Dzisiejsze mufiny są bardzo specjane :) Cały poranek przeznaczyliśmy na ich pieczenie- a celem było wsparcie inicjatywy zbierania pieniędzy dla Mateusza Bednarczyka. Jeżeli macie ochotę
Smaki Edytyużyć i zaopatrzyć w nie nasze kuchenne półki, aby potrawy nadal były smaczne dla naszych milusińskich. Książka zawiera aż 52 pięknie zilustrowane przepisy, podzielone na dwa główne działy: Ciasta i inne słodkości; Dania główne i różne dodatki. Każdy przepis opatrzony został informacjami na temat stopnia trudności oraz czasu wykonania danej potrawy. Przejrzysta lista składników i prosty opis sprawia(...)uwielbiają pichcić wraz ze swoimi pociechami w kuchennym zaciszu. Przepisy zawarte w książce ucieszą podniebienie nie jednego małego lub większego łasucha. Czyż można odmówić skosztowania takich przysmaków jak "Marchewkowe muffinki pani Zajęczycy" , "Keks z białek wujka Leona" , "Zapiekanki ryżowej węża Konrada" lub "Ptysiów pani Słowikowej". Z całą pewnością nie! Moja pociecha już wybrała kilka propozycji, które na pewno wspólnie
Słodkie okruszkipysznej wołowiny zrobiłam samodzielnie gnocchi di patate, ale możecie też zrobić tradycyjne kluski śląskie lub najzwyklejsze kopytka . Polecam Wam także inne przepisy na kluski: domowy makaron szare kluski Kopytka marchewkowe z rozmarynem Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. Kopytka ze szpinakiem kluseczki. albo lane kluski Przepis na domowe gnocchi :. Pyszne GNOCCHI do sosu z mięsem. Składniki na gnocchi di patate(...)przestygły i zdejmujemy skórkę. Za pomocą praski do ziemniaków robimy z nich puree, które przekładamy do miski. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko, a następnie wyrabiamy ręką na jednolite ciasto. Jeśli ciasto się klei dodajemy nieco więcej mąki. Stolnicę podsypujemy męką, wykładamy ciasto, chwilkę turlamy i dzielimy na mniejsze części. Z ciasta formujemy za pomocą dłoni wałki, rolując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli szukacie przepisu na nietypową babkę wielkanocną, to może zrobicie właśnie tą - marchewkową. Wilgotna, aromatyczna, o cudownym kolorze. Zaskoczcie rodzinę i znajomych podając taki, zdrowszy niż tradycyjne, wypiek. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła200 g masła 4 jaja 1,5 szklanki cukru pudru 1 torebka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)cukier waniliowy oraz tarą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia. Babkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowomalucha. Ponadto ucząc małe dziecko zdrowego odżywiania wpajamy mu pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami są niezwykle zdrowe, dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos. Składniki: 1 opakowanie Marwitek (marchewki marki Marwit gotowe(...)miękkości, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree. Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, maślankę, sok i całość dokładnie mieszamy. Następnie powoli wlewamy masło, cały czas wyrabiamy ciasto. Teraz dodajemy puree z marchwi oraz rodzynki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wyciągamy
Mango Papajanaszym okiem. Dziecko lubi widzieć efekty swoich działań, a w tym przypadku okażą się one rewelacyjne! Nie potrzebujemy nawet miksera, żeby przygotować muffinki jagodowe Agaty. Proponujemy także babeczki marchewkowe Prościutkie muffinki jagodowe Składniki na 12 muffinek: 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki) 6 łyżek cukru (80 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego (16 g) szczypta(...)sól, w drugiej przy pomocy trzepaczki mieszamy letnie mleko, olej i żółtka, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Wlewamy płynne składniki do miski z mąką i łyżką lub trzepaczką mieszamy ciasto, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Formę na muffinki smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do foremek, na wierzch każdej muffinki wrzucamy po kilka jagód (jagody wrzucamy
KulinarneImpresje.plBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki marchewkowe. Całkiem proste w wykonaniu i wyglądające niezwykle apetycznie. Postanowiłyśmy wypróbować przepis nieco go modyfikując. I taki właśnie zmodyfikowany prezentujemy poniżej :) Ilość porcji: 12 Składniki: 220 g mąki(...)jednolitej piany. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon oraz stopniowo mąkę. Marchewkę obieramy i trzemy na średnich oczkach. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Do przygotowanego ciasta dodajemy marchewkę i startą skórkę z cytryny delikatnie mieszając łyżką. Gotową, wymieszaną masę przekładamy do przygotowanych papierków. Pieczemy około 20 minut w temp 200 stopni Celsjusza. Kiedy muffinki się pieką przygotowujemy
Kolizje Smakówroku babek, a babek u mnie. Była już marchewkowa, a dziś mam dla Was przepis na kolorową z dodatkiem maku i kakao, a w kolejce czeka jeszcze czekoladowa. Ta dzisiejsza pięknie wygląda po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężka, ani też zbyt sucha także bez wątpienia posmakuje wszystkim . A gdybyście poszukiwali jakichś fajnych form do babek zajrzyjcie koniecznie(...)dodajemy kolejno żółtka i krótko miksujemy. Następnie wlewamy olej i znów miksujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i kolejny raz miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 3 równe części, do jednej z nich dodajemy mak, do drugiej kakao, a trzecia pozostaje bez dodatków. Ja formę do babki smaruję delikatnie masłem i obsypuję bułką
Cynamonowe szczęściekuchni. Mam nadzieję, że nie wyjdzie jak zwykle - czyli nie spędzę całego dnia na pieczeniu :) Wszystko się okaże wieczorem, a teraz zaproszę Was na smakowitą przekąskę. Zrobiłam ostatnio Muffiny marchewkowe z musem gruszkowo-jabłkowym. Wyszły bardzo soczyste. Jeżeli lubicie tego typu przekąski to koniecznie wypróbujcie ten przepis! "Składniki:2 jajka85 g brązowego cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią300 g mąki(...)pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Marchewkę ścieramy na małych oczach, jabłko i gruszkę obieramy, a następnie blendujemy na mus. Wszystko przekładamy do ciasta i ponownie mieszamy.Masę przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papilotkami ( do 3/4) wysokości.Pieczemy około 20 minut w 180`C (czas pieczenia uzależniony jest od mocy piekarnika - babeczki powinny być
Słodkie Przyjemnościgrubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe(...)zrobienia brązowego lukru będziemy potrzebować kakao i odrobinę wody. W niewielkiej miseczce mieszamy kakao z lukrem i w razie potrzeby dodajemy wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko marchewkowe nosy i gotowe :) Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Ciasteczka Rozpuszczony Bałwanek pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercygrubość kilku milimetrów, ja lubię używać do tego dwóch arkuszy papieru do pieczenia, dzięki temu nie trzeba dodawać zbyt dużo mąki, a ciasteczka wychodzą delikatne i kruche. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy duże kółka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasteczka zrobią się rumiane, to znak, że są gotowe(...)zrobienia brązowego lukru będziemy potrzebować kakao i odrobinę wody. W niewielkiej miseczce mieszamy kakao z lukrem i w razie potrzeby dodajemy wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeszcze tylko marchewkowe nosy i gotowe :) Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyPlacki ziemniaczano - marchewkowe to mój kolejny pomysł na placki dla moich dzieci. W ten sposób przemycam im trochę warzyw, które jak to dzieci, nie zawsze chętnie jedzą na surowo. Placki są bardzo proste i tanie do zrobienia. Mają ładny, intensywny kolor, są chrupiące. Można je podać na słodko, lub na słono. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 ziemniaki(...)marchewkę. Nie odciskałam ich. Do warzyw wbiłam jajko. Wsypałam szczyptę soli oraz mąkę tortową. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oleju. Metalową łyżką nabierałam ciasto i wykładałam na patelnię, lekko je rozsmarowując na kształt okrągłych cienkich placków. Placki smażyłam na małym ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem
Waniliowe Improwizacjepachnące cynamonem, wręcz idealnie komponują się z kubkiem rozgrzewającej herbaty w chłodny, listopadowy wieczór. Są lekko słodkie, z dodatkiem ulubionych owoców. Jak dla mnie – po prostu pyszne! MUFFINKI MARCHEWKOWO-DYNIOWE SKŁADNIKI 220 g mąki owsianej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50 ml maślanki 150 g roztopionego masła 100 g erytrolu(...)KROK 3 Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. KROK 4 Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć po (3 wiśnie, borówki, jagody, maliny). Wstawić do piekarnika i piec przez około 18 - 20 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem. WARTOŚĆ
Wymiar Zdrowiakomponują się z kubkiem rozgrzewającej herbaty w chłodny, listopadowy wieczór. Są lekko słodkie, z dodatkiem ulubionych owoców. Jak dla mnie – po prostu pyszne! MUFFINKI MARCHEWKOWO-DYNIOWE SKŁADNIKI 220 g mąki owsianej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50 ml maślanki(...)łączymy za pomocą łyżki: do sypkich składników dodajemy masę jajeczną i krótko oraz delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników. KROK 4 Ciasto wyłożyć do papilotek, na wierzchu można położyć po (3 wiśnie, borówki, jagody, maliny). Wstawić do piekarnika i piec przez około
Wymiar Zdrowiawydawać by się mogło, że to banał jakich wiele .... Ale prostota jak zwykle - NAJLEPSZA ! Ja zwykle muffiny marchewkowe robię wtedy, kiedy wyciskam sok z marchwi. Nigdy nie wyrzucam tych suchych marchewkowych wiórek. Jeżeli jednak nie macie sokowirówki, zetrzyjcie marchew na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie sok. Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki Składniki: ( na 12 klasycznych muffinek(...)oraz cukier. W drugim naczyniu zmiksować jajka, jogurt, śmietanę olej oraz tartą marchew. Do składników mokrych dodać składniki suche - wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać ciasto muffinkowe, do wysokości 3/4. Piec w 180 stopniach C przez 25 minut. Upieczone muffinki ostudzić. Muffinki udekorować wedle uznania lukrem lub polewą i posypać skórką pomarańczową lub innymi bakaliami. Smacznego
kolorowotorcikowoLubicie marchewkę? A marchewkowe wypieki? Te muffinki robiłam kilka razy... raz chciałam przedobrzyć i dodałam więcej marchewki (myślałam wtedy, że będą bardziej marchewkowe :)) i wyszedł zakalec... dlatego podaję Wam idealne proporcję składników tak by wyszły idealne muffinki :) Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki, 1,5 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, oleju więcej niż 0,5 szklanki, ale mniej niż(...)oraz cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i powoli wlewamy oleju, cały czas mieszając. Przesypujemy powoli suche składniki do mokrych i mieszamy. Na końcu dodajemy marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek 3/4 objętości. Dobrze jest umieścić papilotki w blaszce na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach
Aga w kuchni