ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:52/1075)

Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 124

tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami . Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa(...)powodzeniem zastępuje krem. Sądzę, że szarlotka z budyniową pianką z powodzeniem zastąpi mazurek z marcepanem , który upiekłam zdaje się w zeszłym roku. Szarlotka z budyniową pianką Składniki: Kruche ciasto 350 g pszennej mąki 200 g masła, zimnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 5 żółtek szczypta soli, jeśli masło jest niesolone Mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone

codojedzenia
Tarta z jabłkami i sosem śmietanowym 158

Ciasta z jabłkami to słodkości, które kojarzą mi się z jesiennym dniami. Uwielbiam jabłeczniki, szarlotki i wszelkie desery, które w swoim składzie zawierają jabłka. Poniższa tarta to kruche ciasto z bardzo dużą ilością jabłek, które są zalane w sosie jajeczno-śmietanowym. Naprawdę polecam przygotować poniższe ciasto, ponieważ smakuje rewelacyjnie - zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis dodaje do akcji(...)mąkę, cukier puder, uformować wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane masło. Za pomocą noża masło jeszcze bardziej rozdrobnić. Gdy składniki się ze sobą połączą to za pomocą dłoni szybko wylepić kruche ciasto. Następnie umieścić je do worka i wstawić na pół godziny do lodówki. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować kruche ciasto. Przełożyć je do formy na tartę i nakłuć

Ugotować
Szarlotka ekspresowa 645

Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie(...)kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;).   Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 250 g masła, zimnego 50 g smalcu, zimnego 2 żółtka 100 g cukru pudru opakowanie cukru wanilinowego

Opowieści z piekarnika
tarta z jabłkami budyniowymi, galaretką i bitą śmietaną truskawkową... 166

Składniki: CIASTO KRUCHE: masło lub margaryna 15 dag, cukier 10 dag Polski Cukier, jajka 1 sztuka "L", sól - szczypta, mąka tortowa 250-300 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki JABŁKA BUDYNIOWE: jabłka 6 sztuk, cukier 2 łyżki Polski Cukier, sok z cytryny 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 1 opakowanie DODATKI: truskawki 1/2 kg, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, śmietana(...)galaretka truskawkowa 1 opakowanie ciasto kruche przygotowałam dwa dni wcześniej i schowałam w folii do zamrażarki i odmrożone, takie ciasto wg mnie jest lepsze po upieczeniu = obrane ze skórki jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka, wsypać cukier Polski Cukier - asortyment Cukier Polski "zobacz TUTAJ" , budyń czekoladowy, sok z cytryny dodać i wszystko wymieszać wsypać 250 gram mąki-jeśli trzeba

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z brzoskwiniami 134

każdej rodzinie. Ja bardzo lubię ciasta, które po wyjęciu z piekarnika można podawać od razu na stół, bez robienia kremów czy dekoracji. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki • 250 g masła • 3 łyżki cukru • 5 żółtek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser • 1 kg sera mielonego, u mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki(...)cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki

To co kocham
Tarta z jabłkami 146

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z jabłkami to szybkie i pyszne kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych jabłek z cynamonem. Pianka z białka dodaje dodatkowo chrupkości ciastu. Jabłka to owoce, które są dostępne cały rok, więc właściwe cały rok jest idealnym momentem na przygotowanie szybkiej tarty jabłkowej. Szarlotki w postaci tarty oraz mini tart wyglądają pięknie na talerzu, goście będą zachwycać się(...)wyglądem i smakiem tarty jabłkowej . Tarta z jabłkami – Składniki Tarta z jabłkami – Składniki na ciasto kruche 200 gram mąki pszennej 100 gram schłodzonego masła 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżeczka śmietany kwaśnej 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego odrobina soli Tarta z jabłkami – Składniki na bezę 2 białka 1 opakowanie budyniu waniliowego bądź

To Musisz Wiedzieć
Sernik z pianką porzeczkową 160

kruche ciasto na spód: 200 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g masła 2 żółtka masa serowa: 1 kg zmielonego białego sera 150 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki skórki pomarańczowej pianka porzeczkowa: 2 białka 4 łyżki dżemu z czarnych porzeczek dodatkowo 3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek do wysmarowania spodu sernika Przygotowanie: 1. Kruchy(...)łyżeczkami skórki pomarańczowej i wymieszać już tylko za pomocą łyżki. Sernik stanie się wtedy bardziej puszysty i lekki. 3. Pianka z czarnej porzeczki. Dwa białka, które pozostały po kruchym cieście ubić z 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami dżemu z czarnych porzeczek. Piankę wstawić do lodówki. 4. Pieczenie: Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie tortownicy

Pij soki wyciskane
Mazurek z wiśniami i masą kawową 289

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora więc na kolejną próbę:) Tym razem upiekłam mazurka. Kakaowe kruche ciasto pokryte przepyszną masą czekoladowo-kawową. Całość ozdabiają wiśnie i stopiona czekolada. Na pewno zagości na naszym świątecznym stole:) Kruche ciasto: jajko,  150g masła,  170g mąki pszennej,  80g mąki ziemniaczanej,  3 łyżki kakao,  50g cukru,  1/2 łyżeczki cynamonu(...)Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, kakao i cynamon, wymieszać. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.  Następnie ciastem wylepić dno i 1 cm boków formy o wym. 24x27cm. Nakłuć widelcem, piec około 35 minut temp. 160st. Ostudzić. Masa

Z miłości do słodkości
Tarta z truskawkami 715

niezbyt słodka, a wierzch powstały z połączenia truskawek i galaretki, w przekroju bardzo ładnie kontrastuje z białą masą. Do pieczenia wykorzystałam tortownicę o średnicy 21cm. Tarta z truskawkami Składniki: ciasto kruche 150g mąki pszennej 75g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa śmietankowo-jogurtowa 100g gęstego jogurtu naturalnego 100g śmietanki(...)łyżki domowego cukru z wanilią 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody ponadto: 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 150ml wody 100-150g truskawek (tyle, aby przykryły wierzch tarty) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i śmietanę, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto - jeśli ciasto

Smakołyki Bereniki
Waniliowy sernik z kruszonką 165

wanilii na kruchym spodzie i z kruszonką maślaną. Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g  mąki pszennej 120 g  cukru 100 g masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)jajek 100 g masła 1 laska wanilii  szczypta soli Na kruszonkę :  Składniki: 150 g mąki pszennej  100 g cukru  100 g masła  Wykonanie:  Ciasto kruche 1. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i ugniatamy palcami tak, by zrobiły się jak najmniejsze grudki. Gdy jest zbyt mokre i klejące dosypujemy delikatnie mąki i roztrzepujemy ciasto palcami

vaniliowoczekoladowa
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 230

rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta. Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie wyjątkowej, jak sam placek(...)Sceptykom, którzy znają Rzeszowiaka z programów, czy książek kulinarnych, powiem jedynie, że przepis pani Luśki opublikowano już w 2003 roku. Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto kruche: §         250 g mąki pszennej §         150 g margaryny (lub masła

Trzeci talerz
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 162

rustykalne tartaletki z mąki kukurydzianej . Tarteletki na dnie miały frużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty(...)jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę, 2 żółtka i jogurt. Wyrabiamy szybko ciasto za pomocą haka robota. Ciasta kruche nie lubią długiego wyrabiania, ani temperatury rąk kruche ciasto. To kruche ciasto nie potrzeba chłodzić w lodówce. Silikonową stolnicę podsypujemy delikatnie mąką, robimy z ciasta wałek. Ciasto dzielimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 201

Dziś cud, miód i orzeszki, czyli super kaloryczne i typowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która(...)Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru i 2 łyżki wody

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania