ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:53/1075)

Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 188

Dziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która(...)Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody

Mia Cucina Sofieta
Ananasowy buziak pod kokosowym obłoczkiem 426

ciasto o niebanalnej nazwie.  Połączenie ananasa i kokosu zawsze się sprawdza i smakuje wybornie. Jest to idealne rozwiązanie na nadchodzące cieplejsze, słoneczne dni.      Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki  40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła ( Polskie Mlekovita  ) Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem(...)łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego (ja zrobiłam to za pomocą rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki). Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy

Malinowe Pocałunki
Malinowe pocałunki, ptysie pod kruszonką 116

niewiele potrzeba. PTYSIE  POD KRUSZONKĄ Składniki:   ciasto ptysiowe: 125 ml mleka 3,2% 125 ml wod 125 g masła 140 g mąki 1 szczpta soli 4 jajka kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru krem: 300 ml śmietany 2 łyżki cukru pudru maliny Wykonanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy(...)miski i miksujem mikserem dodając po 1 jajku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Na cieście ptysiowm układamy po 1 krążku ciasta kruchego.  Blaszke wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszam temperaturę do 175 na kolejne 10 minut.  krem: Śmietanę ubijamy z cukrem, nakładamy

Bon appetit mon amie
Ciasto "do góry nogami" 391

bardzo ciekawe połączenie kilku smaków. To nic innego, niż oryginalne połączenie szarlotki, masy kokosowej i ciasta orzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa kakaowa:14 łyżeczek wody 14 czubatych łyżeczek cukru130 g masła4 duże łyżki prawdziwego kakaoZaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1

Świat Ciasta
Tarta z kremem pomarańczowym 170

Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Ten krem powala na kolana. Delikatny lekki i orzeźwiający na bardzo kruchym cieście. Kto lubi owocowe wypieki niech nie zwleka tylko jak najszybciej zabiera się do pieczenia. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru(...)soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem wysmarować margaryną. Dno i boki

Ala piecze i gotuje
Malinowy pocałunek pod chmurką. 773

Rewelacyjne ciasto, świeże, kremowe, kuszące wyglądem. Ambrozja, która zniewala zmysły.  Składniki: Ciasto kruche. 4 żółtka 200 g mąki 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła ( Polskie Mlekovita ) Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem połączyć szybko z zimnym masłem. Uformować  w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce(...)łyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże

Malinowe Pocałunki
Sernik rosa - sernik z kropelkami 168

Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1/2 szklanki cukru 5 żółtek (jajka rozmiar L) 3 łyżki oleju 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 0,5 litra mleka 2% Warstwa z kropelkami: 5 białek (jajka rozmiar L) 1/2 szklanki(...)cukru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem. 2. Twaróg zmielić maszynką do mielenia mięsa (1-krotnie jeżeli lubisz grudkowatą konsystencję masy serowej lub 2-krotnie jeżeli wolisz kremową konsystencję). 3. Żółtka utrzeć z cukrem. 4. Kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
Sernik 899

yszny sernik na kruchym cieście. Numer 1 wśród serników (być może za sprawą dodatku w postaci oliwy z oliwek). :) Do tego polany konfiturą brzoskwiniową, która świetnie komponuje się ze smakiem sernika. Polewa czekoladowa, którą bardzo lubię, akurat w tym wypadku się nie sprawdza - zbyt dominuje. Sernik należy upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Porcja na dużą blachę. Sernik PRZEPIS(...)rodzinnego zeszytu/ Temperatura pieczenia ciasta kruchego: 200 o C Czas pieczenia: ok. 20 min. Temperatura pieczenia sernika: 180 o C Czas pieczenia: 1 h 20 min.   Kruche ciasto 1,5 szkl. mąki 100 g masła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Mazurek Pina colada 106

jaglaną. Można oczywiście upiec taki sam mazurek też na bazie mąki pszennej. Mazurek pachnie kokosem i migdałami, jest bardzo kruchy i delikatny w smaku. Składniki: Kruche ciasto • 200 g mąki jaglanej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 100 g masła • 2 łyżki cukru pudru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 jajko Czekolada • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady(...)puszka mleka kokosowego 400 g • 1 budyń waniliowy (na 1/2 l mleka) • 1 łyżka cukru Dekoracja • 7 plastrów ananasa z zalewy • 4 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Kruche ciasto • Posiekać obie mąki i proszek do pieczenia z masłem i cukrem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. • Przykryć kulę ciasta folią spożywczą i odstawić

To co kocham
Sernik krakowski 157

Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36

My sweet a life
Sernik krakowski 159

Sernik krakowski Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju, zbity, na kruchym cieście. Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników powinien go choć raz spróbować.  Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na kruche ciasto: 350 g mąki tortowej 170 g masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka Na masę serową(...)szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli (można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową) Dodatkowo: Białko do posmarowania wierzchu sernika Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce. Formę o wymiarach 25x36

My sweet a life
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1162

owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego(...)masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta

MyCookBook.pl
Chrupiące tartaletki z cukinią baby i fasolką szparagową 130

pięknie prezentować się na talerzach. Jeśli nie macie takich foremek, możecie upiec jedną dużą tartę. Ciasto na tartę można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do trzech dni. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 50 g parmezanu lub innego ostrego żółtego sera (np. cheddar) Składniki farszu do tarty z cukinią(...)świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie tarty z cukinią: Do misy malaksera włożyć wszystkie składniki ciasta (mąkę, zimne masło, jajo, sól, starty parmezan). Posiekać wszystko malakserem z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (ciasto powinno wyglądać jak kruszonka z ziarenkami). Następnie zagnieść wszystko ręcznie. Uformować dwie spłaszczone kule. Owinąć każdą folią spożywczą i schować do zamrażarki na 15 minut. Na patelni rozpuścić

Moja Delicja
MINI TARTY ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ ,KARMELIZOWANĄ CZERWONA CEBULĄ, FIGAMI, SEREM – idealna sylwestrowa przekąska! 106

Szynka parmeńska, soczyste, słodkie figi, karmelizowana czerwona cebula i chrupiące, kruche ciasto. Czyż nie brzmi mega apetycznie?! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, mini tarty właśnie z takimi dodatkami. Błyskawiczne do zrobienia! Idealne zarówno na Sylwestrową imprezę, eleganckie przyjęcie, jak i pyszną przekąskę w ciągu dnia. Smakują fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło(...)świeże figi – 4 szt * świeże oregano * szynka parmeńska ( plastry ) – 100 g * miód wielokwiatowy – 1 łyżka * oliwa z oliwek * sól, pieprz, cukier brązowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy

Ostra na Słodko
Kruche babeczki z kremem budyniowym i truskawkami 72

Sezon truskawkowy w pełni. Dziś przedstawiam Wam przepis na małe, śliczne babeczki z ciasta kruchego, wypełnione kremem budyniowym i udekorowane dużą ilością truskawek w glazurze. Deser jest pyszny, prosty i wygląda niezwykle efektownie. Idealnie sprawdzi się w gorące, letnie dni. Zapraszam do obejrzenia wideo na kanale Słodki Blog na YouTube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g(...)mleka 50g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 40g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: truskawki ok. 8 szt. 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj z solą i wlej do pozostałych składników. Wymieszaj za pomocą widelca a następnie wyrabiaj

Słodki Blog

Proponowane wyszukiwania