Kruche ciasto z bezą i rabarbarem 197Kruche ciasto z bezą i rabarbarem Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową. Składniki: Kruchy spód: 4 żółtka jaj 200g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 200g zimnego masła 50g cukru pół łyżeczki(...)PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto z bezą i rabarbarem pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką 1151Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, Wspaniałe, rozpływające się w ustach ciasto. Po prostu pycha. ! Przepis pochodzi z TEJ strony. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 5 żółtek 250 g schłodzonej margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania Schłodzoną margarynę pokroić w kostkę, a następnie dodać
Na słodko lub wytrawnie
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 195cukru. Tak samo mocniej można osłodzić budyń. Do mąki wymieszanej z solą i cukrem ścieramy na tarce lodowato zimne masło (prosto z zamrażalki), wlewamy wodę i zagniatamy szybko kruche ciasto. Ręcznie… albo jeśli macie robot kuchenny-malakser, taki jak TEN, odrobinę inaczej. Mąkę, cukier i sól włożyłam do misy miksera, zmieszałam w kilku obrotach. Lodowato zimne masło, włożone(...)połączenia. I ciasto gotowe. W jakieś 5 minut albo i szybciej. Zawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Ciasto wyjmujemy z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3-4mm, wycinamy z niego koło. Na wałku
Karo in the Kitchen
Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę 381proporcje są idealne, idealne wystarczają na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :) SKŁADNIKI Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm KRUCHE CIASTO -5 żółtek (białka odkładamy do bezy) -3 łyżki cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 cukier waniliowy -100g masła -1,5 szkl mąki pszennej tortowej(...)cukru -2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie) -płatki migdałowe Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem. Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut. Spód wyciągamy delikatnie z blaszki. BEZA Dno blaszki ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Mazurek bardzo cytrynowy 288mały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo. Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję(...)roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji. Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Sernik krakowski 240szklanka cukru 5 jajek 100 ml kremówki budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto. Odkroić 1/3. Obie części chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce. W przypadku, gdy używamy sera w kawałku, to go mielimy. Następnie cukier miksujemy z żółtkami, dodajemy kremówkę, budyń(...)Większy kawałek wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy go na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C na ok. 10 minut, tyle czasu aby ciasto kruche nabrało złotego koloru. Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i wylewamy na ciasto kruche masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski, ułożyć z nich kratkę na wierzch sernika. Piec
Różne smaki w kuchni
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #1 Tarta Black Red White 5291zimna woda według uznania Mąkę łączymy z kakao, cukrem pudrem i solą. Masło siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy tak długo, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt kruche i się rozlatywało, można dodawać po łyżeczce wody. Ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Foremkę(...)wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Po 30 minutach ciasto wałkujemy i przekładamy do foremki, podnosząc brzegi na około 2 cm. Nie mam obciążników do ciasta kruchego więc zanim włożę ciasto do nagrzanego piekarnika wkładam je (razem z foremką) na 10 min do zamrażarki. Potem piekę 25 – 30 min. Ciasto musi być mocno „suche
Relaxtime
Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 155Składniki na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki ryżowej 0,5 szklanki mąki kokosowej 100 ml oleju słonecznikowego agawa Składniki na część jaglaną: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 1 jajko sok z jednej pomarańczy 1 pomarańcza kawałek skórki z pomarańczy rodzynki agawa (miód/ksylitol) Składniki na część makową: 250 g maku 10 daktyli 1 jajko(...)rodzynki Polewa czekoladowa: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy
nietadieta
Szarlotka z budyniową pianką 2589serniki :) Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka , szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka z budyniową pianką – Składniki: Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g 200g schłodzonego masła (1 kostka) 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g 4 żółtka garść(...)płaska łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta * szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką: Przygotować kruche ciasto: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię
Kulinarne Przeboje
Tarta z gruszkami i nutą pomarańczy 188się z czekoladą. A i same w sobie, smakują też dobrze. Dziś proponuję tartę na spodzie kakaowym z gruszkami i skórką pomarańczową. To z pozoru proste ciasto, zaskoczy Wasze kubki smakowe - obiecuję ! Składniki: Kruchy kakaowy spód: 120 g masła 5 łyżek cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki kakao 1 żółtko(...)pomarańcza 4-5 małych gruszek lub 2-3 duże Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę. Mąkę połączyć z kakao. Z masła, mąki, cukru i żółtka zagnieść kruche ciasto. Najlepiej zrobić to na stolnicy, siekając wszystkie składniki nożem lub specjalnym przyrządem do zarabiania ciasta kruchego - do połączenia składników. Ewentualnie posłużyć się malakserem. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą
kolorowotorcikowo
Szarlotka z kremem waniliowym 180Kolejna wariacja na temat klasycznej szarlotki. Tym razem mamy jabłka z galaretką, kruche ciasto, biszkopt, krem budyniowy, a wszystko ułożone tak, że tworzy nie tylko pyszne ale i niezwykle efektownie prezentujące się ciasto. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła (może być margaryna) 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, dzielimy(...)najwyższych obrotach miksera) następnie stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy aż się połączy z masłem. Dalej dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: Na jednym kruchym placku rozsmarowujemy połowę jabłek, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego i przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie smarujemy resztę kremu budyniowego, a na nim pozostałe jabłka. Całość przykrywamy drugim kruchym
Cynamonowe szczęście
ciasto kruche z dżemem kisielowym... 144szklanki, dżem 500 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier puder - ile potrzeba Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25(...)reszty ciasta zrobić paski do ułożenia na dżemie. Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto, ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół. W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem - doskonałe ciasto kruche
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 192Pięknie prezentuje się to ciasto, prawda? Na kruchym spodzie. Z białkową(...)pianką, owocami w postaci malinowego musu, a także alkoholowym akcentem zawartym w masie budyniowej. Warstwowe. Kolorowe. Aczkolwiek, nie ukrywajmy, troszkę pracochłonne. Ale pyszne, więc warte czasu włożonego w przygotowanie. Ciasto kruche: 3 żółtka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 125 g masła Piana z białek: 3 białka 1/2 szkl. cukru
Smaki Na Talerzu
Ciasto z musem malinowym i ajerkoniakiem 185Pięknie prezentuje się to ciasto, prawda? Na kruchym spodzie. Z białkową(...)pianką, owocami w postaci malinowego musu, a także alkoholowym akcentem zawartym w masie budyniowej. Warstwowe. Kolorowe. Aczkolwiek, nie ukrywajmy, troszkę pracochłonne. Ale pyszne, więc warte czasu włożonego w przygotowanie. Ciasto kruche: 3 żółtka 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 125 g masła Piana z białek: 3 białka 1/2 szkl. cukru
Smaki Na Talerzu