ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:53/1075)

Ciasto TRIO 930

Więc trzeba się „dogrzewać” słodkimi kaloriami 😊 Trio to przekładaniec, który zawiera w sobie 3 motywy przewodnie: kwaskową pigwę z nalewki, słodką truskawkę i kremową masę śmietanową. Podstawę ciacha stanowi ciasto kruche a wierzch wieńczą okruszki (z pokruszonego blatu ciasta kruchego).   Takie ciasto to nie tylko sprytny ale przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie „nalewkowych” owoców 😊 Trio jest harmonijne(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g margaryny cukier waniliowy 80 g cukru pudru 3 żółtka ½ łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

Domowe ciasta
Miniserniczki z piernikową kruszonką 156

podzielne i już wyporcjowane- w sam raz do filiżanki ciepłego mleka w chłodny, zimowy prawie już wieczór… Ten przepis powstał w mojej głowie bardzo spontanicznie- zostało mi trochę kruchego ciasta, a że lubimy bardzo sernik w wersji piankowej- wybór padł na miniaturowe „oszukane” serniki. Aby jednak odnieść się do wyglądających zza każdego rogu Świąt- zdecydowałam się na piernikową kruszonkę, zamiast(...)tradycyjnej. Efekt? Kruchutka babeczka z sernikowym wnętrzem i porzeczkowym nadzieniem o piernikowej nucie. Nie za słodko- w sam raz wieczorową porą;) Składniki na ciasto kruche ( ok . 12 sztuk babeczek) 1 ½ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki cukru cukier waniliowy 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa

Domowe ciasta
Mazurek orzechowo-kajmakowy 153

Świąt bez niego. Babkę odpuszczę, ale mazurek, bogaty w bakalie musi być. Tym razem padło na mazurek orzechowo-kajmakowy. Skąd taki pomysł? Tata co rok narzekał, że dla niego ciasto kruche jest za suche, za twarde… Trzeba było się dostosować i w tym roku mazurek nieco zmienił formę. Po raz pierwszy nie użyłam jedynie masy kajmakowej a dodałam również(...)orzechów włoskich mielonych 200 ml mleka Masa kajmakowa Puszka masy krówkowej 1 kostka masła Ulubione bakalie Sposób przygotowania Ciasto Mąkę przesiewamy, wkrajamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto kruche. Odstawiamy do lodówki na 30-60 min. Masa orzechowa Mleko gotujemy. Orzechy zalewamy mlekiem i zostawiamy do napęcznienia. Masa kajmakowa Masło ucieramy i dodajemy po łyżce masy krówkowej. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Rustykalna tarta morelowa 222

się na rustykalną tartę morelową ( tutaj ). Tak mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można(...)lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie: umyć, przekroić na pół morele i posypać je cukrem pudrem. W innym naczyniu i wymieszać mączkę migdałową  z brązowym cukrem. Na rozwałkowane kruche ciasto  ok. 1 cm od brzegu “naszego okręgu” nałożyć migdały, przykryć je morelami i zawinąć brzegi ciasta do środka. Morele posypać pozostałym w naczyniu cukrem i listkami tymianku. Całość wstawić

Mia Cucina Sofieta
Tarta Wielkanocna a la Pascha Pwała Małeckiego 202

czubek rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja:  forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe   75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji)   120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta(...)pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)   50 g pistacji, obranych i posiekanych   25 ml rumu   niewielka ilość suszonych daktyli (do dekoracji) Przygotowanie: Kruche ciasto pistacjowe   Mąkę na ciasto mieszamy z pistacjami i cukrem trzcinowym. Dodajemy masło, zagniatamy, następnie żółtka i wszystko krótko wyrabiamy (do połączenia składników).   Ciasto zawijamy w folię spożywczą

SzczyptaSmaQ
Pychotka (pani Walewska) 176

Pychotka (pani Walewska) Przepis ten chodził za mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka,  ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli(...)skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą

My sweet a life
Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski 148

swoją genezę na Mazowszu – wszak dawne określenie mieszkańców tamtego regionu to właśnie Mazur. A może te dwie historie są ściśle ze sobą powiązane? Zazwyczaj wypieki te są przygotowywane na cieście kruchym, ale w kolejnych przepisach przekonacie się, że każdy mazurek może mieć inne oblicze. Powiem Wam, że ja do dziś pamiętam swojego pierwszego mazurka, na którego się porwałam jakieś(...)mazurków poszłam po rozum do głowy i posłuchałam mądrzejszych w tej kwestii od siebie i zaczęłam korzystać z przepisów. Tutaj nie ma co filozofować i wywarzać otwartych drzwi. Jasne, ciasto kruche jednych kocha bardziej, innych mniej – mnie udało się trafić do grona tych, które kruche ciacho uwielbia Dziś mam dla Was przepis na najlepszy mazurek pomarańczowy ze staropolskiego przepisu, który

Kate's Kitchen
Kolorowy "oszukany "sernik 179

efektu końcowego, przez swoją nieuwagę niechcący usunęłam. Inne moje oszukane serniki możecie zobaczyć tutaj - klik  , a tutaj - klik  są inne serniki -gotowane, pieczone , na zimno, przekładane itd. Kruche ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 żółtka cukier waniliowy 1/2 szkl, cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 6 białek 1,5 szkl cukru 3 budynie(...)delikatnie wymieszać kopystką]. Masę śmietanową podzielić na 3 części [ lub więcej], do każdej z nich dodać dowolny kolor barwnika i dokładnie wymieszać każde ciasto z osobna.Jedną część surowego ciasta kruchego wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem, na to wyłożyć kolorowe masy śmietanowe [ w dowolny sposób , można np .wyłożyć jedną część, na to drugą, a potem kolejną

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka Lukrowana 180

spodzie, nadziana jabłkami z naszego sadu, o cudownym cynamonowym zapachu wypełniającym podczas pieczenia cały dom. Nie za słodka, w sam raz aby oblać ją solidnie lukrem J Składniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej ½ opakowania proszku do pieczenia 350 g masła ½ szklanki cukru 3 żółtka Wszystkie sypkie produkty mieszamy i dodajemy masło- siekamy w mące i wyrabiamy w palcach(...)kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części .  Schładzamy w lodówce minimum godzinę. Składniki na nadzienie jabłkowe: 10 małych jabłek 2 solidne garście cukru cynamon do smaku Lukier: ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny WYKONANIE: blat ciasta kruchego rozwałkowujemy do wielkości blachy, nakłuwamy widelcem, posypujemy cynamonem Jabłka obieramy i ścieramy

Domowe ciasta
Pasztet w kruchym cieście 176

Pasztet na każdą okazję. Zamknięty w pysznym, kruchym cieście. Dzięki temu pasztet nie wysycha i dłużej zachowuje swój smak. Upieczony  w małych foremkach pasztet można zamrozić i przechować na inną okazję. Doskonale smakuje z barszczem lub z konfiturą z czerwonej cebuli, przepis na konfiturę niebawem na blogu.  Polecam! Pasztet w kruchym cieście Składniki na 6-8 kokilek(...)ciasto kruche: 2 szklanki  200g zimnego masła pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody Na pasztet: 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 udka z kurczaka 500g surowego boczku wieprzowego 300g wątróbki drobiowej 3 jajka 3 czerstwe bułki 3 cebule pęczek włoszczyzny przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy

Smak mojej kuchni
Sernik drezdeński 227

Wielkanoc nie może zabraknąć sernika. Dzisiaj polecam sernik drezdeński - bardzo smaczny.   Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl. mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 jaja 150 g cukru 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z pół cytryny 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka) 1 op.cukru wanilinowego 1,5 opakowania(...)budyniu śmietankowego Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 5 jaj 150 g margaryny 150 g cukru szczypta soli Wykonanie: Ciasto kruche szybko wyrabiamy  i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń z mleka i cukru.  Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną margarynę i mieszamy by się rozpuściła.  Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzone kruche ciasto równą warstwą wykładamy

Pyszności Słodkości
Szarlotka orzechowa najlepsza 134

wszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.  Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut

Kubki smaku
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 230

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Mocno schłodzone(...)świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia czy wizyty niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTA /forma 22-25cm średnicy/ 180g mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą 170

jedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami! Całość smakuje naprawdę obłędnie. Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne. Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach. Robiliście kiedyś kruche ciasto z miodem zamiast cukru? Jeśli nie to pooolecam! Koniecznie skorzystajcie z przepisu, a zaręczam, że jeszcze nie raz go powtórzycie. Naprawdę! (U mnie(...)proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec

Di gotuje
Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką 335

Kruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie(...)polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką Składniki: Ciasto: 480g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g masła o zawartości tłuszczu 82-83% 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Mała Cukierenka

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję