www.mojewypieki.com/, jednak został przeze mnie odłożony i czekał cierpliwie na swoje 5 minut. Żałuje, że od razu go nie wypróbowałam. Ciasto może być bazą również dla tortów, ciast z owocami i galaretką czy nawet serników. Na pewno jeszcze nie raz je wykorzystam. Oczywiście kolor też można modyfikować, albo w ogóle zrezygnować z barwników. Ja akurat nie miałam czerwonego więc użyłam(...)zmiksować przez 2 minuty, dodać cukier i miksować, aż do uzyskanie gładkiej, puszystej masy. Dodać jajko i aromat waniliowy. Zmiksować do połączenia składników. Maślankę dokładnie połączyć z barwnikiem. Do maślanej masy dodawać na zmianę mąkę i maślankę (cały czas miksując na niskich obrotach) zaczynając i kończąc na mące. Do szklanki wlać ocet, wsypać sodę oczyszczoną, kiedy się spieni od razu
Mania Gotowaniawstaw do piekarnika na 25 minut.Po upieczeniu odstaw na chwilę, następnie wyjmij z form i wystudź. Jeden blat przekryj na pół. Wcześniej oba wyrównaj, aby wierzch był płaski.(Ciasto które mi zostało spałaszowałam)Krem cytrynowy:Cukier i skórkę wymieszaj w szklanej misce. Jajka ubij z sokiem i daj do cukru. Dodaj również posiekane masło. Postaw na gotującym się garnku(...)nasmaruj dżemem i daj drugą część kremu. Blat środkowy nasmaruj dżemem po obu stronach, a ten górny od strony kremu. Nasz już złożony tort wysmaruj kremem maślanym: górę i boki.Na górze palcem zrobiłam kolce, a na to wszystko wyłożyłam dookoła czekoladki.Schłodzić w lodówce.Smacznego
Moje pyszne gotowaniemojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką
moj przepis naWitajcie. Dziś zapraszam na puszyste, maślane bułeczki drożdżowe zaplecione w małe chałeczki, które idealnie smakują posmarowane dżemem podane ze słodkim kakao, sprawdzą się również w wielkanocnym koszyczku jako dopełnienie święconki. Przed upieczeniem chałki można posypać drobną kruszonką lub płatkami migdałów czy sezamem, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem i kolorowymi posypkami. Polecam! Składniki na mini chałeczki(...)mieszamy. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, mleko wymieszane z jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Po około 8-10 minutach dodajemy letnie, płynne masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować
Rozpustne gotowaniecukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać(...)wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać
Ukojenie Podniebieniacukru 125g miodu (ja dałam miód spadziowy) 1 całe jajko + 1 żółtko 500 ml mleka 2 łyżki wody lub mleka 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu (ja dodałam ciastka maślane) 10g drożdży 500g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli ok. 50g posypki (opcjonalnie - migdały, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa... Ja dałam mieszankę migdałów i orzechów włoskich) Wykonanie: Masa: Mak opłukać(...)wszystko razem na małym ogniu często mieszając przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać
Ukojenie Podniebieniazrobione wyłącznie z nasion soi, bez żadnych dodatków. I muszę napisać - totalnie mnie zachwyciło! Smak jest genialny! Konsystencja super. Pięknie pachnie. Podczas picia czujesz naturalną, delikatną słodycz oraz jakby maślany posmak , co jest wytłumaczalne, bo ziarna soi zawierają niecałe 20 g tłuszczu w 100 g. Idealnie sprawdza się w porannych śniadaniach - owsiankach, jaglankach, jak baza płynna do przygotowywania koktajli/smoothie. Przetrzymywane(...)się to okarą . Nie należy jej wyrzucać tylko dobrze wykorzystać, bo ma wiele zastosowań w kuchni. Może służyć do przyrządzenia takich potraw jak: naleśniki, kotlety, pasztety, do wypieku ciasteczek, ciast. Dzięki czemu nic się nie marnuje :) Więcej o Sojowirówcę przeczytacie TUTAJ . A możecie ją kupić TUTAJ i TUTAJ . Natomiast film przedstawiający proces wyrobu mleka sojowego udostępniła firma
Zdrowie na języku :PPierwsze tegoroczne ciasteczka, pyszne, kruchutkie, maślane i błyskawicznie znikające. Musiałam szybko robić zdjęcia bo jeszcze chwila i nic by nie zostało. Mojej najmłodszej Córci aż się oczy zaświeciły na widok makowych ciasteczek. Od zawsze lubiła wszystko co z makiem i tak jej zostało, przynajmniej na razie, gusta zmienne są więc nigdy nie wiadomo. Póki co radość miała ogromną. Bowiem(...)kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite ciasto dzielimy na pół, formujemy 2 kule, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy na kilka minut w lodówce lub zamrażarce. Ja nie chłodziłam zbyt długo
Smaczne Zdrowewłaśnie jest z przepisami Joasi z KULINARNE SZALEŃSTWA MARGARYTKI. Dziś po raz kolejny skorzystałam z jej przepisu. Tym razem zachęciły mnie pięknie i apetycznie wyglądające maślane rogaliki (oryginalny przepis TUTAJ). No i całkowity sukces kulinarny! Rogaliki wyszły re-we-la-cyjnie! Co prawda rogale Joasi mają piękniejszy splot i pokazowo zrobioną "falbankę", ale moim(...)wyrośnięcia (przeważnie wystarcza 15-20minut) Mąkę przesiać dodać sól, cukier, rozkłócone jajko,wyrośnięty rozczyn z drożdży, stopione i wystudzone masło oraz ciepłe mleko. Wyrabiać do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i wszystkie składniki dokładnie się połączą. Jeśli podczas wyrabiania okaże się, że ciasto jest zbyt suche można dolać do niego jeszcze 20ml ciepłego mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Walijskie PichcenieByć w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę
Grahamka, weka i kajzerkaNo i mamy w końcu śnieg, jak ja nie mogłam się właśnie tego doczekać. Uwielbiam zimę, a jak jest białą to skacze ze szczęścia do góry
Moje pyszne gotowaniemojprzepisna.pl | Przygotowanie ryżu preparowanego do robienia figurek obłożonych masą cukrową W przypadku gdy chcemy wykonać dekorację na tort, która jest większa niż powiedzmy 3 cm na
moj przepis naalkoholu.. ;) W związku z tym, że był to tort - prezent, na urodziny, postanowiłam wyjątkowo go udekorować. Wykonałam w tym celu bardzo wdzięczny do tego typu zadań krem maślany na bezie szwajcarskiej. Robiłam go dopiero drugi raz w swoim życiu i powiem szczerze, że byłam pełna obaw o efekt końcowy, gdyż podobno krem ten lubi płatać figle(...)przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie
Opowieści z piekarnikamoże być bezsmakowym tworem. Owszem, możemy kupić bułki do hamburgerów, możemy je podpiec, natrzeć czosnkiem i usiłować coś z tego zrobić. Możemy, pytanie tylko po co? Przygotowanie pysznych, maślanych, lekko słodkich bułek na domowe burgery nie zajmuje 35 lat, nie wymaga specjalistycznego sprzętu i kondycji maratończyka. Jest proste. Spróbujcie sami, a nie będziecie chcieli innej bułki! Tym bardziej leniwym pragnę(...)tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, jajka, drobno posiekane masło, sól. Wlewamy mleko z drożdżami, wyrabiamy. Ciasto ma się zlepić w ładnie odchodzącą od ręki kulkę. Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy. Dzielimy
ladykitchenSernik na zimno , to deser popularny i raczej lubiany. Niestety w większości przypadków składa się z serków homogenizowanych i kupnej (sztucznej, pełnej sztucznych barwników i aromatów
królestwo garów