ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:177/226)

Babeczki dziecinnie proste 441

Ogrom przepisów na babeczki i muffinki może przytłoczyć. Bo jak w tym tłumie znaleźć te najłatwiejsze do przygotowania, a przy tym także smaczne ? Jeśli lubicie lekkie, puszyste i maślane babeczki - ten przepis jest dla Was. Są to babeczki "dziecinnie proste", które przygotować możecie sami lub przy współudziale Waszych pociech. Moja Iga rwie się do pieczenia, co czasem cieszy, a czasem(...)Następnie wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Dolać mleko i raz jeszcze wymieszać wszystkie składniki. 5. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakłądać porcję ciasta, do wysokości nie więcej niż 3/4 foremki. Wierzch posypać kolorową posypką. 6. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 20 minut, aż babeczki nabiorą rumianego koloru. Smacznego

kolorowotorcikowo
Bułeczki puszyste, maślane 168

Już nie raz zachęcałam Was do wypieku domowego pieczywa. U mnie jada się domowy chleb, rogale i bułki. Dzisiaj mam dla Was przepis na puszyste, maślane bułeczki. Przepis znalazłam w domu u mojego Taty i przypomniałam sobie, że takie właśnie bułeczki jadłam u moich rodziców. Od razu zrobiłam je  na niedzielne śniadanie. Są pyszne, puszyste i bardzo delikatne. Można(...)Żółtka utarłam na puszystą masę. Do miski wsypałam mąkę ze szczyptą soli,   dodałam rozczyn drożdżowy i utarte żółtka. Wlałam resztę śmietanki, wymieszałam i dokładnie wyrobiłam na gładkie elastyczne ciasto. Dodałam jeszcze otartą skórkę z cytryny i ekstrakt cytrynowy. Ciasto ponownie wyrobiłam. Kiedy już nie kleiło się do miski, przykryłam, bawełnianą ściereczką i odstawiłam na godzinę w ciepłe miejsce

Kuchnia u Krysi
Mini Serniczki Na Ciasteczkowo-Kokosowym Spodzie w dwóch wersjach Pijane z Adwokatem i Trzeźwe Klasyczne z Czekoladą 402

  Mini Serniczki, moje advocatowe mini serniczki. Hmm, sama jeść nie będę przecież, w domu mam też dziecko...... No to Blond nie wiele myśląc postanowiła, że

Blondynka Gotuje
„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 457

tych, którzy tęsknią za pieczywem, ale nie lubią tego z łupinami lub z mąką kokosową. Delikatny i puszysty BIAŁY CHLEB zrobiłam w 2 wersjach – wytrawnej neutralnej oraz przypominającej maślaną chałkę. Jako, że mnie samej kompletnie nie brakuje deserów i pieczywa, to rzadko eksperymentuję z tego typu wypiekami, ale zainspirowana przepisem znalezionym przez keto koleżankę Olę upiekłam go specjalnie(...)konjac (guar, ksantanową) oraz izolat białka. Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby. Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno. Według autorki chlebek można przechowywać

Ola la LCHF
Torcik śliwkowy z odrobiną cynamonu. 176

tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Przepis na krem śliwkowy. 500 g śliwek(...)ubijać, dodając przestudzony mus śliwkowy. Dodajcie cynamon. Krem powinien być gęsty i gładki. Przygotujcie poncz  1/2 szklanki wody z cytryną i cukrem. Ja użyłam mocny alkohol.  Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła sok z cytryny Barwnik spożywcze w trzech kolorach czerwonym niebieskim i fioletowym Wsypać cukier

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 225

przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie orzeźwiła. Ciepły, jedzony palcami, naprawdę super. Natomiast Peszwari Naan posłużył nam jako taki deser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl India Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means, czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy

W kuchni Karmel-itki
WINE BAR LA VINOTEQUE W WARSZAWIE - FANTASTYCZNE MIEJSCE NA MAPIE WARSZAWY 137

La Vinoteque to magiczne miejsce na mapie restauracyjnej w Warszawie. Jeżeli jeszcze nie wiecie gdzie spędzić wieczór z przyjaciółmi czy bliską osobą zaglądnijcie tam. Niech jednak

Niezły Młynek
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 155

Bardzo dobre bułeczki przyrządzane w troszkę nietypowy sposób, bo prawdę mówiąc są gotowane (duszone??). Ale nie na parze, tylko w słodkim mleku z masłem. Polecam bardzo

