ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:63/1075)

A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 201

ciasto... Albo i nie.Tym razem inspirację znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 2/2014. Od dawna miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik(...)zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 5 minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać. Budyń rozrobić w wodzie, dodać do rabarbaru. Całość zagotować, zdjąć z palnika i przestudzić.Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 231

temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze. Moją tartę z burakami uzupełniłam jabłkiem, orzechami włoskimi i świeżym tymiankiem. A wszystko oprószyłam dodatkowo serem typu bałkańskiego. Składniki ciasta kruchego: 240 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajo 40 g ostrego żółtego sera (np. cheddar, grana padano) mała szczypta soli (bo sery są słone)   Składniki farszu(...)typu bałkańskiego lub fety 50 g orzechów włoskich odrobina soku z cytryny 100 ml śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie tarty z burakami: Przygotowanie ciasta kruchego w malakserze: Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie, do momentu otrzymania struktury okruszków. Następnie wyłożyć

Moja Delicja
Mazurek chałwowy 117

wraca. Dzisiaj proponuję mazurek chałwowy , wersję zdecydowanie dla wielbicieli chałwy. Kruche, czekoladowe ciasto wypełnione nadzieniem z roztopionej chałwy z dodatkiem śmietany kremówki, udekorowane pokruszonymi sezamkami. Prosto i smacznie Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 180 g masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli Masa: 250 g chałwy(...)śmietany kremówki 30 % Dodatkowo: sezamki do ozdoby Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, kakao, szczyptę soli i cukier puder. Następnie masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i krótko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy i rozwałkowujemy

Oryginalny smak
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 289

pomyślałam, że u mnie brakuje przepisów dla osób, które mają skazę białkową, nietolerancję laktozy.  W ten sposób jaki zaprezentuję poniżej można zrobić coś pysznego bez masła/margaryny.  Ciasto kruche jest na bazie oleju rzepakowego, który jest  naturalnym źródłem kwasów omega – 3, dlatego też idealnie nadaję się do tego typu wypieków. Podam również przepis na ciasto kruche(...)lodówki na kilka godzin.Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dowolnie dekorujemy nią naszą tartę i posypujemy górę prażonymi płatkami migdałów.* tak jak napisałam wcześniej teraz napiszę przepis na ciasto kruche na maśle. 200 g mąki pszennej   4 łyżki cukru pudru   100 g masła   1 żółtko Mąkę przesiewamy z cukrem łączymy z masłem. Dodajemy żółtko i szybko

Malinowe Pocałunki
Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką 119

idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche z owocami, bezy, kruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami –  tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt

nietylkopasta.pl
Jabłkowa fantazja : Listopadowe Wyzwanie Blogerek 184

Jesteście ciekawi jaki przepis wybrałam ? Zapraszam ! Listopadowe   Wyzwanie   Blogerek Wariacje   na   temat   szarlotki Jabłkowa   Fantazja   Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa(...)litr mleka * 3 łyżki cukru * cukier waniliowy  Masa śmietanowa : * pół litra słodkiej śmietany 30% * cukier puder  * 3 fix-y do kremówki * kakao do posypania ciasta  Przygotowanie : kruche ciasto , jabłka , dżem wiśniowy cynamon budyń waniliowy   Zagnieść kruche ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , bądź wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciastem wyłożyć spód i brzegi blaszki. Jabłka

Magiczne Życie Marty
Tarta tatin 138

przypadku to dobrze, bo będzie to pretekstem do upieczenia kolejnej tarty tatin , bo przecież efekt smakowy ciasta był jak najbardziej zadowalający. Udostępnij Składniki na tartę tatin Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 1 szczypta soli Karmelizowane jabłka: 1 kg twardych jabłek 100 g masła 100 g cukru 1 łyżeczka cynamonu (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Na blat przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać nożem. Dodać żółtka, szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć je w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Karmelizowane jabłka: Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko podzielić na 8 części. Na dużą patelnię wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu

niecodziennikpary
Kruchy jabłecznik z pianką truskawkową. 148

Pianka truskawkowa : 8 białek 1/2 szklanka cukru pudru 2 kisiele truskawkowe szczypta soli Przygotuj również : kasza manna cukier puder   Sposób wykonania : Ze składników przeznaczonych na ciasto, zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta kruchego wkładamy do lodówki, aby nam stwardniało. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na blat i wykładamy nim blaszkę o wymiarach około 25x35cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast. jabłka obieramy(...)trochę kaszą manną (aby nie zrobił nam się zakalec), równo rozsmarowujemy. Następnie wylewamy ubitą pianę z kisielem i także równo rozsmarowujemy. Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach kruche ciasto, które mamy odłożone w lodówce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu

Przepisy i porady kulinarne
Szwajcarski Orzech Pie lub Bündner Nusstorte 350

synonimem doskonałej jakości i precyzji a także niezrównanych wartości użytkowych. Z tą opinią zgadzam się również ja. Co do mojego wypieku to jest to okrągły płaski placek z kruchego ciasta.  Wypełniony nadzieniem z orzechów włoskich i laskowych, miodu i karmelu. Ciasto jest jednym z głównych produktów eksportowych kantonu Gryzonii. Składniki: Kruche ciasto: 200 g masła 175 g cukru(...)mieszać do momentu aż uzyskamy jednolitą masę. Dodać cynamon, orzechy i całość gotować około 3-4 minuty aż orzechy lekko zmiękną. Zdjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu z miksera. Zmiksować na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na dwie części. Połowę włożyć do woreczka i  włożyć

Ala piecze i gotuje
Ciasto Bajaderka / Polish Leftover Cake 'Bajaderka' 105

zakalcem albo te przesuszone. Eksperymentujcie z dodatkami, rodzajami polewy czy kremów, którymi również możecie udekorować to ciasto. Smacznego:) PRZEPIS NA CIASTO BAJADERKA: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: kruche ciasto: 300 g mąki, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka masa bajaderkowa (przepis na masę z tej strony): 800-900 g pokruszonego ciasta (bez kremów i owoców(...)się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek, kokosu lub innych suchych składników). Wyłożyć na kruche ciasto, dokładnie docisnąć,wyrównać dłońmi. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, tężejącą wylać na masę bajaderkową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, wylać na galaretkę. Posypać migdałami

Lekcje w kuchni
Kruche ciasto z agrestem 233

Ciasto z agrestem sprawdzi się idealnie na letnie upały. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe. Trudno mu się wtedy oprzeć. Słodkie, kruche ciasto idealnie pasuje do nadzienia z agrestem i delikatną pianką budyniową.  U mnie ciasto gościło na stole w ostatnie dni upałów sierpniowych, a to dlatego, że miałam zamrożone owoce.  SKŁADNIKI Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej szczypta(...)proszku do pieczenia 250 g zimnego masła 1 jajko 3 żółtka Nadzienie: 900 g agrestu 3 białka szczypta soli 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia, dodać posiekane nożem zimne masło, jajko i żółtka, po czym zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części

Passions hobbies life
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 172

Ciasto kruche 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Migdałowa masa makaronikowa z gałką muszkatołową 120 g migdałów (zmielonych, najlepiej razem z skórką) 120 g cukru 4 jaja ½ łyżeczko świeżo startej gałki muszkatołowej W misce lub na stolnicy zarobić kruche ciasto. Jest to jeden z niewielu przepisów(...)ciasto kruche, które

Korniszonki
Mazurek migdałowo-kajmakowy 166

Składniki na kruche ciasto migdałowe: 70 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej90 g cukru pudru200 g miękkiego masła2 żółtkaszczypta soliSkładniki na ciasto herbatnikowe (rozetkę):150 g margaryny 100 g cukru pudru 2 jajka 200 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałówSkładniki na masę kajmakową:450 g cukierków krówek (klasycznych) 80 ml mleka 3,5% 80 ml śmietanki(...)chodzi o ilość, to podane składniki wystarczyły mi na przygotowanie dwóch średnich mazurków. Ciasto jest bardzo kruche i delikatne, a kajmak po prostu rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i drobno zmielone migdały przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier puder. Siekając całość dużym nożem, dobrze połączyć składniki

Świat Ciasta
MAZUREK MARCEPANOWO-KAJMAKOWY 159

false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej 2 średnie jajka   Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 200g masła 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Dodatkowo 300-400g masy kajmakowej ja użyłam z firmy Helio 200-250g konfitury/dżemu(...)oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Ciasto kruche: ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz kwaśnej śmietany, zagniatamy ciasto . Które dzielimy na 2 części ,⅓ ciasta odkładamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej

Słodkie zapomnienie