gofry! delikatne, pachnące, wierzchu chrupią a w środku są wilgotne. Łatwo je przygotować więc zrobiłam je dzisiaj na pierwsze śniadanie :) Inspirację znalazłam TUTAJ . Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 2 duże jajka 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła(...)odciśniętą z nadmiaru soku). Mieszamy trzepaczką. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie łączymy z resztą składnikó. Odstawiamy na 10 minut. Nagrzewamy gofrownice i smaujemy masłem. Nakładamy łyżka porcje ciasta, pieczemy 4 minuty. Zdejmujemy z gofrownicy i odparowujemy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórymało czasu na takie przyjemności. Jednakże czas to zmienić! Nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe sprzęty kuchenne! Pełnia szczęścia :) Z początkiem listopada, chcę Was zaprosić na pyszny, jesienny chlebek dyniowo marchewkowy. Jeżeli wolicie, żeby był mniej miękki, zamiast puree z dyni, możecie dodać startą dynie. Częstujcie się :)"Składniki:300 g mąki100 g masła80 g cukru4 jajkałyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki(...)jajku - nadal miksując. Do tak przygotowanej masy dorzucamy puree z dyni i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, następnie wrzucamy startą marchewkę i orzechy włoskie.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka.Studzimy w formie po wcześniejszym wyjęciu
Słodkie Przyjemnościkostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei w trakcie wyrabiania można dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek i pokroiłam na ukośne kluseczki/kopytka. Kopytka odkładałam na drewnianą deskę wysypaną(...)cebulką i skwarkami, twarogiem, sosem mięsnym lub innymi ulubionymi dodatkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na kopytka i inne kluski, np.: kopytka ziemniaczano - serowo - marchewkowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/kopytka-ziemniaczano-marchewkowo-serowe.html), kluski leniwe z białego sera (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/kluski-z-biaego-sera-leniwe.html), kluski leniwe ziemniaczano - serowe (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/leniwe.html), gnocchi z rzeżuchą i czosnkiem
Waniliowe Improwizacjeprzepis na pierniczki lukrowane. Postawiłam za to na rozpływające się z ustach muffinki marchewkowe z mleczną polewą , która świetnie je uzupełnia i nadaje im zimowo- świątecznego charakteru. MUFFINY MARCHEWKOWE ZE ŚNIEŻNĄ POLEWĄ Składniki: (na 15 szt) 220 g mąki 120g cukru 170 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 marchewki 1 szczypta soli 2 łyżeczki(...)oczkach tarki. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia,szczyptę soli i cynamon wsypujemy do miski. Do składników suchych dodajemy 2 jajka,olej i sok z cytryny. Wszystko mieszamy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy marchewkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotakmi do 3/4 ich wysokości. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 25 minut polewa: Masło rozpuszczamy
Bon appetit mon amieBardzo fajne w smaku rogaliki, dużo daje też rodzaj dżemu jakim nadzialiśmy nasze wypieki, ja wybrałam tym razem śliwkową nutellę, bo miałam na nią wielką ochotę
charlotte gotujekomplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do papilotek i pieczemy. Dosłownie w 40 minut mamy aromatyczne, wilgotne i przepyszne babeczki na słodki walentynkowy prezent lub poczęstunek. Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Składniki: 1 jabłko pokrojone w kosteczkę 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru brązowego ¾ szklanki cukru białego 1 szklanka(...)stopni. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej te mokre. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy zawartość obu misek. Papilotki napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i ustawiamy na blaszce do pieczenia . Pieczemy przez ok. 25 minut. Babeczki studzimy na kratce, ubieramy w ozdobne osłonki i posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPulchniutkie, smaczne racuchy to znakomity obiad lub podwieczorek nie tylko dla najmłodszych. Dzisiejsze marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Marchewkowe racuszki rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu. Przygotujesz je w kilka minut ze składników, które na pewno masz na stanie. Składniki: 20 dkg marchewki 5 dkg orzechów laskowych 4 łyżki mąki orkiszowej(...)tarki jarzynowej, orzechy posiekać mąkę z proszkiem i sodą połączyć z rotrzepanymi jajkami, ze startym serem, z solą i pieprzem. Dodać marchewkę i orzechy, wymieszać całość smażyć niewielkie porcje ciasta na głębokim tłuszczu usmażonje racuchy odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu podawć na ciepło z cukrem pudrem. Same też wspaniale smakują
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zdrowo, smacznie i bardzo marchewkowo! Dziś proponuję szybkie, zimowe ciasteczka przygotowane na bazie mąki owsianej (to tylko zmielone płatki owsiane ;) ), aromatyczne dzięki dodatkowi cynamonu i
Chocolate Muffin BlogKochani w mojej kuchni zaczną się wkradać potrawy bez glutenu, a to tylko dlatego, że ostatnio robiłam sobie badania i coś poszło nie tak. Okazuje się
Niezły Młynekpowtórkę. Tak się złożyło, że zostały mi w lodówce resztki po dwóch brokułach, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać. Bardzo nie lubię marnować jedzenia. Pomyślałam o przepisie na marchewkową pizzę z którym niedawno dzieliłam się na blogu i spróbowałam zrobić coś podobnego. Efekt? Pyszne pizzerinki w wersji mini! czyli pomysł na nietypową przekąskę w zdrowej wersji. Składniki(...)kawałki i miksujemy w blenderze na bardzo drobne kawałeczki. Odciskamy z nadmiaru wody. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C. Mieszamy w misce z mąką, jajkami i przyprawami. Wyrabiamy ciasto (może się kleić). Z jednej większej kulki wybieramy porcje ciasta i na papierze do pieczenia formujemy mniejsze spody do naszych pizzerinek. Podpiekamy przez ok. 5-10 minut
Kuchnia Elliekolorze radości". Jak na nie spojrzeć, od razu buzia się uśmiecha, że gdy ponuro i szaro za oknem można schrupać coś radośnie pomarańczowego i kojarzącego się ze słoneczkiem :) Placuszki marchewkowe to tylko kilka składników, a smak jest niepowtarzalny. Koniecznie wypróbujcie te placuszki z dodatkiem sera! Składniki: ( 10 małych placuszków) 3 średnie marchewki 2 jajka 1/2 cebuli 80 g. żółtego sera(...)oczkach. Do startej marchewki i cebuli dodaj jajka, starty żółty ser i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzaną nieprzywierającą patelnię posmaruj odrobiną oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię, po 1 łyżce na 1 placuszek i formuj cieknie placki grzbietem łyżki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano. Podawaj od razu, np. ze śmietaną
Delicious Placekolorze radości". Jak na nie spojrzeć, od razu buzia się uśmiecha, że gdy ponuro i szaro za oknem można schrupać coś radośnie pomarańczowego i kojarzącego się ze słoneczkiem :) Placuszki marchewkowe to tylko kilka składników, a smak jest niepowtarzalny. Koniecznie wypróbujcie te placuszki z dodatkiem sera! Składniki: ( 10 małych placuszków) 3 średnie marchewki 2 jajka 1/2 cebuli 80 g. żółtego sera(...)oczkach. Do startej marchewki i cebuli dodaj jajka, starty żółty ser i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzaną nieprzywierającą patelnię posmaruj odrobiną oleju. Kładź porcje ciasta na patelnię, po 1 łyżce na 1 placuszek i formuj cieknie placki grzbietem łyżki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron na rumiano. Podawaj od razu, np. ze śmietaną
Delicious Placemożna pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu 2 jajka szczypta soli 125 ml oleju(...)wymieszać. W drugiej misce jajka połączyć z olejem, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny. Dodać suche składniki oraz przetartą na dużych oczkach cukinię. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka
zadanie-gotowanieprzygotowanie nie mają końca, co daje nam możliwość ciągłego eksperymentowania. Przez ciągłe ich robienie opracowałam porcję idealną dla mojego brzuszka, która nie jest za duża, ani za mała. Marchewkowy tofurnik z rodzynkami (tutaj zielonymi, które są nowym odkryciem), naturalnie słodziutki posypany karobem z łyżką masła orzechowego na wierzchu, czyli wisienką na torcie. Co za szalony dzień, ciągle śpię(...)małych oczkach. startą marchewkę blendujemy z tofu szklankę wody gotujemy,dodajemy agar (energicznie mieszamy i gotujemy ok 3 min) agar z cynamonem dodajemy do zblendowanych składników, ponownie blendujemy do ciasta dodajemy rodzynki, całość mieszamy ciasto przelewamy do aluminiowej formy/formy wyłożonej folią spożywczą- odkładamy do stężenia gotowy tofurnik wyciągamy z formy, posypujemy karobem i dekorujemy masłem orzechowym
healthy dreamsDzisiaj zapraszam na pyszne aromatyczne kacze uda duszone w winie i pomarańczach. Z dodatkiem suszonych śliwek, pachnące kardamonem, podane z kluseczkami śląskimi i pikantną marchewkową surówką stanowią znakomity pomysł na niedzielny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 4 kaczych udek, 2 pomarańczy, 1 limonki, 150 gram suszonych śliwek, 0,5 litra czerwonego półwytrawnego wina, 3 marchewek, 1 jabłka(...)śląskie. W tym celu u gotowałem kilogram obranych ziemniaków i jeszcze ciepłe przecisnąłem je przez prasę. Dodałem 2 jajka i 150 gram mąki ziemniaczanej i wyrobiłem z nich gładkie ciasto. Ciasto podzieliłem na 4 części, z których uformowałem rękoma podłużne wałki o średnicy około 3 cm. Wałki te pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę
Wyprawy kulinarne