Maślane ciasteczko
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 149

wyjątkowe. Cynamon to taka delikatna, świąteczna nuta. I choć nie ma tu ani grama czekolady, ciasto zaspokoi pragnienia największych czekoholików. Znalazłam je na stronie Smitten kitchen. Choć ciasto po 30 minutach pieczenia wydawało mi się ciągle surowe w środku, wyciągnęłam je z piekarnika - bałam się je przesuszyć. Coś mi mówiło, że akurat tego lepiej nie dopiec... Dzięki temu(...)wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Formę wysmarować masłem.Masę przelać do formy, wyrównać wierzchPiec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić.Smacznego!Tak naprawdę troszkę boję się jutrzejszego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KRUCHE MAŚLANE CIASTECZKA Z DODATKIEM ORZECHÓW I JAGÓD GOJI, ORKISZOWE, BEZ CUKRU 167

Pyszne i bardzo zdrowe ciasteczka maślane z dodatkiem orzechów brazylijskich i jagód goji, to idealne drugie śniadanie dla naszych dzieci, ale i dla nas również. Moje dziewczyny, zarówno te starsze jak i najmłodsza (wielka fanka zdrowej żywności) wprost je uwielbiają. Polecam bardzo gorąco, może zasmakują również i Wam. Mają cudowny aromat i meeega smak. :-)Z przepisu wychodzą 2 pełne blaszki(...)goji odsączyć i wyłożyć do przestudzenia. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, szczyptę soli oraz ksylitol i mleko, i przy pomocy haka wyrobić kruche ciasto. Oczywiście można ciasto zagnieść ręcznie. Ja już niestety zrobiłam się wygodna i tę czynność wykonuje za mnie mikser.Na końcu dodajemy jagody goji i kawałki orzechów. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto

Smaczne Zdrowe
KASZOTTO Z BOTWINĄ 206

 W paczuszce schowana gdzieś w kącie szafy, zerka niepewnie i szuka uznania. Na próżno?Kasza, w czasach królów i rycerzy podstawowy składnik diety Polaków, przez

W kuchni Karmel-itki
Sernik chałwowy z czekoladą! 124

Sernik chałwowy, chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i się nie zsycha, jest zawsze smaczne, smakuje każdemu no i postawiłam też podszkolić się w kwestii serników i piec je ciągle, łącz ze sobą rożne smaki, aby znaleźć te prawidłowe połączenia. I dzisiaj(...)zdarza się tylko jeśli powierzchnia sernika jest bardzo duża.  PRZEPIS NA SERNIK CHAŁWOWY FORMA MAŁA  WYSOKA TORTOWNICA lub składniki x2 na dużą formę SPÓD SERNIKA: - 100 g maślanych herbatników - 50 g masła Herbatniki wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek, dodaj roztopione masło i zagnieć całość. Wylep spód małej tortownicy. MASA SERNIKOWA: - 500 g sera z wiadereczka

SMYKWKUCHNI
Walentynkowy sernik na zimno z malinami 131

walentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej papierem do pieczenia. Przykryj drugą warstwą papieru i obciąż suchą fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Następnie

Food Square
MIGDAŁOWE CIASTECZKA LINZER 127

Ciasteczka Linzer to austriacka klasyka, która pojawia się na austriackich jarmarkach świątecznych. Są to mega kruche, maślane i pyszne ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jest to mała wersja znane deseru Linzertorte czyli 2 kruche ciasteczka połączone dżemem malinowym. Możemy jednak modyfikować ciasteczka wg naszego uznania. Są pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer(...)sobą wszystko. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Ugnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 2-3 mm podsypując mąką. Wykrawać z ciasta ciasteczka (jedna połowa ciasteczek pełnych, druga połowa ciasteczek z okienkiem). Ciastka wyłożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do lodówki

Kuchnia w oparach
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 223

jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce, miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo(...)dużej miski mąkę orkiszową i gryczaną. Dodaj słód i sól, dobrze wszystko wymieszaj.Do mąk dodaj rozpuszczone drożdże i pozostałe składniki: miód, oliwę i maślankę. Mieszaj składniki około 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne, klejące, zatem możesz użyć miksera na wolnych obrotach, staraj jednak się nie dosypywać mąki. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, krótko zagnieć, uformuj kulę i włóż

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania