Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej(...)minut. Nakładaj na ciasteczka. (Jeśli chcesz, by frosting był bardziej czekoladowy, zwiększ ilość cukru pudru do 4 szklanek, a kakao do 1/2 szklanki) Smacznego! PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel
Gotowanie to kochanieMoja starsza córka uwielbia wszelkie placki i to właściwie ukłon w Jej stronę. Placuszki jadamy szczególnie w okresie wiosenno-jesiennym, zimą raczej ich nie robię. Myślę jednak, że te marchewkowe będą się pojawiały u nas przez cały rok. Placuszki z marchewki z piekarnika składniki na około 18 sztuk 400 g marchewki 2 jajka 1 duża cebula 2 łyżki(...)dodajemy do marchewek. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy aby wszystko się ładnie połączyło. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy małe placuszki. Na jeden placek wystarczy jedna łyżka ciasta. Spłaszczamy je lekko i wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 10 stopni. Po 10 minutach można przełożyć placuszki na druga stronę, ale nie jest to konieczne. Placuszki najlepiej
Przysmaki Karolkifoliowego woreczka, który po odcięciu jednego z rogów posłuży Ci za „rękaw cukierniczy” Krem brokułowy : zblenduj brokuła na gładka masę z łyżeczka soli i zielonym pieprzem. Krem marchewkowy : zblenduj marchew na gładka masę z łyżeczką zoli i papryką. Krem kukurydziany : odcedź kukurydzę i zblenduj ją ze 100 g ziemniaków (u mnie były to dwa małe ziemniaki), łyżeczką soli(...)minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą na mnie instagramie sa bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy w temperaturze pokojowej, i według mnie takie jest najlepsze
greenscarfever :)) dziewczynami, Karoliną i Pati. I mam nadzieję, że taki miły i (prawie) sielankowy nastrój będzie się powoli ciągnął aż do Sylwestra... A teraz mam dla was przepis na marchewkowe muffinki. Madzia któregoś dnia mnie wymęczyła, że koniecznie chce-musi zjeść. Bo jak nie to coś-tam... Wolałem nie sprawdzać co to jest "coś-tam", na samą myśl strach bierze(...)cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe. I smaczne. I proste :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy
Marder&Marder ManufactureMięciutkie babeczki marchewkowe. Bardzo łatwy przepis a składniki do ich przygotowania zazwyczaj każdy ma w domu. Idealne gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego bo robi się je migiem. 8-9 sztuk Szklanka o pojemności 250 ml Składniki suche 1 szklanka maki pszennej tortowej z tzw. górką 3 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka(...)jogurtem . Dodajemy składniki suche i dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodać startą marchewkę i ponownie całość wymieszać. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto nakładać łyżką do foremek u mnie 2 łyżki na porcję. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut. Smacznego
Andzia PichciMARCHEWKOWY PIERNIK Z ŻURAWINĄ Co powiecie na dietetyczny przepis na marchewkowy piernik z żurawiną ? Świąteczne przepisy też mogą być zdrowe! :) Składniki: - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, - 0,5 szklanki otrąb owsianych, - 2 średnie marchewki, - 4 jaja, - 4 łyżki oleju rzepakowego, - 3 łyżki miodu naturalnego, - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, - 1 mały jogurt naturalny, - 1 łyżeczka sody oczyszczonej, - 2 łyżeczki(...)mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO! Filmik firmy Amica promujący świąteczne pierniczki -> KLIK
MintTastesię szaleństwo sklepowych witryn, które już od dłuższego czasu wręcz kipią od świątecznych dekoracji :-) W ten oto sposób do mojej kuchni zawitała śnieżna zima i powstały korzenne, jabłkowo - marchewkowe muffinki z uroczymi bezowymi bałwankami. Dzięki odpowiedniej recepturze muffiny są wilgotne i tak samo pyszne nawet drugiego dnia, więc bez problemu można je upiec dzień wcześniej a udekorować w dniu serwowania(...)jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie oblepiony ciastem. Wystudzić na kratce. Bezowe bałwanki: 2 białka 100 g cukru ½ łyżeczki soku
maniapieczeniaproszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu(...)zewnątrz i mięciutkie w środku, z kawałkiem płynnej czekolady w środku. MNIAM!Podawaj, kiedy wystygną. Najlepiej z tajemniczym błyskiem w oku i kokieteryjnym uśmiechem. Smacznego!PaulinaPopularne posty : Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel
Gotowanie to kochanie"Wena czasem przychodzi sama z siebie. Na przykład dziś, oglądając jakieś obrazki, wpadł mi do głowy pomysł na te babeczki. Może nie odkryłam Ameryki, ale uważam
Słodkie Przyjemnoścismak warty każdej minuty spędzonej z mikserem w ręku:) Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Tort "Czarny las" - szwarcwaldzki tort z wiśniami Tort waniliowo-truskawkowy Marchewkowy torcik z serkiem Tort migdałowy z jagodami Red velvet cake - tort o aksamitnym smaku Smak lata - migdałowy tort z owocami Torcik z musem mango Tort czekoladowo-miętowy Tort(...)Ciągle ubijając dosypywać po łyżce cukru, a następnie dodawać po jednym żółtku. Pod koniec ubijania wlać olej oraz ekstrakt migdałowy. Wsypać przesianą mąkę z orzechami, delikatnie wymieszać łyżką zgarniając ciasto z brzegów miski na środek. Dno tortownicy (średnica 20-21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC. (do suchego
Obiad gotowyCzas na kolejne świąteczne słodkości. Dzisiejsza propozycja to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu piernik marchewkowy. Mniam mniam!! Składniki: 400g startej marchewki 250g mąki pszennej 250g cukru pudru 150g masła 100g orzechów włoskich 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 pomarańcza: 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy + ½ szklanki soku z pomarańczy Łyżeczka cynamony Łyżeczka(...)pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Jednolitą masę przekładamy do formy. Ciasto umieszczamy w nagrzanym na 160 stopni piekarniku na 80-90 minut. Sprawdzamy czy jest gotowe przy pomocy patyczka. Wyjmujemy
Kolizje SmakówMarchewkowe babeczki z kokosowym kremem to deser, który skusi każdego :) Miękkie, delikatne i długo zachowują świeżość. Kokosowy krem dopełnia idealnie smak samych babeczek. Skuście się, są tego warte ;) Ps. Ostatnio jemy zdrowiej - mąż na diecie :D https://www.body4you.pl/ to idealny sklep dla Niego, suplementy wybrane przez fachowców jak narazie się sprawdzają. Warto zapoznać się z ich ofertą. Składniki(...)pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe
Domowa cukiernia EwySzybki i smaczny piernik z dodatkiem marchewki. Jest puszysty, delikatny i nie wymaga leżakowania. Można delektować się jego smakiem zaraz po upieczeniu. Polecam! Składniki: 2 szklanki
Ciasteczkowy PotwórBardzo puszyste, korzennie pachnące, z kremową śmietanką i pyszną kandyzowaną marchewką. Takie babeczki marchewkowe to świetna propozycja na małe co nieco czy słodkie do kawki. Składniki: 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki maki orkiszowej 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka(...)soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym
Pyry na Gazsera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny. Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników(...)masło. Po rozpuszczeniu się go, dokładnie wymieszać z porem i czosnkiem. Na naleśniki nakładać 1 łyżkę pora z czosnkiem i masłem - rozsmarować. Na to kłaść mięso i małą garść marchewkowego "makaronu. Całość zwijać dość ciasno, ale nie za mocno, żeby naleśniki nie porozrywały się. Sos Czosnek obrać i posiekać. Pora pokroić w półplasterki. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić
Codzienna kuchnia niecodzienna