ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:55/1075)

Szarlotka orzechowa najlepsza 97

wszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki.  Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut

Kubki smaku
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 166

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie wegetariańskie lub mięsne. U mnie zawsze quiche ma jedną zasadę – sezonowość. Bo dla mnie to szybki i elegancki sposób na podkreślenie najlepszych składników. CIASTO KRUCHE Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Mocno schłodzone(...)świeże wino bardzo do popicia wskazane! Quiche naprawdę robi się szybko. Najdłużej jak sami widzicie schodzi ze zrobieniem i schłodzeniem ciasta – dlatego zawsze warto zrobić na raz kilka porcji kruchego ciasta i trzymać je w osobnych woreczkach w zamrażalce , na wypadek wielkiego głodu, ogromnego lenia czy wizyty niespodziewanych gości. SKŁADNIKI CIASTA /forma 22-25cm średnicy/ 180g mąki pszennej

Karo in the Kitchen
Najlepsze kruche ciasto na miodzie ze śliwkami, jabłkiem i bezą 125

jedno z najpyszniejszych ciast kruchych z owocami! Całość smakuje naprawdę obłędnie. Idealnie kruchy spód, owoce oraz beza to połączenie idealne. Sam spód jest tak kruchy i pyszny, że wręcz rozpływa się w ustach. Robiliście kiedyś kruche ciasto z miodem zamiast cukru? Jeśli nie to pooolecam! Koniecznie skorzystajcie z przepisu, a zaręczam, że jeszcze nie raz go powtórzycie. Naprawdę! (U mnie(...)proszku do pieczenia Beza: 3 białka 1/2 szklanki (120g) cukru (1 szklanka = 250 ml) Dodatkowo: 500g śliwek (u mnie węgierki) 1 jabłko Ponadto: 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść i wstawić do lodówki na około 60 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.  Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec

Di gotuje
Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką 279

Kruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie(...)polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką Składniki: Ciasto: 480g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 250g masła o zawartości tłuszczu 82-83% 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Mała Cukierenka
Tarta Twix 103

Pyszna, domowa słodycz, która na długo zaspokoi chęć na słodkie ;) Przepis na blaszkę 23 cm Ciasto kruche: 200 g mąki pszenna 1 żółtko 5 łyżek cukru 1 łyżka śmietana esencja waniliowa Masa toffi: 1 budyń waniliowy z cukrem 350 ml mleka 200 g cukru Polewa czekoladowa: 60 g masła 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej kilkanaście malusieńkich batoników Twix(...)jeden duży pokrojony na mniejsze kawałki. Ciasto kruche 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chowamy do lodówki na pół godziny. 2. Następnie wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką blaszki i pieczemy w 200-210 stop przez około 20-25 minut (grzanie góra-dół) Upieczony spód, studzimy. Masa toffi 3. Cukier wysypujemy na patelni i powoli pozwalamy

Gotowanie...to proste !
Malinowa chmurka z chrupiącą bezą 4098

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kruche ciasto z owocami w połączeniu ze śmietaną i chrupiącą bezą, to ciasto numer jeden w mojej rodzinie. Gdy spróbujecie to ciasto na pewno skradnie Wasze serca/żołądki :)    Normal(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na kruche ciasto: 3 żółtka ( białka wykorzystamy do bezy) 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 100g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki zagnieść ręcznie

W garach u Gosi
Szybka tarta z pieczarkami, cebulą i cheddarem – ciasto kruche na oliwie 196

Prosta, szybka i rustykalna do granic wytrawna tarta z nieśmiertelnym trio – pieczarkami, serem i cebulą. Jej bazą jest kruche ciasto bez dodatku masła – zamiast niego równie dobrze sprawdza się włoska oliwa. Bez problemu zrobicie ją w godzinę – prawie drugie tyle zajmie pieczenie, ale warto poczekać! CIASTO KRUCHE NA OLIWIE Wybierzcie jak najlepszą oliwę jaką uda się Wam dostać(...)spłaszczamy na placek grubości 2cm, zawijamy w folię spożywczą żeby nie obsychało i schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. To ciasto możecie spokojnie przygotować sobie z wyprzedzeniem – jak każde kruche ciasto można je bez problemu zamrozić, albo przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.   NADZIENIE Pieczarki oczyszczamy zwilżonym papierowym ręcznikiem. Kroimy grzyby na półplasterki, na grubość

Karo in the Kitchen
Snikers 356

kokosa. I chociaż przygotowanie ciasta jest pracochłonne to tak na prawdę warto poświęcić trochę swojego czasu i je upiec. Polecam je kosztować następnego dnia po przygotowaniu. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej; 200 g margaryny; 5 żółtek; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 100 g cukru pudru; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia(...)czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu

In my kitchen
Zielona tarta 142

Lubię tarty za ich uniwersalność. Co jakiś czas przygotowuje kruche ciasto, czy to w wersji słodkiej czy wytrawnej i wkładam do zamrażalnika, kiedy przychodzi ochota na tartę w chwilę mam obiad albo deser gotowy. Do tarty możemy użyć dosłownie wszystkiego! Idealna do oczyszczania lodówki z resztek, zawsze znajdziemy albo warzywa, albo np. resztę z pieczonego kurczaka, takimi sposobami przynajmniej(...)marnujemy żywności. Kruche ciasto - Michel Roux "Ciasta".  Kruche ciasto: 250 g mąki, 125 g masła, lekko zmiękczonego i pokrojonego w kostkę, 1 jajko, 1 łyżeczka drobnego cukru, 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli, 40 ml zimnej wody Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, do którego wkładamy masło, sól, cukier i jajko.  Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję

Plate of Joy
Ciasto jak chmurka z bananami, ananasem i mandarynkami 106

minut. Gdyby po godzinie beza była już upieczona, u góry twarda i zarumieniona To oznacza że bez gotowa. Zostawić bezę chwilkę do przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z blaszki. Kruche ciasto – wszystkie składniki wrzucić do miski i posiekać nożem. Na koniec szybko zagnieść tworząc kruszonkę. Włożyć ciasto do woreczka i na godzinę do lodówki. Blaszkę o wymiarach(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć ciasto na dno blaszki, lekko przydusić i nakłuć widelcem. Pieczenie ciasta kruchego – nagrzać piekarnik do 150 C i wstawić blaszkę następnie zwiększyć temperaturę do 190 C i piec 20 minut. Odstawić do ostudzenia. Wykonanie kruchego ciasta w thermomix wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, wyrobić ciasto obroty 4, czas 15 sekund następnie wyjąć

Kuchnia Pokoleń
Sernik cytrynowy 106

jakości twarogu tego z kostki lub dobrego z wiaderka. Taki jest najlepszy. Bardzo łatwy do wykonania, sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam! Blaszka o wym 25/35 cm Kruchy spód: 1 opakowanie kruchego ciasta Kętrzyński 15 dag miękkiego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18%     Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego tłustego twarogu np. Piątnica ¼ szklanki soku z cytryny(...)cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 7 jajek Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia   Sposób przygotowania:   Ciasto kruche wymieszać z żółtkami , dodać masło i śmietanę, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do nagrzanego do 180*c   piekarnika na grzaniu góra dół i podpiec 15 minut.   Masa serowa

Wanilia i Kardamon
KRUCHA SZARLOTKA Z PORZECZKAMI, KRUSZONKĄ I BEZOWO-BUDYNIOWĄ PIANKĄ 69

dodawanych owoców jest dowolny, u nas był już mix owoców leśnych (wówczas była wersja orkiszowa), tym razem dodałam czerwoną porzeczkę.  Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 33x23cm Składniki: kruche ciasto: - 510g mąki orkiszowej tortowej typ450    (ja dałam po 255g mąki z płaskurki typ650 i z samopszy typ650) - 250g zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki - 50g ksylitolu(...)robiłam tak 2 razy i super się sprawdziło- łącznie 40g)) lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kilka kropli olejku migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki przygotowanie : W misie umieszczamy wszystkie składniki kruchego ciasta i zagniatamy przy pomocy haka, do momentu, aż utworzy się kruszonka. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę dzielimy na 2 równe części. Jedną połową wyklejamy dno blaszki, wyłożone wcześniej

Smaczne Zdrowe
Ciastka ptysiowe z kruchą skórką 130

Mięciutkie w środku, chrupiace na zewnątrz. Koniecznie spróbujcie tych uroczych ciasteczek.  CIASTKA PTYSIOWE Z KRUCHĄ SKÓRKĄ Składniki : kruche ciasto: 90 g masła 110 g mąki 100 g cukru ciasto ptysiowe: 4 jajka 250 ml mleka 20 g cukru 120 g masła szczypta soli 220 g mąki typ 450 Przygotowanie: Ciasto kruche: Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Ciasto dzielimy(...)jajka. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Przekładamy je do rękawa cukierniczego z którego wyciskamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ptysiowego układamy po 1 krążku ciasta kruchego i całość pieczemy w 180 stopniach przez około 40 - 45 minut.  Upieczone ciastka studzimy

Bon appetit mon amie
Mleczna kostka Toffi 403

Święta oprócz tradycyjnych ciast wielkanocnych upiekłam takie oto ciasto. Co prawda ze względu na kruche ciasto z dodatkiem miodu pewnie bardziej pasowałoby na listę ciast na Boże Narodzenie. Tak czy inaczej ciasto okazało się baaaaaardzo pyszne! Kruche ciasto wspaniale pasowało do delikatnego, puszystego kremu. Całości smaku dopełniała masa krówkowa o smaku kukułki i chrupiące orzechy.   foremka 24x24cm(...)jajko,  łyżka miodu,  łyżka mleka.    Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, miód, mleko, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonych i wysypanych bułką tartą dwóch jednakowych blaszek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Austriackie ciasteczka bożonarodzeniowe – Vanillenkipferl 37

pyszny przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe. Vanillenkipferl to kruche ciasteczka z nutą wanilii. Są one bardzo mocno związane z Bożym Narodzeniem. W Polsce klasycznym daniem Bożonarodzeniowym jest karp, barszcz z uszkami, tradycyjna sałatka jarzynowa, natomiast w Austrii Vanillenkipferl to klasyka świat. Te kruche ciasteczka znajdziecie również na Węgrzech, w Czechach i Niemczech. Waniliowe kruche ciasteczka to jeden z deserów, które(...)wyrobić. Następnie z ciasta robimy kulę, zawijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno być w lodówce przez minimum 45 minut. Ciasto po wyjęciu z lodówki powinno być schłodzone, dzięki temu łatwo się rozwałkuje. Ciasto rozwałkowujemy i rolujemy. Postępujemy podobnie jak na kopytka. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy z nich rożki. Wasze kruche ciasteczka nie muszą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania