ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:176/226)

Kawowo śmietankowy tort z ptasim mleczkiem 178

wypadło, że przygotowywałam go sama dla siebie :) Ci którzy mnie znają wiedza, że lubię rozpieszczać swoją rodzinę i zawsze zaskakuje ich czymś innym niż zwykle... Chociaż potrafię zaskoczyć zwykłymi maślanymi ciasteczkami bo tak rzadko goszczą na naszym stole to tym razem zaszalałam z tortem ... Zaszalałam bo to mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Że jest to tort kawowy nikogo nie dziwiło(...)żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.  Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 175

jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny(...)miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 171

czytania tak długich wypowiedzi. Walory smakowe i zapachowe również zachwycają na tyle, że można książki pisać. Skupimy się więc tylko na wykorzystaniu - a i tu jest pole do popisu. Ciasta, desery, masy... ale i dania wytrawne! Genialny jako zdrowe zastępstwo dla mąk. Czarujcie! Z takim "zaklęciem" wszystko wyjdzie.SKŁADNIKI NA TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY:* Biszkopt - - białka, 4- cukier puder(...)Ucieramy masło z cukrem pudrem do białości.2. Żółtka ucieramy z cukrem na parze. Dodajemy odrobinę amaretto. Czekamy aż się zetną i nabiorą kremowej konsystencji. Studzimy.3. Łączymy powoli "maślany puch" z żółtkami - dodajemy je po łyżce, cały czas miksując na wolnych obrotach. Jeszcze chwilę miksujemy.4. Dodajemy opakowanie serka Mascarpone5. Zawartość dzielimy na dwie części (do masy kawowej zostawiamy więcej około

Wypisz Wymaluj
Wafel z bezą i orzechami, andrut przekładany 174

Powoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się

Apetyczna babeczka
Warsztaty z okazji dnia dziecka 170

zabawę w dekorowanie. Kolejne były babeczki Delecta waniliowe i czekoladowe. Dekorowane zostały kremami na bazie sera Wieluń, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii, jak również maślanym na bazie masła tej że firmy. Produkty są po prostu fenomenalne i przepyszne. Firma Wieluń dba o każdy szczegół podczas produkcji. Posiada ponad 70-cio letnią tradycję, przestrzegane są też(...)środku, wypełnione pyszne kremem z sera Wieluń z bitą śmietaną, nutą wanilii i truskawkami spodobało się małym uczestnikom warsztatów.                   Ciasto przygotowałam używając bazy do babeczek czekoladowych Delecta, dodając do niego banany i czekoladę. Wszystko to i wspólne dekorowanie,gdzie każde z dzieci miało swój wkład w wygląd sprawiło, że to był

Malinowe Pocałunki
Bułki mleczne na Tang Zhongu 287

Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie próby były udane(...)drugiej zaś mleko, Tang Zhong i jajko (zostaw sobie odrobinę jajka, jeśli chcesz nim poglazurowac bułki). Dodaj suche składniki do mokrych, następnie mieszaj do uzyskania jednolitego, aczkolwiek lepkiego ciasta. Wyłóż ciasto na stolnice lekko przyprószoną mąką i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta - około 10 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli będziesz mógł je rozciągnąć bez rozrywania uzyskując cienką

Grahamka, weka i kajzerka
Rolada kakaowo - kokosowa bez pieczenia 196

pierwszy raz zetknęłam się z nim jako mała dziewczynka. I już wtedy rolada ta podbiła moje podniebienie:). Rolada składa się z dwóch mas - kakaowej na bazie herbatników oraz maślanej z dodatkiem wiórków kokosowych. Warto przynajmniej do jednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak, nie będzie mdła. Podaję Wam przepis(...)chwili stanie się bardzo plastyczna i z łatwością da się formować w pożądany kształt ). Aby uzyskać równy na całej powierzchni kwadrat, pomagałam sobie szklanką, przy pomocy której wyrównywałam ciasto. Masa jasna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać alkohol i krótko zmiksować. Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie

Opowieści z piekarnika
Maślane rogale z kruszonką 177

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Na słodko lub wytrawnie
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 308

Nadzienie z farszu? Brzmi jak masło maślane. Tymczasem to doskonały patent na resztki pieczonego kurczaka. Nadzienie świetnie sprawdzi się jako farsz do pierogów. Jeśli resztki pieczonego kurczaka mogą być podstawą wielu nowych pysznych dań, to kurczak nadziewany wątróbką (albo kaszą z grzybami bądź cielęciną) stwarza jeszcze więcej możliwości. Farsz świetnie wzbogaca smak kury, a do tego podczas jednego pieczenia uzyskujemy(...)naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Czas : około godziny (z czego większość to czas, gdy ciasto leżakuje) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Z tych składników powstanie ponad 30 pierogów. Warto zrobić ich więcej, bo można je bez problemu

Niedzielny kucharz
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 198

          Nie każdy jest amatorem kawy w deserach, ja też nie jestem. Postanowiłam jednak zaryzykować zestawienie mocnego, aromatycznego smaku tego napoju z

sama złodycz
Domowe wafelki z kakaową masą 408

Domowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami   z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i przepyszna. 

Wanilia i Kardamon
Bułeczki maślane z budyniem 192

Puchate, naprawdę mocno maślane bułeczki, ze smakowitą niespodzianką w środku w postaci budyniu :). Możecie je zabrać jako drugie śniadanie do szkoły/pracy, na piknik lub po prostu  spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki(...)wymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać.  Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko

Opowieści z piekarnika
KSEROTIGANA – greckie faworki 212

kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”. Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10! Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis! Wypróbowałam od razu po przyjeździe(...)makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ). W tym czasie w garnku grzejemy oliwę. Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ). Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki. Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku. SYROP: Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. CAŁOŚĆ

Ostra na Słodko
Tort samochód- wskazówki przygotowania 244

tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier i żółtka, dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po tym czasie biszkopt upuścić(...)zbudowanie całości tortu, tzn jak tort ma wyglądać z tyłu boków i przodu. W tym celu wycięłam również z papieru bok auta i za pomocą 4 biszkoptu i masy maślanej na bazie szwajcarskiej nadałam tortu odpowiedni kształt. Tort schłodziłam i obłożyłam masą plastyczną. Udekorowałam zgodnie z zapotrzebowaniem;) Jak będę mieć trochę wolnego czasu to wrzucę w tym poście szablony

Krakowskie smaki Ani
Bułeczki maślane (z nutką advokata) 144

dostać w sklepach - z długą listą dziwnych składników... Kiedyś je kupowałam, a odkąd zaczęłam się interesować składem produktów, które lądują w koszyku omijam szerokim łukiem. Tym razem sama upiekłam maślane i bułeczki są miękkie, lekko słodkie, a dodatkowo można je jeszcze dosłodzić, np. dżemem. Ale świetnie smakują nawet same - do kawy, herbaty czy kubka kakao :) uwielbiam! ;)  Trwa karnawał - wszędzie(...)advokatem. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy cukier wanilinowy, ciepłe mleko, przestudzone płynne masło i mieszankę żółtek z alkoholem. Długo i energicznie wyrabiamy ciasto - będzie klejące, ale zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy miskę z ciastem, przykrytą ściereczką, na około 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu, zwilżonymi w ciepłej wodzie dłońmi, odrywamy małe

Kolorowy Przepisownik
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 222

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej

Kuchnia w czekoladzie