z tych składników powstanie ponad 30 pierogów. Warto zrobić ich więcej, bo można je bez problemu
Niedzielny kucharzNie każdy jest amatorem kawy w deserach, ja też nie jestem. Postanowiłam jednak zaryzykować zestawienie mocnego, aromatycznego smaku tego napoju z
sama złodyczDomowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i przepyszna.
Wanilia i KardamonPuchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po prostu spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki(...)wymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko
Opowieści z piekarnikakawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”. Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10! Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis! Wypróbowałam od razu po przyjeździe(...)makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ). W tym czasie w garnku grzejemy oliwę. Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ). Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki. Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku. SYROP: Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkotortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier i żółtka, dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić(...)zbudowanie całości tortu, tzn jak tort ma wyglądać z tyłu boków i przodu. W tym celu wycięłam również z papieru bok auta i za pomocą 4 biszkoptu i masy maślanej na bazie szwajcarskiej nadałam tortu odpowiedni kształt. Tort schłodziłam i obłożyłam masą plastyczną. Udekorowałam zgodnie z zapotrzebowaniem;) Jak będę mieć trochę wolnego czasu to wrzucę w tym poście szablony
Krakowskie smaki Anidostać w sklepach - z długą listą dziwnych składników... Kiedyś je kupowałam, a odkąd zaczęłam się interesować składem produktów, które lądują w koszyku omijam szerokim łukiem. Tym razem sama upiekłam maślane i bułeczki są miękkie, lekko słodkie, a dodatkowo można je jeszcze dosłodzić, np. dżemem. Ale świetnie smakują nawet same - do kawy, herbaty czy kubka kakao :) uwielbiam! ;) Trwa karnawał - wszędzie(...)advokatem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier wanilinowy, ciepłe mleko, przestudzone płynne masło i mieszankę żółtek z alkoholem. Długo i energicznie wyrabiamy ciasto - będzie klejące, ale zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy miskę z ciastem, przykrytą ściereczką, na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi, odrywamy małe
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej
Kuchnia w czekoladziejajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Na końcu dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. Po upieczeniu wyciągamy z tortownicy, delikatnie usuwamy papier i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt(...)wodnej czekoladę. Do czekolady wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. składniki na masę maślaną do obłożenia tortu: 250 g serka mascarpone 200 g masła, miękkiego 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy stopniowo mascarpone i miksujemy na gładki
Domowy Smak Jedzeniabardzo nam posmakowała...), bagietki oraz chleb, smażyłam już na niej także pyszne naleśniki. Z czasem przepisów pojawi się więcej... Na początek jako, że Wielkanoc za pasem polecam pyszną, bardzo maślaną, wilgotną i błyskawicznie znikającą babkę. Przepis na tradycyjną formę, ja ujęłam trochę z niego do formy na babeczkę (idealna do święconki) * Płaskurka to jeszcze starsza niż orkisz odmiana pszenicy(...)płaskurki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, uregulować poziom glukozy, przeciwdziałają nowotworom układu pokarmowego. Z mąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy Składniki: - 8 jajek - 200g ksylitolu lub cukru np.trzcinowego (lub po połowie cukru
Smaczne ZdroweOstatnio wymyśliłam sobie mały remont w domu. " Fejsbukowicze " i " Instagramowicze " w tym temacie są na bieżąco, wiedzą już jak poradziłam sobie ze starą farbą na
Blondynka GotujeSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu
Smakowity Blog Kulinarnyrogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym masełkiem własnej produkcji- mniam, mniam, pychotka...;-) Z przepisu(...)przestudzenia. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn (z drożdży) oraz masło z mlekiem. Całość dokładnie wyrobić, do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce, pod przykryciem, na ok.60-90 minut. Aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto zbić, lekko zagnieść
Smaczne Zdrowe