Dziś chciałabym zaproponować Wam przepis na słodki, drożdżowy chlebek bananowy, niezwykle maślany, aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach. Z podanego przepisu upiekłam 2 chlebki o wymiarach 25 x 11 cm. Polecam Wam serdecznie i życzę smacznego! **** Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta del pane dolce alle banane, un alimento tanto semplice quanto incredibilmente burroso ed invitante(...)zalewamy 50 ml letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany z cukrem. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciep
La grande e la piccola cuocablatów wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego(...)smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy, ja udekorowałam masą maślaną. składniki na masę maślaną: ok. 150 g masła, miękkiego w temperaturze poojowej 335 g cukru pudru 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego barwniki spożywcze wykonanie: Masło miksujemy, aż zrobi
Domowy Smak Jedzeniamiksujemy. Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temp 180 stopni do suchego patyczka (około 40 minut) Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy i studzimy, następnie kroimy na 4 spody. KREM Czekolady deserowe rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy, tak by pozostały płynne ale letnie. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)kremem zrobić rozety. *****Ja dodatkowo ozdobiłam tort czekoladowymi kulkami Kulki robimy następująco do miski dajemy około 50g roztopionej czekolady, około 20g roztopionego masła i około 5 sztuk herbatników maślanych zmielonych. Z masy formujemy kulki i obtaczamy je orzechami. Tort wstawiamy najlepiej na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Polecam gorąco, jest rewelacyjny, jeśli ktoś jest miłośnikiem czekolady
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzygotowałam na obchody kolejnej rocznicy ślubu rodziców. Nie jest ani bezglutenowy, ani bezcukrowy, ani niskokaloryczny, ale za to pyszny! Przed podaniem proponuję wyjąć go nieco wcześniej z lodówki, aby maślany krem zdołał nieco zmięknąć. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jaj rozmiar L 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat
Kuchenne zapiski EdytyNajlepsza bułka do hamburgera powinna być maślana, miękka, a jednocześnie wilgotna (w żadnym wypadku sucha) i nie powinna się kruszyć. No i powinna być leciutko słodka. Bułki do hamburgerów, które możemy dostać w sklepach, są naprawdę kiepskie. Przede wszystkim są suche. Napompowane. I nijak im do prawdziwych bułek do tych słynnych kanapek. Ba! Nawet w burgerowniach można dostać kotleta(...)świeżych drożdży 4 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka Drożdże rozkruszamy, dosypujemy cukier, mąkę, oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Zostawiamy na 30 minut. Składniki na ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej typ 550 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g miękkiego masła 6 żółtek łyżeczka soli białko do posmarowania wierzchu i sezam do posypania wierzchu Wykonanie: Wszystkie
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierwszy tort w tym roku, tort malinowy mus, który przyrządziłam na urodziny syna. Lekki tort bez ciężkich maślanych kremów, ale nie ma co się łudzić równie kaloryczny jak każdy tort. Tort na czekoladowo kokosowym spodzie, bezglutenowym. Mus malinowy przyrządziłam z dodatkiem mango. Polecam również zrobić domową malinową galaretkę.Tort malinowy mus łątwo się kroi. Owocowy mus jest delikatny jak pianka(...)proszkiem do pieczenia i kokosowymi wiórkami. Dodałam kokosowe chipsy , które nieco pokruszyłam. Dodaj suche składniki do jajecznej masy i wymieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 25 – 30 minut. Środek ciasta po upieczenia powinien być miękki. Wyjmij spód i ostudź. Żelatynę namocz w wodzie.Mieszankę maliny mango zagotuj
codojedzeniaBłądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane(...)Składniki na nadzienie:100 g masła o temp.pokojowej50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1 jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie
Grahamka, weka i kajzerkaCiasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie
Rusty ForkCroissanty , francuskie rogaliki o maślanym smaku i kruchej, ale miękkiej strukturze, chodziły za mną od bardzo, bardzo dawna. Idealne do kawy latte, czy szklanki ciepłego mleka z cynamonem - albo jeszcze lepiej latte z cynamonem . Ten wypiek jest tak popularny w Paryżu, jak w Poznaniu Rogale Świętomarcińskie na 11 listopada. Przechodząc uliczkami można na każdym kroku spotkać siedzących przy(...)Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić, by lekko napęczniały. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier puder oraz sól. Na środku zrobić wgłębienie i wlać rozczyn. Szybko, koniuszkami palców zagnieść ciasto. Następnie odłożyć je na godzinę, przykrywając je, by nie obeschło. Wyjąć z naczynia, przerobić, by odgazować, zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnytortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery części. Będziecie potrzebowali także 2 galaretki(...)krem waniliowo śmietankowy. Na koniec nasączcie wierzchnią warstwę biszkoptu i schłodzicie w lodówce około 2 godzin. Do posmarowania tortu możecie użyć bitej śmietany, lub masy maślanej. Masa maślana ma tą zaletę, że nie rozpuszcza dekoracji z masy cukrowej. Krem maślany do posmarowania tortu 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 400 g miękkiego masła
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały ciastka kruche lub maślane natomiast pierniczki nie. Piernik musiał być, a i owszem, ale zwolenników pierniczków było mało więc ich nie piekliśmy. Często na święta z Niemiec lub od sąsiadki (która tez otrzymywała(...)misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika wbijamy do niej całe jedno jajko oraz rozpuszczona w mleku sodę. Dodajemy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy na gładkie ciasto. schładzamy przez 30 min w lodówce. Ja schładzałam tylko za pierwszym razem kiedy robiłam pierniczki z tego przepisu, za drugim razem od razu zabrałam się do wałkowania i też dobrze współpracowało
Gotowanie...to proste !Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych śliwek "z prądem";) A masa? Mmmm... mogę się o niej rozpisywać i rozpisywać(...)puch. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy do połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy. Dodatkowo: ½ szklanki mocnego alkoholu duże opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników polewa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ masy słonecznikowej blat biszkoptowy ½ masy słonecznikowej herbatniki nasączone w alkoholu ( nie żałujemy alko;)) polewa Smacznego
Domowe ciastaByły Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi , a także Drożdżowe grzebienie z dżemem . Piekłam Zakręcone drożdżówki z twarogiem oraz Drożdżówki z Nutellą . Całkiem niedawno mierzyłam się z także z Maślanymi bułeczkami przytulonymi z powidłami śliwkowymi . Tym razem jednak naszła mnie ochota na drożdżowe co nieco w bardziej wytrawnej wersji . Stąd pomysł na nadzianie bułeczek pieczenia mięsną i papryczką(...)ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż drożdże mają tendencję do kipienia. Do miski przesiać przez sito mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać cukier, szczyptę soli oraz rozczyn maślano-mleczno-drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem
Grunt to przepis!wypadło, że przygotowywałam go sama dla siebie :) Ci którzy mnie znają wiedza, że lubię rozpieszczać swoją rodzinę i zawsze zaskakuje ich czymś innym niż zwykle... Chociaż potrafię zaskoczyć zwykłymi maślanymi ciasteczkami bo tak rzadko goszczą na naszym stole to tym razem zaszalałam z tortem ... Zaszalałam bo to mój pierwszy wypiek tego rodzaju. Że jest to tort kawowy nikogo nie dziwiło(...)żółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 - 30 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha!Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki. Banalnie prosty i pyszny(...)miękkiego masła10 g cukrudodatkowo:igiełki rozmarynuMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, skórką i drobno posiekanym rozmarynem. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach.W drugiej misce ubić jajka, a następnie wymieszać z mlekiem. Powoli wlewać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy na muffiny
Pożeraczka, czyli raz adobrze